Nejste přihlášen/a.
dobré odpoledne, spíš než otázku mám zkušenost (historku) pro zamyšlení. Kamarád si před 10 lety nechal udělat kuchyň od "profíků", docela drahou. V sobotu v noci prožil dost stresující zážitek, protože ho k ránu probudil zvuk stříkající vody a když vstal, z hrůzou zjistil, že v kuchyni má 2 cm vody. Praskla opletená hadička z malého bojleru, který má pod linkou. Kuchyň. linka je velice špatně rozebíratelná, plovoučku má teď už v doslovném smyslu a úsilí pro uvedení do původního stavu bude třeba vynaložit velké. Minimálně stejně velké, jako byl šok, v kterém bosý, silně rozespalý a dezorientovaný nenašel správný kohout a v panice proto letěl ven, z ničeho nic po tmě, protože fíčko zrovna odpojilo proud, nemohl trefit správný klíč do zámku, ale nakonec nějak doběhl ven do šachty a zavřel vodu... V prvním okamžiku myslel, že na jeho dům někdo zaútočil...
Abych se moc nerozkecával, nechápal jsem, jak mu mohla prasknout hadička sama od sebe, mám je za dost odolné, myslel jsem, že musela být poškozená. Dnes jsem ji viděl, poprvé v životě jsem viděl opletenou hadičku nikoli nerezem, ale hliníkem. Možná se dříve používaly, nevím. I proto, že to bylo na teplé vodě, tak zřejmě došlo časem k popraskání drátků, až se vytvořila boule a trhlina v opletení a pak i v hadičce. Takové hadice "od profíků" tam má ještě dvě, takže je samozřejmě vymění.
Berte to jako varování a případně jako impuls ke kontrole svých rozvodů.
No, tak si dáme zase "pohov" ano?
Hadičky praskají...ano, to se opravdu čas od času stane. Za 22 let co dělám projektanta jsem o podobném případu slyšel (na stavbách co jsem projektoval) asi 3x. Statisticky je to tedy poměrně "bezvýznamné".
Ano, hadička mohla být poškozena již při montáži, zejména tak, že ji instalatér "přetočí".., pokud to udělá hodně blbě, pak hadička teče hned..., pokud "trochu blbě" pak hadice praskne "časem".
Pokud by Váš kamarád měl před hadičkou roháček jak bývá zvykem, nemusel nikam letět...a lézt do šachty, ale stačila jedna vteřina a voda by byla zastavena.
Pokud chce někdo mít jistotu proti vyplavení, pak existuje zařízení, které dokáže tyto věci z velké části "ošetřit", či zmírnit škody.
Pokud by Váš kamarád měl před hadičkou roháček jak bývá zvykem...
Většina dnešních roháčků před splachovačem (a nejen před ním) zavřít nejde. Pokud s ním totiž aspoň 2x do roka neotočíte (což nikdo nedělá), zatuhne natolik, že manipulaci nevydrží plastový knoflík (který se jen tváří, jako kovový) a strhne se. Pak se na hřídelce kohoutku volně protáčí.
Ano...o tom se nepřu..
Ale netýká se to zdaleka jen roháčků...ale i mnoha jiných ventilů či kohoutů v jiných aplikacích.
Lidi totiž na údržbu kohoutů kašlou, jak na placatej kámen. Při jedné opravě kohoutu u dřezu se musely volat vodárny, aby zavřely hydrant v chodníku. Šoupětem na stoupačce, kohoutem před vodoměrem, ani za vodoměrem se nedalo hnout ani násilím. Takže kdyby ta hadička praskla tam.... Přitom stačí občas kohoutama otočit.
Existují speciální detektory úniku vody např.SEPP-Safe (výrobce Seppelfricke Armauren) nebo Judo Zewa JZW, které dokáží v případě úniku vody zastavit hlavní přívod vody do domu.
Důvod proč nejsou "masivně" rozšířené je v podstatě jediný...jejich cena..(cca 15-22tis Kč bez DPH).
heleďte mě je úplně jedno, jak každý s touto pravdivou informací (historkou) naloží. Zakopaný pudl je v tom hliníkovém opletení. Viděl jsem to poprvé a popravdě, jako člověka s určitých technickým vzděláním, by mě nikdy nenapadlo, že se někdy oplétali hadičky na vodu hliníkovým drátkem. Ale je fakt, že dneska by už taky nikoho nenapadlo dělat si elektroinstalaci v hliníku.
A k tomu ventilu, on ho tam má, ale schovaný za odpadem, dostupný spíš po hmatu a v tom stresu zavřel jiný a přitom si myslel, že zavřel ten správný...
No ono s Vaší informací stejně nelze naložit "nijak".
Poškozenou hadičku (pokud není poškozená zcela, ale jen "načatá") stejně pohledem nepoznáte.
Pak jedině měnit hadičky "prevenitvně", což je ovšem nesmysl, protože stejně tak může prasknout vodovod v jiném místě..., dtto se může stát při poškození boileru..., nebo může vytéct v extrémním případě i topný systém.
