Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v zimě potřebuji odjet na měsíc pryč, ale protože nechci, aby mi byt vymrzl, chtěl bych tam nechat zaplé topení. Slyšel jsem, že můžu nastavi plynový termostat, tak aby v bytě byla udržována teplota do např.: 20C. Nevím ale jak! Moc bych vám byl vděčný za radu. Děkuji!
Nastavte termostat úplně stejně, jako jej nastavujete nyní...
Jen - není 20°C zbytečně mnoho? - běžně se nastavuje cca 7°C (aby nezamrzly instalace), v případě, že máte termostat s týdenním nebo delším intervalem, je pak možné nastavit zvýšení teploty na den, kdy se vracíte...
mowla:
No..v zimě si měsíc nechat v bytě teplotu 7stC, to bych vážně nedělal...možná na chalupě či chatě, ale v bytě bych se přimlouval za nějakou "přijatelnější" teplotu. A samozřejmě..pokud je to byt v bytovém domě, pak by v něm teplota neměla klesnout pod cca 16-17stC.
Dobrý den. Já si myslím, že když nastavíte termostat na 10°C, pak to bude tak akorát a vůbec nic se nestane. Je pravda co se povídá, že každý stupeň nahoru vám zvýší spotřebu o šest procent. Při temperování bytu na 15°C budete mít spotřebu plynu přibližně o třetinu větší, než při temperování na 10°C.
Ten rozdíl ceny už stojí za úvahu.
Rozhodujúce pre nastavenie temperovania bytu nie sú doporučenia ,že stačí 7st ,10st ,16-17 st -zle ,zle,zle. Plynový kotol má zabudovanú tzv.protizámrazovú elektr.ochranu, ktorá napr u kotlov Proterm v prípade ,že kotol je pripojený v el.en .zapne pri okolitej teplote 10st iba obehové čerpadlo a to mieša vodu v systeme dokola -100W -24hod denne! Pri poklese teploty na 8,5 st sa spustí automaticky aj kúrenie a po dosiahnutí 20st sa vypne. Z toho vyplýva ,že SPRÁVNE pre Proterm je nastavenie temperovania na 10,5 st 16 je zbytočne vela a 10 je vysoká spotreba el.en .Pri temperovaní na 10,5 st mám vyskúšané ,že moj kotol ide 2x denne na 10min pri vonkajšej teplote -20 st a stačí mu kubík za den
kamil:
Tady jde o trochu něco jiného...Ne o to, že by kotel a soustava zamrzla, k tomu opravdu stačí +5stC a není co řešit. Ale s nižší teplotou v bytě bude trpět celý interiér...Krom toho, pokud je byt v bytovém domě (což bych u bytu předpokládal), pak existují i normy a vyhlášky a právě z nich vychází požadavek udržovat v bytě teplotu cca 16-17stC.
Chcem ,aby tazatel pochopil ,že teplota sa neurčuje podla oka, podla pocitov ,moja rada je technicky podložená. Ak on ochranu v kotly má ,tak musí vediet ,že ak nastaví termostat ZLE na 9 st a okolitá teplota bude stále 10,tak čerpadlo mu denne zožerie 2,5kWh el.en -za mesiac je to 75kWhod a to je v peniazoch asi viac ,ako by kúrenie bežalo v normálne- on chce ušetrit . Súhlasím jedine s pripomienkou ,že je slušné,ak susedia nepocítia nevykurovaný byt a teplotu zvýši nad vypočítanú
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.