Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Černý odběr vody

Od: suzymon® odpovědí: 28 změna:

Byla tady otázka, jak to dopadne, jestliže někdo odebírá el. proud načerno. A jak to je s vodou? Taky se na to dá přijít? A jak? Nejde o mne, já mám vodu prozatím ze studně, ale jde o někoho blízkého. Docela mám strach, co se bude dít, až to praskne. Díky za odpovědi.

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ohneta*
hodnocení

0x
Bude se dit uplne to samé co s elektřinou. Popotahovacky se zákonem, uhrazení dluzne částky, zkrátka jen starosti a biti hlavou o zed s otázkou, jestli mi to stalo za to.

itan71*
hodnocení

0x

@suzymon cituji: Docela mám strach, co se bude dít, až to praskne.

Zajímalo by mě z čeho máte Vy strach. Připadá mi to že to jste Vy, jen nechcete to tady prozradit kdyby náhodou.

Prosím za odpověď

doplněno 29.09.12 23:26:
suzymon® tak se obávám také z toho důvodu, že až to praskne, aby si dotyčný nemyslel, že jsem ho třeba udala
kdyby jste napsala hned o udání tak to tak nebudu psát. Připadalo mi to tak když jsem četl ještě k tomu souseda
Tak se Vám veřejně omlouvám
hodnocení

Psala jsem, že je to někdo z mých blízkých. Já to nejsem, protože tady dost dlouho řeším problémy s tím, že mi každou zimu zamrzne voda, protože mám v některém místě trubky zakopané asi moc mělko. Řešíme to tady každým rokem, protože když mi voda zamrzne, nemohu ji dočerpat do elektrického kotle. Mohu sice čerpat vodu ze studny kalovkou, ale nemohu prát v pračce, nemohu se koupat a tak dál. :) Víte, já nemám ve zvyku lhát. Kdybych to byla já, tak to klidně řeknu. A když chcete něco vědět, tak se obávám také z toho důvodu, že až to praskne, aby si dotyčný nemyslel, že jsem ho třeba udala. To bych byla velice nerada. Tak teď to víte všechno.

trident

Cerny odber vody se za vodomerem se moc nesleduje(stejne jako elektromer pokud vam krade za nim soused). Oni to lidi svedou na protekajici zachod nebo neco takoveho a malokdo se tim zabyva. Teprve pokud je cena vody 70-80kc za kubik(bez stocneho) a cena je v nasobcich tak se tim pak uz to odberatele zvedne ze zidle

V pripade cerneho odberu pred vodomerem napr. primo z potrubi nebo z pozarnich hydrantu ci hlavniho radu se uz daji najit nejake poklesy v tlaku na radu. Na potrubich jsou v urcitych usecich meridla ktera to meri. Malo se totiz vi, ze vodomer je takovy omezovac prutoku. Jelikoz hlavni a pozarni potrubi takto omezeny prutok nema, cerny odberatel neustale hasi neomezenym prutokem. Je otazkou za jak dlouho si toho na monitoringu vsimnou. Hlavne opatrne a neplnit bazen plnym proudem;) Primarne se vsak na cerny odber prijde srovnanim odectu z domovnich vodomeru a vodarenskych vodomeru na jednotlivych usecich radu. V takovem pripade najedou vodaci zkoumat sondami potrubi jestli nedoslo k poruse. Tam uz se odberatel nevyvlikne.

Ta zmrzla voda. Je to sice mimo tema. Ale otazkou je jak takto melce zakopany vodovod mohl projit kolaudaci. Pravdepodobne se jedna o nejakou starou zastavbu. Lide tehdy delali trubky vselijak protoze byli radi ze k nim ta voda vubec vede. Vyjimkou u nas nejsou ani povrchova vedeni na ecky zpusob. Pokud je to ale rekonstrukce,novostavba, nebo privod z vlastni studny tak potes koste s takovou instalaci. Delat privod vody do baraku je ted totiz dost pruda vzhledem k predpisum. To jsem poznal na vlastni penezence. Proto mne stve kdyz pro nekoho predpisy plati a pro nekoho ne.

