Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Žebříky netopí

Od: petrstrejcek odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mám doma na jedné větvi (odbočce) dva žebříky (koupelna, WC) a netopí mi. Topení je k nim přivedeno jako odbočení ze stoupaček a potom u těch dvou topení se to až rozděluje přímo k nim. (jsou z každé strany na jedné zdi) Odvzdušnil jsem je, dole jsem prohýbal ventily (po sundání termostatických ventilů jsem zahýbal dovnitř a ven těma kuželíkama). Když se topí, tak je trubka horká až k termostatickým ventilům, ale dál už ne. Na zpátečce jsou všechny ventily otevřené. Tak mně napadá, jedině nějaký sajrajt ve ventilech. Ale zaráží mně, že netopí oba dva. To by zase ukazovalo na ucpání někde na zpátečce. Myslíte, že by to tak mohlo být a co s tím? Děkuji za odpovědi. Petr

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když odvzdušňujete, teče z toho voda? Ucpaný ventil by ji nepustil. Nechejte to přes ten odvzdušňovák chvíli odtéct. Další krok bych udělal, že stejným způsobem zkusím jestli voda proteče tím žebříkem. Povolte trochu zpátečku (výstup toho radiátoru) jestli voda proteče i přes něj. Nějak se musíte dopracovat k místu kde je to zablokované a necirkuluje to.

"Když odvzdušňujete, teče z toho voda? Ucpaný ventil by ji nepustil."

Ale pustil...protože k tomu aby do tělesa tekla voda stačí jedna průchozí trubka ze dvou...kdežto pro cirkulaci vody jsou nutné obě..

petrstrejcek
hodnocení

No ale když povolim zpátečku, tak musim zavřít ten ventil na zpátečce, jinak by mi to teklo a nevěděl bych z jaké strany. Je to tak? Jestli z přívodu, nebo ze zpátečky.

Ano, je to tal...ale tohle bych nechal až ZCELA naposled...bude tam asi svěrné šroubení (poku je přípoj z Cu trubek) a to chce cit..ať to zbytečně více nepokazíte..

petrstrejcek
hodnocení

Přípoj je z Cu, ale je to pájené. Teď přesně nevim, jak je to uspořádané. Dyžtak večer nafotim a pošlu. Každopádně Vám děkuji za velmi cenné rady.

hodnocení

0x

No tak především..je to nová instalace, nebo starší a v minulosti už to někdy topilo?

petrstrejcek
hodnocení

Je to instalace stará tak pět let a nikdy s topením problém nebyl

Filtr v soustavě zabudován máte?

Čerpadlo jede stále na stejný výkon?

Žádná úprava v systému se neprováděla?

Zkoušel jste uzavřít všechny ostatní tělesa...a nechat otevřené jen tyto dva žebříky?

petrstrejcek
hodnocení

Filtr je ve zpátečce přímo u kotle (Protherm - Panther Condens). Žádná nastavení jsem neměnil, ani úpravy v systému, tak mi to právě neleze do hlavy. Uzavření ostatních těles jsem zatím nezkoušel. Jsou na nich staré kohouty a popravdě řečeno, moc se mi do toho nechce s nima hýbat.Na této stoupačce je ještě jeden radiátor nad těmito v patře rodinného baráku a ten topí o sto šest.

No, pokud je soustava hydraulicky "na hraně" což u Vás díky kombinaci starých a nových kohoutů a možná i těles může být, pak se zejména u samotížných systémů stávalo že vliv na chod soustavy měl i atmosférický tlak..prostě relativně "maličkost".

Zkuste u žebříků trochu zahýbat druhou regulací...trochu zmenšit hydraulický odpor ventilu, a naopak u těles která topí "moc dobře" je trochu přiškrtit. Nicméně než toto začnete zkoušet, tak zkuste zavřít všechna tělesa mimo těch žebříků..a tak zjistíte alespoň to, zda je ventil "přicpaný", nebo zcela ucpaný...ev. zda je žebřík a jeho okruh v principu funkční.

U jednoho tělesa se mi třeba osobně stalo, že jsem dva dny zjišťoval proč netopí...a pak zjistil (což by mne ve snu nenapadlo), že topenář při montáži uzavřel šroubení na zpátečce..Prkotina, ale na pár hodin mi otrávila život.

Nemáte třeba doma šikovného chlapečka...ve věku tak...4-6 let, který si hrál se šroubováčkem, nebo umbusem..a uzavřel šroubení?:)

petrstrejcek
hodnocení

No mně zaráží to, že to topilo několik let bez problémů a letos po létě, když jsme začali občas přitápět, se stalo tohle. Dobře, zkusím tedy všechny tělesa zavřít a nechám topit jen do těch žebříků. "Zahýbat druhou regulací" myslíte mírně -třeba o 1/3 - zavřít ty ventily na zpátečce?

Šroubení na zpátečce zavřený není, kontroloval jsem to. Tak dnes odpol zkusím všechny pokusy a dám vědět.

Ano, divné to je...ale občas se takové věci dějí.

Myslím u žebříků ventily na zpátečce co nejvíce otevřít...ev.i otevřít ventil na přívodu (tedy jeho druhou regulaci), ale nevím jaké ventily a šroubení tam přesně máte. A u ventilů na ostatních tělesech (nebo pro začátek jen u tělesa co je na společné stouapčce se žebříky) naopak trochu přiškrtit...

petrstrejcek
hodnocení

OK díky za rady. Večer vyzkouším a dám vědět. Ještě mně napadlo, že pustim odvzdušňovací ventil a na střídačku zavřu přívodní ventil a ventil na zpátečce, jestli tam bude vidět rozdíl tlaku.

Ano, to zkuste...a budete vědět, zda jsou obě potrubí průchozí..rozdíl tlaku ale podle mne nepoznáte..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]