Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak odstranit mastný flek na malbě?

Od: vita* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

stala se mi nepříjemná věc na cca týden nově vymalovanou zeď mi nedopatřením vystříkl kuchyňský olej z lahve jak upadla. Zeď je postříkaná a pěkně mě to štve.Lze nějak odstranit ty fleky? Je to na barevné zdi a ta jen tak přemalovat nejde ten odstín už nikdy netrefím. Nedávno je to celé nové. Díky za rady, jak to dostat pryč.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Pokud se skrvrna zcela neodstraní (a ona se asi neodstraní :(), přemalovala bych celý pás od stropu až k podlaze jinou barvou, pravděpodobně tmavší, ale tón v tónu. Případně bych ty pásy udělala tři, užší a ještě užší, ale to už podle konkrétního místa a nábytku... Aby to vypadalo jako záměr.

Mastný flek od oleje, hluboko nasáknutého v omítce vodou ředitelnou barvou nepřemalujete. Obávám se, že to budete muset vyškrábat do větší hloubky a znovu přeštukovat. Jinak Vám to poleze ven několik let.

michaltopic*
hodnocení

0x

Ouha, tak to zamrzí. Zkusil bych pro začátek nalít do rozpračovače vodu s jarem a na ten flek to nastříkat. Ne málo, ale zase né moc. Trochu jí orosi. Pak přiložit kuchyňský papírový ubrousek, lehce přitlačit a nešoupat s ním po zdi. A několikrát to opakovat, než to třeba bude mít nějaký efekt. Ještě můžeš zkusit křídu. Nastouhat si trochu a poprášit to. A nebo rovnou tou křídou na ty mastné fleky. Prášek nasaje mastnotu a pak ho můžeš utřít. Problém je v té barvě, to asi netrefíš. Takže pokud selžou všechny pokusy, budeš muset špachtlí sundat postiženou vrstvu (možná až na omítku) a znovu opravit a vymalovat. Jestl ijsi malovala před nedávnem, tak nemáš nějaký zbytek barvy? Dost by ti to pomohlo.

hodnocení

0x

Vzhledem k tomu, že jsem u sebe doma použil barvy namíchané na přesný odstín, odstranil bych trochu tu mastnotu jarem nebo nějakým jiným přípravkem, co si poradí s tuky a následně to místo přetřel barvou s okraji do ztracena. Pokud bych neměl zbytek barvy, což bych týden po malování měl, nechal bych si namíchat kilo barvy na stejný odstín.

xart*
hodnocení

0x

A nebo si kupte takové ty samolepky na zeď fugu.cz/... a zkuste přes flek něco nalepit ... některé jsou pěkné ;)

ron*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Zkuste přiložit savý papír a zahřát fénem nebo žehličkou (přes papír).

Zůstane-li ještě malá skvrnka, zkuste starým chlebem mastnotu opatrně "vygumovat".

Pokud je skvrna velká, odolná, nezbývá než odstranit jarem a přemalovat. :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]