Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Nefungují mi 2 hořáky u plynového sporáku - jeden vůbec ne, druhý má jen malý plamínek. Co s tím? Vyčistit? Jak? Díky za odpovědi. P.S. Sporák je 2O let starý.
já jen doplním předřečníky...
na obrázku je položka 4 tryska... položka 5 šroubek, kterým se dá nastavit bohatost směsi plynu se vzduchem a tím i účinnost spalování, většinou se posuzuje podle jasně žluté barvy plamene.
u starších sporáků, kde jsou knoflíky ve svislé rovině s hořáky (teda ne 4 knoflíky těsně vedle sebe) hlavně u Mora sporáků, bylo možné regulovat spalování tak, že se knoflík stáhl z osy a v ose byl šroubek, kterým se pootáčením směs nastavila.
ovšem jak píše kolega, do složitějších oprav se nepouštějte, rozštelovat to není problém, opravit je horší. ale vyčistit trysku, to zvládne každý, kdo má jen trochu trpělivosti a návod... ten už tu někde výše je...
doplněno 28.09.12 11:43:trysky vypadají asi takto
doplněno 28.09.12 11:46:to regulování šroubkem v ose slouží hlavně na nastavení minimálního plamene, aby když otočíte knoflíkem do minima nezhasl plamen úplně...
Ano,nyní se dočítám že je příspěvek a vlákno již 4 roky starý takže se asi můj dotaz mine účinku,ale jinou možnost kontaktu na autora rady /Hejkal/který je na to jak čtu dostatečně fundovaný nemám tak to alespon zkusím.Zajímalo by mě proč se na mém starším plyn. sporáku mora co používám na chatě u 3 hořáků dá nastavit doraz na levo šroubem ve středu knoflíku na minimální plamen jdou ale u jednoho z nich nikoliv,sice ho během chodu nastavím ale když vypnu plyn a defakto v zápětí opět zapnu tak malý plyn na dorazu zhasne ,je zajímavé že když je tento problémový hořák delší dobu zapnutý na větší plyn tak pak už nastavení na minimum funguje.
Ví zde někdo kde je zakopaný pes?Děkuji za příkladnou radu.
Sundat z vrchu vše co jde a dostat se k tryskám. Trysky co nehoří opatrně vyšroubovat - měla by to být osmička klíč - očko. Po vyšroubování trysek vyčistit dirky. Dělám to tak že vezmu ocelový kartáč a jedním vláskem z kartáče opatrně dirku prošťouchnu a celé to pak vyčistím jarem a vodou. Nechám oschnout a našroubuji zpátky... Hlavně nezapomenout uzavřít přívod plynu před touto akcí ..
A neměla by se používat jehla nebo něco co má vetší průměr než dirka v trysce. Proto ten ocelový kartáč.
Sundat opatrně hořáky. To jsou ty tři díly nahoře. Namočit do jarové vody a nechat odmočit. Pozor, pokud máte elektrické zapalování hořáků, nepoškodit ty čouhající elektrody. Uvnitř té trubky na které drží hořáky , uvidíte na dně mosazné matky s dírkou (nebo taky ne, a budou zasypány staletými zbytky jídla).To jsou trysky. Ta dírka je dost malá ani ne 1mm. Očistit a u těch které nehoří, propíchnout ocelovým drátkem. Pokud se do nich dostane nečistota a zaschne, tak potom hoří buď vůbec nebo různě do strany apod.
Odzkoušet se dají, ale pozor na popálení. Zapálíte nejlépe špejli a tu dáte nad trubku, a pustíte plyn do příslušného hořáku. Pokud bude z hořáku šlehat sloup hořícího plynu rovně nahoru, máte vyhráno. Pokud ne, je to většinou na demontáž trysky. A to asi sám(sama?) nezvládnete.
Potom už jen pořádně očistit ty tři díly, co jsme si namočili. Hlavně musí být čistý ten prostřední vroubkovaný kroužek.
Pokud budou trysky průchozí a přesto to nebude hořet, pak už jedině vyčistit plyn kohouty od jedn. hořáků, ale to už je práce spíš pro někoho kdo se vyzná-vzhledem k tomu, že je nutno manipulovat s kohoutem plynu, bych to radší, být Vámi nechal na plynaři. Nicméně i on ocení, když bude servisovat sporák vyčištěný.
Právě jsem vyčistila trysky u sporáku zalité překypěným bezinkovým medem.A už si tam pěkně karamelizoval...Napadlo mě obětovat mezizubní kartáček,a ono to funguje.A bez rozebírání!Jelikož jsem tuhle radu nikde nevyguglovala,ráda jí pouštím do éteru,snad to někomu pomůže
Nefungujú mi horáky (plynový sporák, 5 rokov starý)neviem si poradiť s vyčistením, prípadne, ktorá služba toto zabezpečuje.
Ďakujem
Peto
Petře, většinou nefungují hořáky proto, že ta poslední část, to kovové kolečko úplně nahoře, je zespodu zanesené a ta věc pod tím také, spálenými pozůstatky potravin. A také se stává, že kolečko nesedí úplně přesně na svém místě. Obojí vyčistěte a kolečka, plotýnky nasaďte. Zapalte oheň a vařečkou jemně do koleček šťouchejte, až dosednou tam, kam mají.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.