Prostě je to "přijatelná míra rizika"...i když nikomu nepřeji aby se mu podobná situace stala.
Nám se stalo to samé asi před půl rokem na WC (přítok do nádrže). Ale nejednalo se o hadičku opletenou, ale holou umělou (která časem úplně ztvrdla a praskla - přetrhla se). Teď tam máme opletenou, že prý jsou lepší. Tak teda nevím - máme čekat zas povodeň?
Opletené flexihadičky jsou velmi spolehlivé, vím pouze o jednom případu kdy tato hadička praskla u zákazníka na chatě, a to není jisté, jestli v ní v zimě nepřemrzla voda. Porouchat se může samozřejmě vše, ale flexihadičkám věřím...
Rel bych ze to bude stejna pravdepodobnost, jako praskla trubka ve zdi. Tim tedy myslim velmi mala.
Ty hliníkem opletené hadičky (už se snad nedělají) opravdu občas praskaly a nemusely být ani špatně namontované. Pokud byly ve vlhku, hliník se časem dokázal zcela rozpadnout. Pár jsem jich zažil, nebylo to zas až tak výjimečné (vytopená 2 patra činžáku ve 4:00 hodiny ráno). Pokud na nějakou ještě někde narazím, preventivně jí měním. Nerezovým se věřit dá (pokud se při montáži nepřekroutí).
Nám se ještě v předchozí kuchyni stalo úplně to stejné. Uklizeno před poutí a najednou ve 3 ráno zvuk jak když protíká záchod... a hle, kuchyň plná vody :D praskla taky opletená hadička, od studené vody přímo k dřezové baterii. Nebyla určitě starší než 5 let.
Ty hadičky zásadně praskají mezi 2:00 a 5:00 ráno. Dělají to schválně, jinak by to nebyla ta správná sranda
to máš naprostou pravdu mě bouchla na studený vodě v půl 3 ráno a soused mi vzbudil když už byl vytopenej barák
a švárovi bouchla nedávno taky a opět studená voda
Nojo, v tuhle dobu nikdo moc neodebírá takže je vyšší tlak, pak stačí jedna rychleji zavřená baterie v baráku a ta voda si díky setrvačnosti tu dírku najde...
Asi před měsícem přítelkyni v šachtě panelového domu praskl na dvě půlky kulový ventil od teplé vody.Nikdy jsem něco podobného neviděl.Půlka ventilu na zústala na přívodu a druhá půlka na odvodu do bytu.Kuláč na dva kusy a vnitřní uzavírací kouli s páčkou jsem našel v šachtě.V bytě byla potopa.Jojo,kvalita materiálu,myslel jsem jak je kuláč odolný,prd,...zlatý vřetenový ventil.A to byl starý asi 3 roky,měněn vodařem ve všech bytech.
Mně se stalo to samé u hadičky pro wc nádržku - taky byla hliníková a v ohybu byla část uhnilá a vytopil jsem čtyři poschodí; nikdy mě nenapadlo ji kotrolovat. A i když mám teď všude nové nerezové, budu je jednou za několik let měnit. Zas tolik nestojí. Pak jsem ještě uvažoval o Vodostopu, ale ten stojí od 10 tisíc - kapka-vodomery.cz/...
martincakl,to se těch fušérů,co vyrábí tenhle šmejd,ještě zastáváte?Mě se stalo to samé,hadička praskla ne z důvodu,že byla překroucená ale prostě to pošahané hliníkové opletení bylo zkorodované.Vymyslet hadici na vodu a oplest ji drátem z podřadného hliníku nebo co to je může opravdu jen blb.Navíc po prozkoumání gumové hadičky jsem přišel na to,že pryž byla tak měkká,že po rýpnutí nehtem v ní zůstala rýha!Vypadalo to,že to vůbec není guma ale saze slepené lepidlem.Úplne se to drolilo.Guma byla tak nekvalitní,že to nabyla ani guma ale bláto,které se dalo roztrhat jako papír a je s podivem,že gumová hadička vůbec vydržela tlak vody a nepraskla i když byla opletena pochybným hliníkem.
O této opletené hadičce jsem uvažoval na záchod + ten půlotáčkový roháček. Máme tam měděnou trubku roztemovanou v převlečných maticích a normální vřetenový ventil (ten co je mezi dvě trubky). V železářství mi to prodavač rozmlouval, že jí má, klidně mi jí prodá ale aťí tam radši nechám to co tam je, i s tím ventilem že na ty opletené si lidi stěžujou že praskaj. Pak ještě povídal že to samé i nové roháčky jak se s nima občas nehne, tak je konec
a kulové kohouty, (sháněl jsem i na zahradu k hadici - prý kvalita nic moc, měl ho na zahradě a každý rok ho musel měnit protože protékal.
Pak se prý nas***, dal tam klasický vřetenový zahradní ventil a má pokoj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.