Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prasklina ve stropu (panel) - jak opravit

Od: kubinec® odpovědí: 23 změna:

prosím o odpověď na tento "průser" před vánoci!

není třeba to rozepisovat, obrázek hovoří za vše!

jak na to?

rýha šířka 5-10mm, hloubka*sok* raději to neměřím,jak a čím to vyplnit?

a čím to srovnat? (omítka stropu okolo drží)

polystyren.obklady na strop NÉ!

"NA SKLADĚ MÁM" : flexi lepidlo na obklad+dlažba cca 2 kg

tmel na fasády cca 10kg

asi 2kg hrubé omítky

jemnou štukovou asi 10 kg

perlinku

děkuji všem za rychlé odpovědi

P.S. všude jinde se uklízí a u nás se "bourá" :(

doplněno 06.12.08 17:58:

jo! jeden panel je malinko níže než ten druhý!

výškový rozdíl mezi těmi panely je cca 1-1,5cm

Prasklina ve stropu (panel) - jak opravit

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Já bych ti ,kubo,poradil polystyrenové podhledy s olištováním okolo stěn.A budeš mít parádní strop na deset let nejméně.

Když to zamítneme,tak nejprve pečlivě tu prasklinu vyčisti od všech odloupnutých materiálů,dobré je i vyluxovat.Jirka by ti ještě určitě poradil tu plochu panelu napenetrovat.Pak natlač do spáry Akrylový tmel a zaklaď do roviny.Až vše zaschne,rozdělej ne moc husté flexibilní lepidlo,ale tak,aby neteklo.Natáhni nerez hladítkem pěkně do zarovnání plochy do ztracena.Po zaschnutí to celé stáhni a dorovnej finální stěrkou,třeba Primafinal.Celé zlehka přebrousit a můžeš malovat.

JABRAKA

hodnocení

...já vím podhledy.

taky jsem nad tím uvažoval, ale se ženou to nehne! jí se prostě nelíbí, ale asi k tomu brzo dojde!

ale teď do vánoc to musím chtíc/nechtíc nějak "zaplácat"

jo a ten AKRYL mám taky jednu celou tubu, ale nevím jestli by to vyšlo *nevi*

kejki3

Na tuten šlic tuba nestačí. Ale je trvale elastický, což při mírném průhybu pomůže. Jenže tenhle pohyb je na posouzení statika.

Postup: Přelepit díru lepící páskou. Nožem rozříznout v místě spáry. Naplnit akrylem, uhladit pomocí vody. Sundat pásku.

kejki3

Když máte takové zásoby, co montážní pěna? Ale co s ní umažete, je ztraceno!

hodnocení

jo, tu tam taky!

skoro celou(velkou)

doplněno 06.12.08 20:51:

a co kdybych tu rýhu vyplnil tím flexilepidlem?

nebo raději tou pěnou nebo tím akrylem?

a pak nahodil omítku? (ale jakou, jestli tou hrubou a pak jemnou) *nevi*

troja*

Jó, v 68 když nás osvobodili, tak podobné praskliny byly vod tanků v mnoha panelákovách bytech. Tenkrát jsme tam do sprár nacpali fáč a zamázli sádrou a přetřeli malbytem. Ty větší flece jsme museli doštuknout.

hodnocení

...no je pravda že kolem jezdí KAMIONY do fabriky

a cca 150m je vlak. nádraží,sice není to jako na "hlavním v Praze" ale když jedede vlak tak to duní v celém baráku a než jsem si nechali vyměnit palstovky tak okna drnčely jako "činely"

kejki3

Jsou okna zapěněná a spáry se neobjevují - tak to zapěňte a po vytvrdnutí seříznout a udělat hladký povrch akrylem. Pěna je tvrdá, asi by se spára zase ukázala.

hodnocení

a narvu pěnu do spáry 5-10mm?

dyť jen ta trubička má snad průměr 5mm, vše se vykype mimo?

hodnocení

*hi*,tvrdil jsem že mám tubu akrylu a ...? nemohu najít!*nevi*

tak jsem to do té spáry "napěnil" PURpěnou.

no a až to zatvrdne budu na ten panel nahazovat hrubou omítku.

kejki3

Ale ta není plastická a zase to prdne, flex lepidlo taky není elastické, jen zvládne teplotní roztažnost materiálu lépe. Jste bytovka, obejděte sousedy.

jabraka*

Nejhorší je,že ta pěna ještě dva dny nabývá.Pokud to už bude stabilní,odřízni,ale trochu nech místo.Pak to lepidlo na dlažbu.Je to materiál nejbližší betonu a drží jako hrom.Ale u velké vrstvy se musí počítat s propadnutí.Takže se musí doplnit,nebo srovnat tou finálkou.Pak je strop už definitivní.Tu omítku na ten panel nedávej,za dva roky ti to zase spadne.

To,co tam máš,je v našem baráku zcela běžné.

