Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nemám přístup do společných prostorů v domě

Od: gumis odpovědí: 36 změna:

Dobrý den,

nedávno jsme si koupili byt v panelovém domě.Vesměs všichni obyvatelé jsou důchodového věku a v domě bydlí několik desítek let,nicméně jsou neochotni vyjít člověku s čímkoli vstříc.Náš problém spočívá v tom,že za měsíc budu rodit a nemám si kám dát kočár. nechala jsem si přidělat nový klíč ke kočárkárně protože jsem od původních majitelů tento klíč nedostala ale s tímto klíčem mi jde kočárkárna pouze zamknout,nikoli odemknout,protože fabka je už opravdu stará.Paní která má správcovství v domě na starost byla u toho,takže to viděla na vlastní oči,ale investice z fondu domu nepřipadá v úvahu.Myslím si,že mám nárok se do těchto společných prostorů dostat,ale už nevím jak celou situaci řešit.Paní se totiž ohání tím,že jsme jediní komu tato místnost nejde odemknout,jejich staré klíče odemknutí umožňují bez problémů,takže zámek vyměňovat nebude a tím to pro ní končí.Já si to mám zařídit jak chci.Absolutně žádná domluva z jejich strany nepřichází v úvahu,tak by mě zajímalo zda je jejich povinností mi do této místnosti zajistit přístup.Popřípadě zda se na náš problém vztahuje nějaký zákon s kterým bych se mohla ohánět.Děkuji za rady.

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Já bych neřešil problém s klíčem. Problém je ve správci. Byli jsme na tom velmi podobně. Sušárnu užíval správce sám s tichou podporou nájemníků. Kde chcete v zimě sušit prádlo na děti /ještě že už ne plenky/? Nedalo se s nimi hnout, tak jsem jim zaslal doporučený dopis, že od 1. platím nižší nájem, neboť nemám přístup do těch a těch prostor které mám v nájemní smlouvě. Vydržely to do první platby, která přišla snížená. Pak už byl klid i klíč od sušárny.

hodnocení

1x

Jsou dvě možnosti. Vymontovat vložku,manžel ať ji odveze ke klíčnikovi nechá zhotovit klíč tak aby zamykal,odmykal,vy zatím pohlídáte sklep. Druhá možnost koupit na své náklady vložku a nachat přidělat klíče vyměnit a klíče dat nájemníkum a aspoň dva správcové.Vzhledem k ceně vašeho kočárku bude to cena minimální. Stěžováním si jen přilijete benzín do ohně.Někteří lidé v dnešní době jsou bezohlední a zlí.V budoucnu jim možná bude vadit pláč dítěte .Zapoměli že kdysi taky děti měli a rádi se bavili.Měl jsem podobný problém než jsem si postavil svoje bydlení.

bo*

Tvrdím že je klíč blbě udělaný,reklamujte ho.

hanher*

Záruka se vztahuje pouze na klíč, který donesete ke "klíčníkovi" i s vložkou, aby se dal odzkoušet.

To tvrdím zase já ;)

ladaadal*

Hanher má pravdu. Nedělají -li klíč přímo na vložku a originál je starý, nikdo vám nezaručí správnou funkci. Naopak, budete-li chtít víc jak 3ks, udělají jen 3 s tím, že další dodělají, až ověříte správnou funkčnost.

liduli

Nechala jsem si udělat klíč podle originálu a nešlo s ním otočit, reklamovala jsem ho, paní ho překontrolovala, obrousila (mohla jsem to udělat i sama, ale nevěděla jsem to) a bylo to v pořádku.

ladaadal*

Ano, je-li solidní pracovník, není to pro něj problém, je to otázka asi 25 sekund, ale jeho povinost to není, příště ho hodně pochval a buď ráda, že že je opravdu slušný. I když zrovna toto není nijak extra výdělečný artikl, a dělají to většinou lidé, které to baví, nikoli zlatokopové.

