Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nahodit nové omítky?

Od: kajja odpovědí: 11 změna:

Dobry den,

budu potrebovat udelat novou elektriku a omitky v panelovem dome.

Trosku bych se chtěl zeptat co a jak se nejprve dela? Kabely se natahuji do stejnych mist nebo se dělají nové drážky?

Čím zeškrábat staré omítky a jak se pak nahazují?

Chtěl bych se poradit jelikož bych si chtěl udělat spoustu věcí sám.

Děkuji vám

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

michaltopic*
hodnocení

3x

Zdravím. Jedná se o klasický panelák, nebo je to prostě dům z panelů, kde jsou tlusté omítky? Klasický panelák nemá maltové omítky, jen štuk a malbu. Já teď rekonstruuji panelový byt, kde jsou omítky cca 2 cm. Pustil sjem se do toho od podlahy a zatím si všechno dělám sám. Nejsem zedník, ale snažím se postupovat logicky a podle různých osvědčených metod.

Takže pokud je to klasický panelák, použil bych stávající drážky nebo dutiny pro kabely. A pokud je na zdech stávající tlustější omítka, pak záleží na tom, v jakém je stavu. Jestli jsou zdi rovné a pevné, pak jen obnovte stávající drážky, kabely vytrhejte. Tedy pokud jsou z hlilníku. Jestli jsou v mědi, pak by se dali ještě použít. Sekání zásuvek a vypínačů bude trochu problém, ale dá se zvládnout. Já použil flexu s diamantovým kotoučem, stěnu jsem v požadovaném místě nařezal na kostičky a vymlátil majzlíkem. Viz foto:

michaltopic.rajce.idnes.c/...

Stejně tak jsem udělal i pořádné drážky pro kabely.

Zeď jsem pak poctivě obouchal a očistil (kde bylo třeba). Použil jsem zednické kladivo, velký šroubovák, majzlík a špachtli. Někde i drátěný kartáč. Pak jsem stěnu napenetroval. Sehnal jsem si tenké a rovné laťky, které jsem maltou připevnil na zeď a vodováhou srovnal do svislé polohy. Pomocí provázků, prkna a olovnice jsem si vytvořil rovinu po celé zdi. Pak jsem zeď našpricoval hodně řidkou maltovou směsí (přidal jsem do ní ještě penetraci). Pak jsem nahazoval maltu, ztrhával prknem pomocí těch rovných latí do roviny. Po zatáhnutí jsem omítku vyhladil filcovým hladítkem. Pak příjde lepidlo (patrně s perlinkou, podle podkladu). A nakonec štuk.

Vše si můžete prohlédnout v tom albu a klidně se můžete zeptat na cokoliv. Dělal jsem přidavače na stavbách po maturitě jako brigádu a jelikož mě to bavilo, pořád jsem koukal, jak se co dšlá. A teď se ta zkušenost hodí. Pětkrát měřím a jednou řežu ... a výsledek se mi zatím docela líbí. Mrkněte se sám:

michaltopic.rajce.idnes.c/...#

kajja
hodnocení

Dobrý den,

tak to koukám, jste moc šikovný, já opravdu netuším jak to všechno udělat v tom panelovém bytě. Omlátím omítky až na panel a potom budu muset s někým natáhnout elektriku, nebo se s ním alespoň poradím a on mi vše překontroluje.

Jak to budu mít co pak dále?

Nevím jak se dělají ty omítky až do finále.

Jak by jste to udělal vy?

Děkuji Vám

michaltopic*

Takže máte na panelu tlustější omítku? Záleží podle mne na tom, jak se vám podaří dát kabely a hlavně krabičky pro zásuvky nebo vypínače hluboko. Podle toho pak budete dělat stěnu. Když se vám podaří dát všechno hluboko, pak by mělo stačit dát na stěnu lepidlo nebo tu sádrovou stěrku. Pak štuk a vymalovat. Kdyby se vám nepodařilo dát vše hluboko, musíte to překrýt silnější vrstvou omítky. Použil bych omítkovou maltu a nebo silnější vrstvu sádrové omítky. Lepidlo s perlinkou (pro jistotu, že vám stěna nebude padat, nebo se odfoukávat. Je to jen můj názor, nemám zkušenosti.

Jak říká můj otec plácnout maltu na zeď dokáže i kdejaká baba,v pořádku,jste šikovný něco málo o tom víte.Ale jednu věc nechápu-proč na jádro perlinku s lepidlem? a proč do "šprycu" penetraci to jsou dvě zbytečnosti.

Zřejmě jste šikoný.Měli jsme taky takového "brigádu" (dělal st.prům. a pak nev,už jsem byl jinde,chodil k firmě od 15 )- nejprve taky jen přidával ale postupně...až naposledy co jsem měl možnost být s ním na jedné stavbě-tak já zakládal rohy domu a on zdil.