hodnocení

Trident, já jsem tenhle baráček takto koupila. Já tady nic neinstalovala. Ani vlastně nevím, kudy ty trubky vedou. Mám studni a rozvody tady dělal bůhví kdo. Bydlím tady sedm let. Před čtyřmi roky nám teprve přivedli do naší uličky vodovod a odpad, ale přípojku do baráku si samozřejmě musíme zaplatit sami. Já si to nechala spočítat a vyšlo to na čtyřicet tisíc. Ty nemám, tak pořád užívám vodu ze studně. Ve sklepě mám vodárnu. No, jenomže se stává, že mi to někde zamrzá a to fakt stačí jedna jediná noc, kdy teplota klesne na mínus dvacet, a já jsem na tři měsíce v háji. Tak to holt je.Teď jsem o tom mluvila s Martinem, trochu doleji. Už jsem tady s tím známá...:)

To víte, jsem jenom ženská, mládí v čudu, chlapa do baráku nechci *smich* tak s tím bojuji dle svých možností a sil, a za vydatné pomoci rádců.

Otázku jsem založila proto, že mám fakt obavy, že to jednou musí prasknout s tím sousedem a pak tady nastanou nepříjemné dohady. A člověk chce žít se sousedy v míru. Raději bych o tom ani neměla psát. Jsem husa. Ale když já na to myslím, a nechala jsem se vyprovokovat tou otázkou ohledně kradení té elektřiny... Víte, já bych ho i varovala, ale ono to nejde, on má zvláštní povahu. Raději už psát nebudu...

hodnocení

Itane, prosil jste o odpověď, napsala jsem ji. Četl jste ji? Já bych také byla ráda, kdybyste mi to dal vědět. Třeba jenom slůvkem "četl". Podezíral jste mne. Díky, Suzy.

hanher*

Itane, skoro všechny Vaše odpovědi jsou na pováženou.

@suzymon psala, že jde o někoho blízkého. Může to být třeba bratr, sestra, strýc. . .Vy by jste se nebál?

itan71*

Já si ze zákonem nehraji tak se na takové věci ptát nemusím. A v rodině? Jsou stejní

doplněno 29.09.12 23:33:

@hanher Každý máme jiný názor. Moje odpovědi číst nemusíte já je Vám nevnucuji

hodnocení

Pro Itan. Já ráda věřím, že jste ve Vaší rodině takoví poctivci, ale jestlipak jste také všichni tak slušní, jako Vy? Já Vám na otázku odpověď dala, Vy mně ale Ne. ;)

itan71*

Přečtěte si : doplněno 29.09.12 23:26:
doplněno 30.09.12 19:05:

@suzymon veřejně omlouvám.

hodnocení

Dobře Itan, už jsem si to přečetla a omluvu samozřejmě přijímám v dobrém. Nemohu tady dávat veškeré detaily, nevím přece kdo to čte. Možná bych se divila, kolik lidí v mém blízkém okolí chodí na tuto poradnu, a může si dát informace mnou poskytnuté, dohromady. A způsobit někomu problém nechci. Už takhle si myslím, že jsem byla dost neopatrná a nejraději bych se praštila přes prsty. Neměla jsem tu otázku pokládat. Lituji toho.

Co se týče toho "prosím za odpověď", tak to jsem opravdu pochopila po svém. Tedy že mne prosíte, abych Vám odpověděla a vysvětlila to. Trochu se mne to dotklo a to byla chyba, měla jsem to přejít bez povšimnutí a nerozepisovat se. No, nedalo mi to.

hodnocení

0x
V tom nejkrajnejsim pripade muze cerny odberatel (pokud bere cast vody napr.ze studne), dostat pokutu i v radech milionu Kc.Muze totiz dojit v pripade proniknuti teto vody do verejneho vodovodu k verejnemu ohrozeni.
V pripade ze to je jinak, tedy bere nacerno vodu z verejneho vodovodu, pak je to klasicka kradez..a prijit se na ni samozrejme da.
hodnocení