polinek*

..lidi jsou zlí ,,a dělají si naschvály ,,to jo,,ale zase pochopte ,že nemá každý nervy posloucht nějakého rozpustilce,aby mi dělal peklo,Každý mladý si myslí ,že jsou lidi povinní poslouchat jejich děcko. .ve kterém se vidí.Měla jsem to kdysi také tady a nedalo se tady málem bydlet. Přistěhovalec si myslel že to budou lidi snášet. OMYL!S těmi klíči je to divné..U nás to bylo tak,že si dotyčný zamknul kočár ke dveřím u bytu u zábradlí. A nikomu to nevadí. Ani strším ani mladším.

doplněno 01.10.12 14:47:

ne nejsem,ale já slyším jak se normálně baví ,,vím o čem ,,je to normální? Jak se někdo mladý přistěhuje mezi starší,myslí že je jeho barák. Tak to někde chodí.

doplněno 01.10.12 14:50:

u nás je výtah a nikomu to nezavazí,,nikdo nechodí kolem. Aspoň paní se nemusí tahat s věcma do výtahu a jede si pěkně až nahoru.

Mohl bych odpovědět ,,starý lidi si myslí,že si mohou dělat co chtějí protože jsou starý...,ale tudy cesta nevede a co to slovo přitěhovalec? Asi budete pěkné kvítko,Co Vás v životě naštvalo,že si mindráky takto vyléváte, Vesměs si za problémy může člověk sám.

doplněno 02.10.12 12:09:

Pro @polinek

jirka2 - souhlas.

Manžel by měl fabku vymontovat a podle ní si nechat udělat klíč. Souhlasím s vámi, že jste v právu. Kočárkárna má sloužit k čemu je určená, kočárek ponechávat na chodbě není vhodné. Stížnostmi se nic nevyřeší, jenom si v domě uděláte víc nepřátel. Domovnice vám nemá právo lézt do bytu a nadávat vám. Nepořádek v domě a kočárkárně je nejenom vizitka nájemníků, ale také neschopné domovnice které ten nepořádek nevadí. S tím placeným úklidem to není tak jednoduché. Většina důchodců při placení drahého nájmu už asi na toto službu nemá. Otázkou je, kolik je u vás v domě starých lidí, kteří už na úklid nestačí a kolik jich je lenivých uklízet. Já bych uklidila na svém poschodí jak by na mně vyšel úklid a víc bych to neřešila. Jsou lidé, kteří uklidí na společné chodbě jednou za rok a víc prý není třeba. Staří lidé bývají nevrlí a poměrně dost nesnášenliví. Zapomínají, že kdysi měli také děti a ty také pobíhaly po bytě. Že vaše dcerka si ušpiní boty od psích výkalů je vizitka nezodpovědných pejskařů. Někteří, než by psa vyvenčili dál od domu, tak otevřou dveře od domu a pes se vyvenčí kde chce. Bydlím v domě, kde je asi 90% starších lidí a to co někdy vidím a slyším, tak se nestačím divit. Přeji vám, aby jste váš problém vyřídila bez dalších dalších nepříjemností.

doplněno 04.10.12 11:23:

Paní gumis. Můžete napsat jestli už máte problém vyřešen? Pokud ano, tak jak. Věřím, že to zajímá i zdejší rádce, kteří vám radili. Děkuji.

gumis
hodnocení

nejste vy naše sousedka? :) myslím si, že naše dcera zase tak hlučná není,to že běhá a podobně si myslím,že je úplně normální a sousedi by se to měli snažit pochopit,navíc jakmile začne dělat větší hluk,skákat a podobně,vždy jí okřikneme,takže jim určitě nepadá strop na hlavu.To bychom se za chvilku doma ani s manželem nemohli pořádně bavit.Navíc tedy nechápu proč když je v domě kočárkárna sloužící k tomu abych si tam já jakožto jediná v domě která kočár vlastní,ostatní jej využívají jen jako skladovací místnost pro vysloužilou lednici a parkoviště pro kola měla kočár dávat ke dveřím našeho bytu.Bydlíme ve tříposchoďovém domě,z toho v úplně horním patře,kde součástí chodby jsou nevyužívané botníky našich protějších sousedů,kteří mají boty neustále v prostředku chodby ,takže byste se o ně kolikrát i přerazila.Navíc co se týče snášení čehosi.To samé bych mohla říkat já o jejich psech,kteří jen proběhnou přes chodbu tak je po nich nesčetně chuchvalců chlupů a s jejich systémem kdy mají zase třicet let zažité vytírání celého paneláku jednou za dva měsíce bych já jako alergik,který sám nemá ze zdravotních důvodů žádné zvíře mohla také oponovat,protože na co já bych měla doplácet na zvířata ostatních když sama žádné nemám a léčba mě měsíčně vyjde na tisíce,které mi nikdo nedá.Jenže jsem také jen přistěhovalec jak vy píšete a tak bych zase poslouchala jaká jsem nepřizpůsobivá i když jsem nikde doteď nezažila aby se vytíral celý panelák.Všude se jelo jen na vaše patro a na přízemí.Je to zkrátka těžké hádat se s lidmi,kteří zde žijí déle než vy i když jste stejný vlastník bytu jako oni a máte tedy stejná práva...

