Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spotřeba a ceny energií

Od: mirekmirek340* odpovědí: 3 změna:

Bydlíme v bytě 1+1(50 m čtver.),ve starší cihlové zástavbě(klasický činžák),obvodové zdivo 50 cm-cihla bez zateplení v Olomouci.Jsme dva,topíme plynem a teplou vodu také plynem (kombinovaná karma),dále plynový sporák ato je,co se týče plynu vše.Elektřina-Dvě LCD televize(60+100 cm),počítač,pračka.Jsme starší pracující lidé,takže doma strávíme asi 2/3 dne +víkendy.Teď k jádru otázky:Průměr celoroční spotřeby elektřiny máme 11kW/1den a plynu 23,5 kW/1 den.Tyto údaje mi poskytl ČEZ,který je naším distributorem.Pro představu o plynu to dělá 1050 m krychlových za rok.Myslíte,že takováto spotřeba je normální?Nehýříme a teplota v bytě se pohybuje 18-21 stupňů.Dále by mně zajímala cena za m krychlový plynu,protože ČEZ to přepočítává na kW a měřák je na metry.Taky by mě zajímala cena za 1kW elektřiny,protože oni vám napíšou mraky údajů jako pronájem elektroměru a spoustu dalších nesmyslů a totátlně zakalí informaci,která vás zajímá.Najde se mezi vámi někdo,kdo mi dokáže fundovaně a přitom srozumitelně odpovědět a sdělit mi svůj názor ohledně naší spotřeby.Uvítal bych i rozsáhlejší komunikaci na tyto problémy.

P.S.-Hlavně se obávám vulgárních odpovědí typu:VOLE NETOP A KUP SI ZIMNÍK a podobně.To mi prosím nepište,to jsou stupidity,kterými dotyčný nechává ostatní nahlédnout na svůj intelekt.Děkuji.mirekmirek340

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

warlock*
hodnocení

0x

Dobrý den, :)

osobně můžu hodnotit spíše elektřinu. 11kW je poměrně dost (myslím si tak pro rodiný domek) . Pokud vezmu 11*30 tak to dělá 330kW za měsíc. Já mám byt 30m2 a mám asi tak kolem 110kW a to na elektřině i vařím. Takže bych hledal kde je problém

1. proveďte kontrolu elektroměru, jestli souhlasí čísla (jak elektroměru, tak odběr)

2. zkontrolujte jestli na vás nebere nikdo jiný v domě (nejjednoduší je zkontrolovat zaplombování šroubů na elektroměrovém rozvaděči (ale tady asi problém nebude, technik čezu by si toho všiml)

3. Na domovní rozvodnici (rozvaděči) vypněte všechny jističe a mrkněte jestli se elektroměr pořad točí (jestli jo tak požádat o kontrolu čez na zákaznické lince)

4. Pokud je doposud všechno negativní je podle mého názoru nejefektivnější koupit si elektroměrové hodiny do zásuvky třeba něco takového:

elektromery.com/...

5. Pomocí koupeného elektroměru vyzkoušejte největší žrouty: lednice, plynový kotel (jesli nemáte gamaty?), mrazák, apod. Nejlépe vždycky tak na den (čím déle tím lépe), získáte tak přehled o tom co kolik žere.

U plynu záleží na tom jak máte byt řešený vytápění je plyn. kotelm nebo přímo, a jak je zařízení staré?

Ohledně ceny je to opravdu na delší povídání, záleží na tarifu, sazbě a dodavateli (ne distributorovi). Ve zkratce celkovou cenu elektřiny tvoří regulovaná a neregulovaná část. Regulovanou řídí eru (jsou to poplatky za distribuci apod.). Neregulovaná se řídí na burze a je to prakticky jenom "silová elektřina". Pokud máte zájem se dále vzdělávat, doporučuji:

energiepro.cz/...

,nebo hledat na google: složení ceny elektřiny :)

Pokud by jste si chtěl ověřit kolik by jste měl zaplatit je nejlepší požít:

eru.cz/...

frantisekpetru*

Warlock
Byt o ploše 30m2? Ale i kdyby, spotřeba elektřiny (pokud se s ní netopí) není až tak odvislá od velikosti bytu, jako spíše od připojených spotřebičů a jejich příkonu. A v tom případě se mi těch 11 kWh/den při uvedených spotřebičích (ještě mi tam chybí lednice, která v bytě určitě je taky, samozřejmě svícení taky něco vezme) zdá celkem adekvátní.
mirekmirek
Mně se spotřeba elektřiny zdá relativně adekvátní provozovaným spotřebičům (já sám mám podobnou), ale samozřejmě nic nebrání kontrole a přeměření, jak radí warlock.
Co se týká spotřeby plynu, tady nedokážu posoudit, zda je na uvedený byt vysoká, či nízká. Je totiž odvislá od tepelné ztráty a ta je odvislá od skladby a velikosti vnějších stěn, podlahy, stropu, od kvality a velikosti oken, orientace bytu v domě, orientace bytu vůči světovým stranám atd atd. Vidíte sám, že tepelnou ztrátu a tudíž i spotřebu plynu ovlivňuje poměrně dost parametrů. Když přepočtu Vaši spotřebu 1050m3 (netuším, kolik z toho je jen na topení a kolik na ohřev TUV a vaření) na 1m2 podlahové plochy, vychází 21m3 na 1m2. Mně v RD 130m2 se spotřebou 1700m3 (taky včetně ohřevu a vaření, ať je to porovnatelné), vychází cca 13m3 na 1m2. Z tohoto srovnání se zdá, že Vaše spotřeba plynu je vysoká, ALE JE PROSTĚ MOŽNÉ, že odpovídá vlastnostem a parametrům Vašeho bytu. V tomto směru by asi spíš poradil a posoudil někdo z místních odborníků na topení - p. Cakl aj.
Ohledně přepočtu plynu, přepočet z m3 na kWh je následující: 1m3 na plynoměru se násobí objemovým koeficientem (na poslední faktuře jsem měl cca 1,02 - EON, j. Morava) a následně se násobní ještě převodním koeficientem na kWh (ten jsem měl 10,56). Tyto přepočtové koeficienty se ale různě dle dodavatele a odběrného místa mohou +/- nějaká setinka lišit.
Tady mi ale nesedí ty Vámi uvedené údaje 1050 m3/rok a 23,5 kWh/den (8577 kWh/rok). Nespletl jste nějaké číslo?
Ohledně ceny za elektrickou energii, cena za 1 kWh je odvislá od sazby, kterou máte přidělenu, stejně jako měsíční platby (ty jsou navíc ještě závislé i na jističích) a nedá se nic dělat, ale jsou nedílnou součástí celkové ceny a při jakémkoliv srovnávání např. různých dodavatelů je prostě musíte brát v potaz.

hodnocení

0x

Nižší než vaše

dobrý den plyn nemůžu posoudit nemám, bydlím v RD spotřeba 6 kW / 24 hod, nebo 180 KW/ měs. elektřinou svítím mám ledničku pračku běžné domácí spotřebiče, trafo cirkulárku. Takže vaše spotřeba na byt se mi zdá hodně velká. Ohřev vody mám řešeno tuhými palivem. Asi tak.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]