Ahoj Martine. Ty to víš dobře, jak na tom jsem. Řešili jsme to loni. Ani letos jsem neměla možnost vykopat trubky a dát je trochu hlouběji. Na vykopání přípojky městského vodovodu nemám peníze, takže vše je při starém. Ale asi vím, kde je to místo, kde mi to zamrzá. Tak jsem se rozhodla na ten úsek položit polystyrénové desky, které mi zbyly od zateplování zdí, a zatížit je šamotovými cihlami. Myslíš, že by to mohlo stačit? Nebo mám přece jenom, dokud je čas, vykopat to místo až na ty trubky a zateplit je něčím v zemi? Ale to bude pro mne problém. Díky za radu. S.

Ten člověk, o kterém píši, je prostě a jednoduše napojen načerno na veřejný vodovod. My to totiž tady řešímě se sousedkou, bydlíme tady jenom tři, a obě máme strach, že kdyby to prasklo, aby jsme to neodnesly my. To by tady pak bylo peklo mezi sousedy a to není o co stát. Ona má přípojku na městký vodovod legálně a já si pitnou vodu nosím od ní. Zas tak moc ji nespotřebuji. Mám klíče od jejího domečku, už jsem tady kdysi dávno o tom psala. Já jí zase na oplátku přikládám do krbu, ona má u mne mrazáku maso a prostě si vycházíme vstříc...

Ahoj Suzy.
Vsechno ma sve mozne reseni, ale jedno hledisko je technicke, druhe financni.Samozrejme technicky nejlepe by bylo, ulozit potrubi do nezamrzne hloubky..Druha moznost je ulozeni potrubi system „trubka v trubce” a doplneno jeste o dodatecnou izolacni vrstvu.Treti moznosti je pouziti specialniho predizolovaneho potrubi s integrovanym vyhrivacim vodicem, to je ale zase cenove nejdrazsi.
No a pak nejake kombinace vyse zminenych variant. Da se i spocitat, pri dane tloustce izolace, za jak dlouho dojde k zamrznuti vody v potrubi, pokud tam voda „stoji”.
Ten polystyren kolem potrubi by take pomohl, ale nemusi to byt zcela 100% reseni v extremnich a dlouhych mrazech.
hodnocení

Díky za odpověď, Martine. Ale tohle já určitě nezvládnu Tu "trubku v trubce", představit si to sice dovedu, ale tam také mé možnosti a schopnosti končí :). Já tam prostě naskládám ten polystyrén, ještě to něčím uhemuji a zatížím šamotkama. No, a poté se holt budu už jenom...*modla*, aby byla zima přívětivá. Pokud tomu tak nebude, tak to opět budu muset vydržet do jara s tou kalovkou. Ale tuto zimu si už dám bacha alespoň na to topení a snad už nic nezvořu...*bzum*

Ahoj, měj se hezky a díky.

ladaadal*
hodnocení

0x

Co by se dělo, až to praskne.? To samé jako u všech podvodů. Dle vyměřené částky buď fůra peněz navíc (odběr, penále, pokuta), nebo bude-li to částka vyšší - soud, možná podmínka, ještě větší peníze, v případě recidívy trest na tvrdo - opravdu výhodné podmínky pro pár ušetřených korun.

lll*
hodnocení

0x

Kdysi jsme bydleli v baráku, kde v zimě měla voda snahu zamrznout. Tak se nechávala malinkým "čůrkem" téct celou noc. Pomáhalo to. Jenže to byla voda za 1kč kubík. Ne jako dnes. Možná, když máte svoji vodu, že by to trochu pomohlo i Vám. Co by to stálo, si ale netroufnu odhadnout.

