Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, poradí mi někdo jak převést dům na nezletilého vnuka tak aby dcera neměla možnost s domem disponovat. Děkuji. Dědek.
Vážený dědku! Našla jsem Vám obdobný dotaz včetně odpovědi. Jde ještě také o to, zda opatrovníkem může být jiná osoba než rodič. V níže uvedeném případě se říká "zpravidla rodiče", takže nevylučují i jmenování jiného zákonného zástupce. Jestli to ovšem není v případě, kdy rodiče nežijí a nebo nejsou způsobilí. To by asi chtělo se informovat na soudě. A nebo Vám v Poradně poradí ještě někdo fundovanější, než jsem já. Ale z vlastní zkušenosti vím, že vlastnit může i nezletilý. U Vás je asi ten problém, že nechcete, aby s domem disponovala dcera. Ale v každém případě bych doporučila zřídit si v nemovitosti věcné břemeno ve Váš prospěch, pokud nemovitost užíváte. Závěť by celou situaci asi neřešila, protože dcera je neopomenutelnou dědičkou. Vydědění je už takový poslední institut, co bych použila. Asi by to chtělo, jak jsem psala, informovat se na soudě.
Je možné, aby byla nemovitost darována 15letému synovi? Dočetla jsem se v občanském právu, že právní způsobilost je až od 18 let, výjimečně od 16. Učinil tak můj otec, kdy nemovitost v hodnotě nejméně 3 miliony převedl na nevlastního bratra v době, kdy mu bylo 15 let, a to proto, abych já nemohla po jeho smrti část nemovitosti zdědit. Mohu nějak tuto darovací smlouvu napadnout pro právní nezpůsobilost obdarovaného?
Způsobilost nabývat práva a povinnosti získává podle našeho práva člověk v podstatě již početím. To přímo nesouvisí s procesní způsobilostí, o které mluvíte vy. Obdarováno nemovitostí proto může být už i dítě v matčině lůně. Je však jasné, že nezletilé dítě si plně neuvědomuje dosah svého počínání a v závislosti na jeho věku a rozumové vyspělosti potřebuje být zastupováno. V běžných záležitostech proto může jednat samo (a to čím starší, v tím závažnější záležitosti, až právě dosažením 18 let může samostatně jednat ve všech záležitostech), jinak za něho jednají zákonní zástupci (zpravidla rodiče). U zvláště závažných úkonů se ještě vyžaduje souhlas opatrovnického soudu. Vy tedy na katastrálním úřadě musíte zjistit, kdo darovací smlouvu podepisoval a zda byla schválena soudem. Pokud smlouvu podepsali zákonní zástupci obdarovaného a ještě byla schválena soudem, není nejmenší šance převod zpochybnit.
Citace:
(1) Vedle případu střetu zájmů zákonných zástupců a dítěte nebo mezi dětmi týchž rodičů navzájem (§ 37 odst. 1), ohrožení majetkových zájmů dítěte (§ 37b), omezení rodičovské zodpovědnosti (§ 44 odst. 2) a řízení o osvojení (§ 68b) ustanoví soud opatrovníka též v případech, kdy je to v zájmu dítěte z jiných důvodů třeba.
(2) V takových případech lze ustanovit opatrovníkem i orgán sociálně-právní ochrany dětí.
§ 84 zákona o rodině
Rozsah práv a povinností opatrovníka vymezí soud z hlediska účelu, pro který byl opatrovník ustanoven, aby ochrana zájmů nezletilého byla plně zajištěna.
Okresnímu soudu v ...(adresa soudu, v jehož v jehož obvodu má nezletilý na základě dohody rodičů nebo rozhodnutí soudu, popřípadě jiných rozhodujících skutečností své bydliště; viz seznam adres)
Doporučuji ještě další výsledky z google.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.