Klasické paneláky neměli jádrové omítky ,ale přímo štuky nebo novější ,asi tak polovinya osmdesátých ,již neměli ani to jen rovnou tapety.Osobně pokud bych chtěl novou eletriku tak jak píšete-flexu,diamantový ktouč a vyřezat drážky a na krabky jam máte v odkaze ,ale poté jen začistit jádrovou do roviny a pak již jen štuk.Na beton osobně ejraději používám DUVILAX-ale tam se musí do živého, a osobně raději natahuji jednou a po zatvrdnutí drhou vrstvu štuku a zatočit filcem či molitan atd dle zvyku a umu.

doplněno 05.10.12 12:59:

Ještě doplním asi bych neřezal všechny drážky -max od podlahy k vypínači a světlům, a od rozvaděče v lištách při podlaze,se zásuvkami u podlahy na omítku ,tak jak jsou stávající.u těch mi nevadí že nejsou zapuštěny.

michaltopic*

Na jádro lepidlo s perlinkou jen někde. Například jednu stěnu jsem musel dost vyspravit omítkou a napojit na stávající zeď. Také mám kolmo k této zdi vystavěný vchod z Ytongu. Takže pro případ, že by to chtělo v rozích praskat, tak to polepím perlinkou. Také rohy pokrývám rohovou perlinkou, aby byli rovné. Nově nahozenou zeď (omítku) perlinkovat nejspíš už nebudu, to by mělo držet i tak, dkyž je to fungl nové. No e penetraci do špricu jsem tam dal pro sychr. Sychr je sychr, chci aby to drželo. Stojí litr koncentrátu pod 70,- a těch pár deci, co tam přidávám mě už nezabije. Používám soudakrat.

ladaadal*
hodnocení

2x

Taky se přikláním k názoru, pozvat si odborníka. Aspoň na jednu místnost, kde vše okoukáš, jsi-li šikovný. Takhle přes net se těžko radí, když neumíš ani nahazovat, ani tahat elektriku, takovéhle laické znalosti ti zvýší jen koukání na někoho, kdo to umí.

hop®
hodnocení

0x

Těžko říct, takhle z hlavy... *smich*

Panelák nebo panelák, každý je jinak dělaný většinou do omítky nadáta ani chlup natožpk drátek. Stropní světla bývají taženy u horního souseda v podlaze, nebo protaženy dírou v panelu. Nahazování omítek na panel je další problém, aby to drželo...

Pokud nemáte zkušenosti, pozvěte si odborníka, ať zkoukne situaci a poradí Vám kudy do toho, jak na to. Takhle po netu těžko radit...

andilekalis*
hodnocení

0x

Dobrý den, my právě rekostruujeme dům takže už to všechno docela znám :) Kabely od elektriky manžel (elektrikář ) natahoval do stejných drážek kde se to dalo ale většinou je stará elektrika tahaná uplně jinak (vypínače jsou výš a teď už se dělají níž...) takže to dělal podle nových norem a tam kde si myslíme že bude potřeba...

Staré omítky si dobře namočte,klidně i víckrát a častěj (jde to líp a nepráší se tolik) a škrábejte škrabkou a nebo takovým ručním šmirglem,co seženete ve stavebninách za pár kč. Nové omítky se musí nahrubovat a po zaschnutí se nahazují a vyhlazují dohladka..

My si děláme taky všechno sami,abysme ušetřili...

Tak přeju ať to jde od ruky a doufám že sme aspoň trošku poradila :)

Tak to jste se asi moc nenaučil či nenaučila. nebo máte nějaké divné názvosloví!

Nahrubovat znamená jádrová omítka,omítnout jádrovou maltou ,lidově hrubá-ta se omítá (ručně) lžící a pak se strhá rovným prknem a po zavadnutí trochu stočí dřevěným hladítkem. A Pak se již NIC NENAHAZUJE,pak se novodurovým hladítkem nanáší štuková omítka lidově fajnová ,která se opět po zavadnutí "zatočí" filcovým hladítkem-tím se sjednotí vzhled a struktura povrchu.Jo a ještě ,když je třeba (na beton nutnost a na velké cihelné plocha,z velkých bloků) se dělá tzv špryc-zeď se nahodí řídkou vápennocementovou maltou ,která se nachá zatuhnout a na ni pak jádrová omítka

PS neberu jednovrstvé či strojní a speciální omítky!

doplněno 05.10.12 20:01:

To Kajja a Andilekalis- odkud jste?

doplněno 08.10.12 10:29:

Chyba to je moc daleko abych osobně pomohl.Jsem JH-jihočeskej i když původem Hanák!

andilekalis*

kajja
hodnocení

Já jsem ze Zlínského kraje

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]