polinek*

no tak to tedy jste si měli koupit domek.Dnes ho koupíte za cenu bytu. Kdybych byla mladší tak bych ho již měla.Jo ty psí chuchvalce,,ti psi bydlí na chodbě? Já mám také mini psa,ale ten netrousí žádné chuchvalce ,,probůh.No asi nejste moc přizpůsobivá pokud se to týká i těch dalších věcí.Chtěla by jste jim poroučet co mají a nemají ,když jim to vyhovuje tolik let! Tak kdo je nepřízpůsobivý? Každý máme svou nemoc ,,ale já jsem ráda,že jsem se dožila toho,že nemám nad sebou děcka. Zažila jsem to a mám z toho fobii.Dneska má každý plovoučku a vše se tak rozléhá jako kdyby byl vedle mně. Můj syn kdyby bydlel vedle mně a já měla poslouchat jejich děti mám je jistě ráda,,tak se asi zblázním. Naštěstí bydlí v domu.

Proč si neplatíte službu na vytírání ,,my si ji platíme ,pokud tam ještě máte starší lidi snad by to uvítali.

gumis
hodnocení

asi jsem se špatně vyjádřila.Tohle všechno co jsem psala nebylo myšleno tak,že by mi to vadilo.Všemu jsem se přizpůsobila, jen jsem podotkla, že ve výčtu všech věcí,které vadí paní sousedce na nás, bych se mohla já ohánět například těmito,kdybych byla jako ona. Není to o tom,že se pokouším cokoli tady v baráku měnit,jen jsem chtěla sjednat nápravu ohledně zámku u kočárkárny a výsledkem toho je,že se semnou už nikdo o ničem nebaví a do bytu mi běhá s neustálýma stížnostma a bez toho aby slušně pozdravila hned spustí ten její štěkot.Co se týče psů,má dva velké bílé chlupáče,které hrozně línají a je to opravdu po celé chodbě i když je má v bytě.Psi by mi nijak nevadili,moji rodiče je mají také,ale vadí mi přístup jejich páníčků, kdy dítě nemůžete nechat normálně pobíhat před barákem protože si vždy donese na botě ne příliš voňavé překvapení a bohužel při velikosti psa má naše dcera v jejich výkalech takřka celou botu.

A co se týče vytírací služby,sousedka a v jedné osobě i paní správcová z fondu nedá ani korunu když nemusí,vidíte to na zámku,který by byl dlouhodobou ne příliš velkou investicí a kdyby měli měsíčně platit úklidovou firmu,myslím,že by měla provrtaná obě kolena...

betka*

Lepší je se domluvit,ale když to nejde tak máte právo stejného užívání dle podílu jako ostatní.Ať jsou to penzisté nebo děti.Paní správcová(že by to byla předsedkyně svj?) je od toho aby Vám ten přístup zabezpečila.Společné prostory nejsou určené pro skladování nepoužitelné veteše!Pokud jde okočárkárnu,kolárnu nemá tam co dělat lednice aj.Trvejte na tom ať Vám udělá nebo umožní udělat klíče,fond je na opravy.

