Nejste přihlášen/a.
Dostali jsme nový čtyřicetilitrový zelák. Prosím, kolik kilogramů nakrouhaného zelí do něho koupit?
Do 20 l zeláku kupuji 25 kg krouhaného zelí, docela si s nakládáním vyhraju, soli dávám jen tolik, aby zelí změklo a postupně mačkám do hrnce. Já osobně nedávám do zelí nic víc,žádný kmín, cibuli, jablka apod, protože mám z kysaného zelí ráda saláty a tam se mi hodí jen čisté zelí. Vy budete asi zelí šlapat ve vaně, počítala bych určitě 50 kg krouhaného, záleží, jak budete pečliví. Taky by bylo dobré si odložit do ledničky trochu vymačkané šťávy ze zelí, 2. nebo 3. den ji do hrnce dolejete. Hlavně nezapomeňte postupně dolévat vodu do hrnce i do žlábku.
Jen teorie:
Myslím, že zelí má podobnou fyzikální hustotu jako voda, možná o něco větší. Ovšem zase nebude v nádobě "ideálně" poskládané a namačkané. Možná se pletu, ale koupil bych 40kg zelí.
Co na to ostatní?
Děkuji za odpověď, ale určitě máte na mysli celé hlávky zelí. My ale kupujeme už zelí nakrouhané, bez košťálů, jsme začátečníci, tak to neumím dost dobře odhadnout
s košťálem nebo bez... co jsem viděl v Maďarsku na trhu, tak košťál vyvrtají a dají krouhat přímo před vámi. Toho košťálu tam není moc a stejně vám něco bude přebývat, jestli o kilo dvě méně nebo více je jedno Uděláte navíc zelný salát, který bude k jídlu hned a zelí ze zelňáku až výrazně později.
Do podobného jsem kupoval asi 15 hlávek..Měl jsem i deskový krouhač,Ale nakonec jsem zelí začal nakládat do plastových nádob od Primalexu-asi 15 l.Vložil jsem do něj plastový pytel a nakonec pevně zavřel a zamačknul víkoZelí krájím poctivě nožem na tenoučké nudličky..Po měsíci jsem měl hotové zelí,uskladněné na balkoně.S 30 kg kameňákem se neskutečně špatně manipulovalo.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.