hodnocení

III. Tohle mi už také někdo radil, ale já mám tu vodárnu, tedy čerpadlo, které se spíná, jakmile klesne tlak vody. Jednou jsem takhle nedovřela omylem vodu v koupelně, opravdu malinký čůrek to byl, že jsem si ani nevšimla. Pak jsem si uvědomila, že se se vodárna nepřestává spínat, ono to rachotí. Ne pořád samozřejmě, ale asi ve tříminutových intervalech. Všechny kohoutky jsem kontrolovala, nikde voda puštěná nebyla a tak jsem začala panikařit, že mi prasklo v zemi potrubí a voda protéká. Byla jsem z toho na mrtvici, a nakonec jsem objevila ten malinký čůrek v koupelně. Oddechla jsem si. Já tedy nevím, jestli bych měla nechta běžet vodárnu přes noc. Jestli bych neopotřebovala to čerpadlo, taky bylo dost drahé. Víte ono je to jedno k druhému.

Tak jestli někdo tohle ví, prosila bych za názor. Abych nevyháněla "čerta ďáblem"...:)

bo*

Suzy,hned,bez váhání je nutné najít potrubí vedoucí od studny a rýčem po něm jít.Odkrývat ho a tam kde je míň jak jeden metr hluboko,tak to spravit.Je na to až 2měsíce než zamrzne.Žádné výmluvy že není čas,jsou blbé.Já jsem se přiženil a bylo to to samé.Proto jsem udělal nové potrubí domem a je pokoj.To že soused krade vodu,ignorujte.Každý je strůjcem svého štěstí a vám potom nic není,starejte se osvoje,což očividně neumíte.

hodnocení

Bo, rada je to hezká a určitě dobrá. Ale já nejsem chlap, jako jste Vy. A navíc je mi 64 let, takže já rýčem, do metru hloubky, žádnou brázdu nevykopu. Mám co dělat zrýt zahradu. Měla jsem právě tohle tohle domluveno s jedním člověkem, že mu za to zaplatím, ale najednou cena jeho práce začala stoupat. No a to mne odradilo, nebudu tady bědovat nad svou finanční situací, každý se potýkáme dneska s něčím, ale celý život jsem byla zvyklá mít na to, co jsem si chtěla pořídit. A když jsem na to neměla, tak jsem byla holt bez té věci a taky jsem se z toho nezbláznila. Umím si odříci, život mne naučil. A i kdybych tu brázdu dokázala vykopat, jak já bych asi položila nové potrubí? Ale měl jste snahu, jen jste špatně odhadl situaci a soudil podle sebe. A věřte mi, že kdyby mi bylo o pár let méně, že bych se i o tohle pokusila. Jsem zvyklá se o sebe starat, ne že ne. Možná, že by jste valil oči. ;)

bo*

Suzy fajn,ale...kdyby jste vyryla každý den 1metr,je to za měsíc 30!metrů.Je mi náhodou 65 a je po mně taky ho. ale na to bych si troufl.Není vůbec potřeba dělat nové potrubí,stačí to staré nastavit.Než se drbat každoročně se zamrzlou vodou?...Jo a ten polystyren by nefungoval.To by byly lepší balíky slámy,ale když nevíte kde to vede...

hodnocení

Bo, já myslím, že už vím přesně, kde je ten úsek, kde to zamrzá. A Vy myslíte, že by balíky slámy byly lepší? To bych možná mohla sehnat tady ve statku. Jeden , či dva. Jde o tři metry na délku. Já to fakt nevykopu. Jo a k tomu, když Vy jste to kopal a to jste chlap, tak to bylo před kolika lety? Ale to jen tak na okraj, já nejsem dotčená, chápu Vaši reakci a nechci se ospravedlňovat. Prostě je to tak, jak to je a snažím se načerpat rady jak tomu předejít. A kdyby neexistovala tato poradna, tak bych si našla zase jinou cestu, jak se z něčeho vybabrat. Ale poradna existuje, zvykla jsem si na ni a využívám jejích možností. Dělá mi to dobře psychicky, protože je tady spousta lidí, kteří se snaží člověku nějak poradit a pomoci. Záleží jenom na mně, co si ze všech rad vyberu, které mi opradvu pomohou a proto už už mám svůj okruh rádců, na které se spoléhám, a o kterých vím.