ladaadal*

Tady někdo zná domovnici Čudovou, co potírala kliky něčím hodně, hodně škaredým*smich*

gumis
hodnocení

asi si pod normálním bavením představujeme každá něco jiného.My zrovna nejsme rodina,která by si měla hlasitě vyměňovat názory a podobně.A pokud jde o hlasité projevování se,naše starší paní sousedka se téměř obden hlasitě hádá se svou dcerou ve večerních hodinách,hádky vyúsťují také tím,že dcera odchází do svého bytu,který má ve vedlejším paneláku a ona chudák paní sousedka na ní ještě jakou dobu huláká na chodbě,či z okna.Také víme o čem se bavili a příjde vám to normální? Takže podotýkám že je úplně jedno kolik let kdo má,zda je to 65,nebo 25.Ve věku to není,ale je to hlavně o výchově.

Bohužel u nás výtah nemáme,takže opravdu odmítám drncat se s kočárem tři patra po schodech...

hodnocení

1x

Nejjednodušší a nejrychlejší bezpracné řešení je vzít sirku a sekundové lepidlo a zaklepat to do vložky. Poté budete vyzváni správou domu k vyzvednutí nových klíčů *haha*

buss
hodnocení

1x

Osobní vlastnictví padlo s komunistama. Nechápu, jak jste se někde nastěhovali a nevíte, co to obnáší, Máte mít Prohlášení vlastníka a Stanovy a též v kupní smlouvě najdete, co jste si koupili. . Pak si najděte zákon 72/1994 - ZoVB. Prostě se nenechte odradit. Chápu, že nového starousedlíci nepřijímají a je k nim odpor. Ale u nás tomu tak není. Mají ta samá práva jako ostatní a neškodí.
Nejsou investice - levný byt. Počkejte, až jich bude třeba. Nehraďte zálohy na na správu...
Až si přečtete ten zákon, tak pochopíte, že žádná správcová neexistuje, je tam výbor s předsedou!
Prostě žádejte přístup, máte na té místnosti vlastnický podíl! Stěžování zde nepomůže, smrad nepůjde nikdo vynášet, řešte to.
Nerozumím tomu nepřipadá v úvahu! Až to začne padat na hlavu. Co okna, zasklení, střecha, otopná soustava, měření tepla...?
Proč jste tam šli?

gumis
hodnocení

no bohužel tehdy tohle všechno měl na starosti jiný pan,kerý říkal,že se bude ještě letos panelák zateplovat a střecha bude nová.jenže prodal byt po měsíci co jsme se nastěhovali,s ním předal tu svou funkci a od té doby se nic neděje.okna si každý dělal na své náklady.právě se bojím,že když přestanu hradit zálohy do fondu oprav a správní výdaje jak to máme ve smlouvě,tak budu ještě ke všemu já ten dlužník a potom si na mě smlsnou zase exekutoři,z čehož mam hrůzu,i když o tom stále uvažuji.

buss

Jestliž pán sliboval... muselo před tím proběhnout shromáždění a opravu odhlasovat, jinak jto byl KEC. Museli přece proběhnout nové volby předsedy, ne? Pročtěte si ten zákon a Prohlášení! Fond oprav neexistuje!
Peníze které byste hradili na zálohy na správu domu.. byste si ukládali a jakmile by přišla na barák úhrada, uhradili byste hotově svůj podíl. To se poptejte u správce domu, nějaká firma to dělá, ale to musíte! vědět.
V prohlášení najdete, co je společné a co je vaše.
Jak to vypadá s výborem najdete na stránkách Krajského soudu, řekne vám to i správce, za to si ho platíte!.
Jděte do výboru.

doplněno 04.10.12 16:37:

Nezlobte se, ale mírně řečeno jste naivové.Pokud volby proběhly ne míň než před 6 měsíci, může to napadnout u soudu. Předsednictví se nepředává! Musííííí vám to oznámit, že je shromáždění no čtěte ten zákon a Stanovy, co si sami odhlasovali. A vy jste podepsali... Poslal bych je do řiti. Chtějte po ní, aby vám ta správkyně řekla, ukázala výpis z banky, kolik je na kontě! Co když přikrádali? Zajděte na správcovskou firmu. Napřed si nastudujte svá práva! Žádejte ať ukáže zápis ze shromáždění, z voleb.