JABR

kejki3

V bytovém teple a úzké vrstvě by to mělo být po 24 hodinách. Taky doufám, že nezapoměl pokropit to vodou.

ruze64*
hodnocení

0x

Řešili jsme stejný problém ve 2 místnostech.Manžel koupil tmel od firmy Soundal cca50-80,-kč.,dle gramáže a špachtlí ty praskliny zatřel,po 2-3 hod.obrousil namočenou brusnou houbou-asi 25,- vše koupeno v OBi.Strop jsme nabílili znovu a je to paráda!**H**

technikjirik*
hodnocení

0x

S tím co máte doma by to samozřejmě šlo, ale je to zbytečně pracné. Lépe je kopit nějaký hotový tmel, stěnosprav, plastická sádra nebo cokoli. Je toho všude v baumarketech plnoo za pár korun. Vystěrkovat nechat zaschnout a přebrousit. Je to levné, rychlé účinné. je jedno jestli se vám ta prasklina udělala zničeho nic, ze dne na den, nebo je to dlouhodobý proces. I když tam dáte perlinku a zatmelíte lepidlem, tak se ta prasklina objeví znovu a možná i jinde. Osobně jsem v našem bytě zvolil jinou věc. Je to hodně pracné, ale vyplatí se to dlouhodobě. Do praskliny jsem vložil dřevěnou lištu š= cca 2mm a tu jsem omazal. Po zatvrdnutí se lišta vyndá. Celé se to přebrousí a vznikne úhledná rovná rýha, která se vyplní akrylovým tmelem. Je to znát jen tehdy když se na to někdo zaměří. Výškový rozdíl lze vyrovnat stejným materiálem ale to se vám podaří jen na celé ploše.

hodnocení

díky za tipy, jenže jsem na marodce s dláhou na ruce a mimo domov se nedostanu.

a baumarkety prostě do vycházek nestihu "oblítat" a žena by to chtěla hned zítra mít opravené at se může už jen vymalovat a chystat ozdoby na vánoce*hi*

dobře, a kydybch to chtěl(musel) udělat z těch "ingrediencí" co mám doma, jak bych měl tady postupovat?

děkuji

Prasklina ve stropu (panel) - jak opravit #2

hodnocení

0x

Já myslím, že by bylo dobré se ptát na radu majitele objektu, ve kterém se tento byt nachází. Dokonce bych si myslel, že by bylo dobré na něj dost tlačit... vypadá to spíš na nutnost řešení původu problému, jehož příčina se nachází mimo váš byt.

hodnocení

bytovka je vlastně "naše".

o veškeré poruchy atd. se staráme my vlastníci bytů kteří vkládáme nějakou částkou do byt.fondu.

a takový popraskaný strop je ještě v jednom pokoji! ( no tam je to jen asi 2metr délky, a tady raději do toho "hnípat" asi nebudem)

je o už od té doby co jsme se nastěhovaly. (ale tentokrát jsme chtěly veškeré vrstvy maleb zeškrábat a nanést nové)

prostě jde vidět,že ty panely se hnuly! (cca 50 let má ten náš činžáček)

P.S. sle soused si před asi 10 lety zboural jednu příčku mezi pokoji, ale jestli to mohlo mít vliv na tento problém, nevím *nevi*

No, já nevím, no. Jsou tu odborníci... já bych ale opravdu nejprve řešil příčinu problému a pak teprve esteticky řešil strop. Ono je to o tom, jak dlouho chcete pod zmíněným poškozeným stropem žít. Pokud se toho chcete prostě zbavit, zaplácejte to čímkoliv, třeba těmi polypanýlky a beze studu prodejte...

hodnocení

JABRAKO,

ale čím mám "zaplácat" to místo kde je jen holý panel, je to cca 15mm omítka?

*nevi*

jabraka*

No přece tím flexilepidlem!

JB

doplněno 08.12.08 09:27:

Ještě malou vzpomínku přímo historickou.Rodiče obývali stejnou bytovku jako já.Na léto jezdili na chalupu,kde byli celé prázdniny.Když se vrátili do paneláku,čekalo je překvapení.Asi 2 m/ 2 stropu bylo spadlých v ložnici v posteli.Činilo to 16 kg omítky.Panel tam dělal schod asi 1,5 cm.V té době nebyly takové materiály jako dnes,musel jsem improvizovat.Vyrobil jsem tmel z novinového papíru,který jsem rozmixoval s lepidlem na tapety a slovilaxem.Tuto smes jsem napatlal na to místo.Po zaschnutí jsem musel ještě přidat,protože se to seschlo ale pak už jsem to přebrousil a nalepil tapetu.Strop drží už 20 let.Ale dnes už je na tom obklad z PS kazet.

JABRAKA

kejki3

Ale to už dolů nepůjde. *smich*

waltrppk*
hodnocení

0x

Měl jsem stejný problém jako ty a tady je řešení:

Takže všechny volné částice (kousky omítky ) řádně oškrábat a pak podklad napenetrovat (takové bílé mléko) hezky všude kolem dokola i spáru,pak vnitřek mezi panely vystříkat polyuretanovou montážní pěnou (tak z půlky praskliny stačí vzhledem k tomu,že montážní pěna zvětšuje po vyzrátí 2X až 3X svuj objem) za CCA 12 hodin (najdež na pěně dle návodu ) montážní pěnu zařežeš zároveň s panelem. Koupíš si univezální (flexibilní)stavební lepidlo a perlinku (sklotextilní síťovina v pásce různé šířky a délky). Podklad znovu napenetruješ a natáhneš první vrstvu lepidla do ní vložíš perlinku ahezky ji tam zatlačíš.Pak necháš vytvrdnout lepidlo,lehce přebrousíš šmirglem a následuje další vrsta lepidla. Tu pěkně vybrousíš šmirglem aby jsi dostal hezkou rovinu.Pak jsi koupíš bílý interiérový štuk (doporučuji nulku-zrnitost).Podklad znovu napenetruješ a pak natáhneš štuk. Pak chvíli počkáš (cca 45 minut a štuk vyfylcuješ (hezky kruhovými pohyby roztáhneš plstěným hladítkem za současného zkrápění vodou.)

lepidla (musí být lepidla dostatečné množství jinak ti pude vydět perlinka)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]