Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
máte prosím někdo zkušenost s výměníkem - spíš výměníčkem v krbovkách kamnech?
Konkrétně uvažujeme o těhle krbovkách, ale nevím jestli vůbec ten výměníček stojí za piplání s čerpadlem, regulací atp...
Vytápíme v podstatě obývákokuchyň ca 45m2, k tomu trochu tepla pouštíme do ložnice a chodby. Výměník chceme hlavně na děcák (18m2) a sušák ručníků v koupelně. Ty jsou konstrukčně mimo a teplo tam samo nedojde
Jinak topíme normálně plynem.
Takže jaké máte Vy zkušenosti s výměníky cca do 4kW?
Dobrý den, já mám rok tuto vložku: techtrading.cz/... . Do vody mají výkon 6 kW. Vytápím s tím celý nezateplený domek ( cca 100 m2 ), stropy vysoké 3m. Bez problémů. Úspora plynu 50 %. Plyn používáme na vaření, ohřev vody a na topení pokud nejsme doma.
Má to několik úskalí které je třeba vyřešit
1) výměník pokud je součástí spalovací komory snižuje teplotu v topeništi = výrazně sníží účinnost spalování (kromě složení spalin a sazí hlavně víc dehtu) + nízkoteplotní koroze a tím malá životnost výměníku (klidně i jen pár let)
2) výměník ochlazuje spaliny a v komíně potom kondenzují dehty a vlhkost
3( pokud je oběh závislý na čerpadle, tak je třeba vyřešit ochranu proti přetopení (alespoň částečná samotíž /čerpadlo zapojené jako ejektor/, dochlazovací smyčka, záloha čerpadla a termostatu - nejen zdroje proudu)
= vyřešit předehřev zpátečky, ochranu proti přetopení, expanzku nejlíp otevřenou (nízký tlak bez kolísání = vyšší životnost výměníku)
Pokud to není, tak se snadno stane že komín budete muset čistit jednou týdně a při výpadku čerpadla budete zasypávat topeniště pískem (pokud budete doma a všimnete si toho
Já vždy doporučuji spíše kotel . Když máte krbovky , tak regulujete vlastně vždy 2 vytápěcí okruhy. Když máte natopíno v místnosti s krbovkami ,tak máte málo v ostatních místnostech . A když máte natopíno v místnostech s radiatory , tak máte přetopeno v místnosti s krbem nebo naopak. U kotle vám toto odpadá , tam regulujete pouze vodu a u kotle je vám jedno zda je tam hic nebo to dehtuje .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.