gumis
hodnocení

pročtu si,nebojte.volby předsedy ady měli,byli jsme doma,ale o ničem jsme nevěděli,přišli až po týdnu abychom jim to podepsali a když jsem jim to nedávno také pověděla,že jsme k tomu vůbec nebyli přizváni,tak mi bylo řečeno,že o nic nešlo,že se jen předávalo předsednictví,které bylo předem dohodnuté,ale tomu já přece nemůžu rozumět,takže co se o to vůbec zajímám.teď když ale vidím jak všechno probíhá si myslím,že se na ničem nedohodli,protože investice jako je zateplení a střecha by byla pro tuhle paní smrtelná i když by to nešlo z její kapsy.

gumis
hodnocení

tenkrát manžel nechtěl dělat obuchy,tak jim to podepsal, ik dyž doma nadával.Nechtěl si dělat v sousedech nepřátelé jen co se nastěhujeme,což se nakonec stejně ale stalo...

ladaadal*
hodnocení

0x

Zkus vzít ten klíč a dát si duplikovat. Předem řekni, že je tento problém. Originál lze vypodložit papírem, čímž se kopie vybrousí mírně větší a dost často to stačí k tomu, aby opět fungoval. Z jakého jsi nechávala dělat tuhle kopii? Nebyl už nějak opotřebovaný nebo tak něco? Vyřešit to jde, když na tebe ostatní kašlou, ale obrň se trpělivostí. A neboj, jak se říká, na každou svini se vaří voda, ono se to správcové jednou vrátí i s úroky.

gumis
hodnocení

Všem děkuji za rady.

Klíč je původní,to znamená 30 let starý,nikdo nemá novější.Nicméně někteří lidé mají problém podobný s vchodovými dveřmi a to takový,že jim nejde odemykat a zamykat z vnitřku domu,ale z venčí ano.Tím pádem se v domě nezamyká vůbec aby se lidi mohli dostávat ven.Jinak se to neřeší a řešit nejspíš nebude.

Bohužel jsme se nestali oblíbenými sousedy,protože jsme mladí,nebydlíme zde třicet let jako většina a i přesto si odmítáme nechávat kálet na hlavu a skákat podle jejich rádoby patentovaných pravidel.Máme už starší tříletou dceru,která běhá po bytě a je stejně hlučná jako kterékoli jiné dítě jejího věku.Neustále tady máme právě onu sousedku bydlející pod námi s nějakým problémem.Už sme došli i tak daleko,že mi sem běhá nadávat v době přípravy oběda,kdy jsem si dovolila klepat maso do omáčky s dotazami co že to zase bouráme a že jestli okamžitě nepřestanu tak už zavolá policii...no nikomu bych takovéhle sousedské soužití nepřála :)

jabraka*
hodnocení

0x

Většinou tento problém vzniká špatným usazením vložky do dveří.N ěkdy stačí jen u vložky povolit upevňovací šroub a vyzkoušet polohu,v níž bude zamykat i odemykat.Pak šroub opět utáhnout.

JABRAKA

likin*

Ano to je pravda. Já bych se v tomto konkrétním případě ani nebránil kápnutí vteřiňáku do vložky... Prostě věci mají fungovat a pokud tomu tak není, pak je potřeba stav napravit. A pokud není jiná možnost...

gumis
hodnocení

zřejmě budete stejná krevní skupina s mým manželem,ale praktikovat to,tak si myslím,že by už ani ti co nás tady ještě dokáží pozdravit neotevřeli pusu.Asi to ale ještě nejdřív zkusím dát paní správcové písemnou formou:)

polinek*

jéjej to raději ne,,hned by je to napadlo.K vůli hloupého kíe tolik zlosti. a nadosmrti. Někde klíč prokluzuje a dělá to.

likin*

No jo, jenže pokud bude prostory užívat, a správcová to již nechce řešit tak moc možností nemá. V okamžiku, kdy to bude řešit po schůzích, doporučenými dopisy a podobně, tak populární určitě nebude.

