Nejste přihlášen/a.
Dnes jsem zjistil u zeťáka, který má nově postaven RD, že mu v přízemí domu silně zapáchají odpady, a to ještě pořádně nebydlí. Zjistil jsem, že pach vychází z podlahy , kde je již dlažba, pod ní topení v podlaze a zřejmě dole kanalizační odpadové potrubí. štěrbiny u dveří v podlaze kolem zdí nejsou ještě zatmeleny, protože tam nemá dosud futra a dveře. Domnívám se, že než se začne něco hledat popř. bourat, musíme zjistit místo a příčinu, napadla nás malinká kamera se světlem, kterou myslím používají vodovody a kanalizace., domníváme se, že je tam nějaká havarie, a pod. Máte s tím někdo zkušenost, je možné tuto kamerku vsunout např. v místě např. dřezu do HT trubky průměru 50 mm a pokračovat dále? Pach se vytratil, když v patře jsme pouštěli sprchu a pod., ta je však v opačném místě domu, zde v inkrim. místě v přízemí jsou odpadní trubky od aut. pračky, umyvadla a asi i od sušičky., pach výhradně vychází z podlahy. Asi zapůsobil podtlak v soustavě. Má někdo zkušenost či dokáže poradit, jak postupovat. Ještě dodávám, že u domu není kanalizace, ale moderní jímka asi na 10 kubíků. Plná není. Páchne to denně.
Pokud nekdo zapomel dat do spoje KG potrubi pod barakem gumovy krouzek, tak to kamerou neuvidite, lepsi je udelat zkousku tesnosti kanalizace, to vlezete do jimky, tak utesnite vyvod do jimky a pak v baraku provedete to same ve vsech vyvodech a tim nejvyse umystenym potrubi naplnite vodou az nadoraz. Potom uz budete sledovat, jestli hladina neklesa. Pokud bude klesat a nebudou vam nikde unikat zatky na vyvodech a ani zatka v jimce, pak zacnete kopat.
doplněno 17.12.12 23:05:Kamerou by bylo maximalne videt misto, kde by guma vyjela ze spoje pri tlaceni trubek do sebe a ta by byla skripnuta ve spoji. Taky se stava, ze je stavebni firma lina delat vlastnima rukama a na tyhle prace si najima ukrajince, ti si praci zjednodusuji tim, ze tam ty gumy nedavaji, protoze je to prece v hline pod barakem a tam nejaka ta unikajici kapka nevadi, ta se vsakne, obcas se s tim setkavam i u ceskych "instalateru" a pak rvu vzteky.
Pečenko, to myslíš vážně? Jestli jsi někoho při takovém počínání viděl, měl jsi mu ihned zlámat obě ruce a roztrhat výuční list i s občankou, takový člověk nemá v řemesla absolutně co dělat.
A k otázce - souhlas s prvotním odtlakováním, až podle výsledku pokračovat v dalších krocích.
Ja je nevidel pri tom pocinani, ja to videl vzdycky az pri vysekavani v zakladove desce a posouvani odpadu do obvodove zdi, kdyz jim to vychazelo pul metru od ni. V tom pripade se to uz nevejde poradne do podlahy a tak se to musi upravit, takze vybourat, vytahnout svislou trubku z prvniho kolena pod deskou, zkratit trubku, nebo to treba natocit ke zdi a upravit a tam vidis obcas to zverstvo. Takhle to ma urcite zkurveny hodne lidi pod barakama, coz je hodne velkej pruser.
Takhle ucpanej odpad se da jeste vycistit, ale ty gumy uz tam nedostanes
doplněno 18.12.12 08:11:Teda pokud to vylozene nezalejou betonem.
O to právě taky možná jde, zeťák koupil postavený barák před lety již po d střechou - jen všechno hrubá stavba( stavěno pro prodej), podstata mého dotazu však je, zda je možné dnes sehnat kameru do prvopočátku vstupu do odpadních trubek, tedy púočínaje zřejmě průměrem 50 mm. Jak jsem se někde na kanalizačních stránkách dočetl, tak asi se jedná o průzkum kamerou v odpadních rourách o min. průměru 100 mm. Takže asi můj záměr padne. Osobně nepředpokládám, že chybí těsnění , větší pravděpodobnost přikládám poškození potrubí, vím že se tam firmy střídali, někteří práci opravdu odflákli, musel srovnávat podkladní betony, neboť to měli křivé, používali sbíječky a pod. možností je fakt několik. Prostě to smrdí a hl. úkol je zjistit, v kterých místech přesně je problém, proto jsem se ptal na tu kameru.
Ano, kamerou se dá prohlédnout i potrubí menšího průměru než 100mm, 50mm potrubí lze reálně prohlédnout.
Závada však může být ve Vašem případě i jinde..
Pokud je dům neobývaný...nebo obývaný zřídka, pak ze odpařuje voda v sifonech a je třeba ji doplňovat, stává se to velmi častu v
podlahových vpustech, nepoužívaných sprchách, vanách atd.
Netvrdím že je to Váš případ, ale může být.
Zkouška těsnosti kanalizace by se udělat měla..a třeba na něco přijdete (pokud vyloučíte "závadu" o které píšu výše).
Odpady ve zdi vůbec nesmrdí, dům je nyní již obýván, vše se používá, pachy ze suchých gul a sifonů znám taky. V každém případě jsem sehnal odborníka s kamerou - je to profík kameru má do 4 cm průměru trubky, od 1 metru 120,-Kč. Bydlí ode mne 17 km, to je co? Zítra nastupuje, tak jsem na to zvědav, samozřejmě dám podrobně vědět, určitě to bude "vzrůšo", tedy doufám.
Takže system je zkontrolován kamerou, nic nezjištěno, žádné těleso, žádné poškození, ale .. Sice jsem na místě nebyl, protože jsem třetí den s virozou a teplotou doma, je tam několik asi pochybení, jak uvedl "kameraman"-
1. Profi betonová jímka ( septik) za 60 tisíc Kč venku , nemá tzv. přisávací ventil ve víku, či jak se tomu říká. Je prostě natvrdo zavřená, nevím jak je to možné, že toto není nastaveno z výroby, prý se to musí vrtat a nějak upravit, proto tam vznikají tlaky a podtlaky.
2. V patře není RD vůbec osazen přivzdušňovacími ventily - tzv. odvětráním, které se dávají na nejvyšším WC do stěny jako nejvyšší bod, nebo až do střechy. Dělala to odborná firma, pochopitelně zeťák nevěděl, že něco takového má být, prostě odvětrání není.
Takže úkolem je nyní tyto 2 závady odstranit, což se dá pravděpodobně zvládnout, ovšem, mám jisté pochybnosti, proč pachy jdou z podlahy a ne např. z umyvadla či ze sifonu. Zaprvé v předmětné podlaze nejsou žádné odpadní trubky, odpad z umyvadla a z pračky jdou dolů ve zdi do odpadu venku mimo dům a postupně do septiku a i pokud by tam i byly, domnívám se, že není možné, aby utěsněné trubky přes gumu pouštěly nějaké pachy, toto ze zkušenosti téměr vylučuji. Nabízí se ještě poškození resp. chybějí guma u paty domu, kde může něco prosakovat, uvidíme, až napustíme odpadní potrubí vodou a ucpeme přepad. Jinak "kameraman" pracuje s kamerkou až do vzdálenosti tuším 10 metrů - dobrá věcička, ceněná. Takže uvidíme...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.