Jinak, jste moc hodný, ale mé znalosti o potrubí jsou mizivé, takže něco nastavovat, je pro mne asi tak reálné, jako výlet na planetu Mars. To se raději zase budu drbat za ušiskama, až mi ta mrcha voda zamrzne...*smich**plac*Ono totiž zase přijde to Jaro, a to je nekompromisní, *slunce*vše roztaje...a je krásně a já mám radost a hupnu do vany... Ahoj Suzy

no sežentě nějakého kopáče,tyhle kluci jsou rychlý ,my to taky měli mělko,5 x to zamrzlo a po 6 zimě to trhlo potrubí,jelikož to nešlo položit hloubš trubku jsme obnažili opravili ,obložili polystyrenovým návlekem,dřív se to vyrábělo jako izolace na trubky,ale stačí polyš ,z vrchu zasypaly pískem a a už je klid vloni mrazy -25 a nezamrzlo,a je to 70cm v zemi

nejhorší že to utuhne když to nejvíc potřebujete a být bez vody

hodnocení

Pajars, tak já to zkusím sama obnažit *uspech**smich*. Právě tohle jsem měla vloni na mysli. Že se to prostě vykope až na tu trubku, a že ji něčím obalím, a pak zase zasypu hlínou. Já mám trubky ve sklepě zateplené takovými pěnovými válečky rozříznutými a ty se navléknou na tru trubku. Asi tohle máte na mysli. To zase není tak drahá záležitost. A co je to "polyš"? To je ten polystyrén? Tady také bývají mrazy -25. A to pak opravdu stačí jedne jediná noc a je to v čudu. Protože i když pak teploty hned druhý den stoupnou, už je konec.

já tam dal klasický polystyren zbytky 10cm,pěkně očistil trubku ,ten návlek byl taky z polystyrenu zásoby od známého z pudy ,dřív to dělali ale dnes už se dělá ten tubex jak máte vy,tohle byl válec přežíznutý a uvnítř díra na potrubí,pokud to poctivě obložíte ze stran a pěkně zasypete musí to být znát,zem když pěkně vychladne tak zamrzne,ale než povolí tak to je horší

gita65

Paní Symon, nemáte děti? Třeba by Vám to vykopaly. Myslím si, že už dost hoří. Může začít mrznout a co potom? Jak jsem někde tady na poradně četla, jste dost nemocná. Potřebujete, abyste toto měla v pořádku. A soused by nepomohl? Třeba za lahvinku nějaké ostřejší? Nebo ty děti. Když to vykopou, tak pak sehnat někoho, kdo Vám to dá dopořádku. Už by to tolik nestálo. A děti to zase mohou zaházet. Být třeba půlku zimy bez vody, je strašné. :( Přeji Vám, at se to co nejdříve vyřeší a Vy byla na zimu zabezpečena. *modla*

hodnocení

Gito, já nejsem nemocná. To jste si mne asi s někým spletla. Asi to bude ta paní Symon. Jste hodná a já Vám děkuji za Váš zájem o můj případ. Ale fakt nemocná nejsem, jenom trochu starší. A soused by fakt nepomohl, :) tomu pomáhám já, ale o tom tady nebudu psát, není k tomu důvod. Ale podle Vašeho nicku předpokládám, že Vám je 65 let, že máte děti na které se můžete spolehnout a že soudíte podle sebe. Tak to jste ta šťastná žena... Já se na své děti spoléhat v tomto případě nemohu. Mám dva syny, a ani jeden neumí vzít do ruky rýč. Jsou někde jinde, a než bych jim to vysvětlila, tak to raději udělám sama... Víte, to bylo na dlouhé povídání a stejně by to ten můj problém nevyřešilo. Ale děkuji za Vaši milou odpověď. S.

kejki

Suzymon, pokud bylo čerpadlo drahé, tak provoz jistě vydrží. A ten čůrek stačí velmi malý a budete mít vodu celou zimu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]