vanni
hodnocení

0x

Na katastru máte vypsáno, že vlastníte ten a ten byt a případně takovou a takovou část společných prostot. Máte právo k nim mít přístup a správcová je zde pro to, aby vám ho zajistila. Pokud odmítá spolupracovat s nájemníky a všichni jí drží stranu, skutečně kápněte vteřiňák do zámku;)

kejki
hodnocení

0x

Je to otázka priorit, já jsem v obdobné situaci, kdy vložka byla vyběhaná, nadávalo nás víc, ale nic se nedělo, nechal udělat novou vložku podle klíče, tu vyměnil za 5 minut a stálo to jen peníze. A ohledně dítěte, které dělá hluk, není to normální, prostě je potřeba dceru usměrnit, v bytových domech je všechno slyšet. Řádit může venku na hřišti.

buss
hodnocení

0x

Napřed je třeba říct, co to je za barák, družstvo, soukromý či SVJ, pokud víte, do čeho jste se to nastěhovali (Popřípadě zda se na náš problém vztahuje nějaký zákon s kterým bych se mohla ohánět). Co to je domovnice? V baráku jsou však obecně prostory určené k užívání všem, např.kolárka, kočárkárna, prádelna, sušárna bez omezení. Tedy nelze neumožnit. Jinak si počtěte v dokumentech, zákon o vlastnictví bytů, Prohlášení vlastníka, Stanovy.. Takže žádejte, ať vymění vložku. Pak bych mohl odmítnout hradit zálohy na správu domu.

hodnocení

0x

pokud jste si byt koupili do OV jste majitelé poměrné části nebytových prostor-bez pardonu Vám musí bezproblémově umožnit přístup. Váš dům někdo spravuje, bytové družstvo, nebo spol. vlastníků a tudíž platí nějaké stanovy.

gumis
hodnocení

Dobrý den všem,

moc se v tom nevyznám,ale byt by jsme měli mít v osobním vlastnictví a jinak to je SVJ.Dopadli jsme tak,že jsem přišla právě z venku a na dveřích od původní kočárkárny,od které mi klíč nefunguje je nalepená cedule odkládací místnost a ve vedlejší místnosti,která je skladiště na nepoužitý bordel to znamená prkna,dlaždice do koupelny a podobně,neskutečně tam něco smrdí a není tam okno na větrání,ale my od ní máme klíč je cedule KOČÁRKÁRNA.Takže jsem neskutečně vytočená.Jak si někdo může myslet,že se tento problém vyřeší nějakýma cedulkama? Jinak jsem jí dala dopis,který jsem si od ní nechalapodepsat,že ho přijmula o tom,že mám ze zákona právo mít od všech místností klíč a po tomto incidentu,kdy mi odpovědí byli cedulky,jsem ochotná jít klidně k soudu,protože už toho mám opravdu v tomhle baráku plný zuby.Nic tady nefunguje a žádný investice,byť takto celkem zanedbatelný nepřichází v úvahu.

Dobrý den. Gumis, máte stejná práva a povinnosti, jako ostatní, co se týče společných prostor. Mě by toto vytočilo též. Trvala bych na tom, že pokud je místnost určená, jako kočárkárna, ať si majitelé toho bordelu tem prostor vyklidí a umožní jej tedy používat, jako kočárkárnu a ne skladiště. Vím, že pokud nejsou sousedské vztahy ideální, otravuje to život, ale přece si člověk nemůže nechat líbit vše...Nedejte se, držím Vám palce.

gumis
hodnocení

vzhledem k tomu,že místnost nově určená jako kočárkárna opravdu zapáchá,je nevětraná a plesnivá,tak tam kočár opravdu dávat nebudu,přece jen v něm budu vozit dítě,ne potkany zvyklí na takovéhle pořádkové poměry v domě.I sousedka od naproti původně řikala,že by tam kočár nedala,do té doby než začala lézt paní správcové do zadní části...holt mě tady už nepozdraví ani klika od dveří,ale to,že tady bydlíme už bezmála třičtvrtě roku a řešíme stále stejný problém není tak úplně normální.člověk by řekl,že mají staří lidé rozum,ale tady blbost vyloženě kvete.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]