Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chystám se zateplit základovou desku u novostavby pomocí desek XPS.
Asi 60cm bude zahrnuté zeminou a 30cm zůstane nad terénem, upravené Marmolitem.
Prosím o radu:
1. Desky XPS mají 600x1250, záleží na tom, jestli je budu lepit na ležato nebo svisle? Když svisle, mám raději uříznout na 90cm a obkládat jen celé kusy, nebo šetřit a nalepovat i odříznuté kousky do další řady?
2. Nevím, co přesně patří pod Marmolit:
Jako první na XPS přijde stěrková hmota třeba tato: Baumit StarContact a musí být s armovací mřížkou? V tom případě mám natáhnout armování na celou plochu XPS, i tam, kde se zahrne zeminou, nebo jen na horních 30cm nad terénem? Může to být armovací mřížka perlinka s oky 4x5mm?
Potom následuje základní nátěr jako penetrace? Může být třeba Baumit GranoporPrimer? A na to už Marmolit?
Mohl bych požádat o jiné konkrétní výrobky, které byste doporučili?
Našel jsem tenhle postup: baumit.cz/... , ale nevím, jestli platí i pro základovou desku?
3. Místo, kde horní hrana XPS přisedá na obvodovou zed také natřít lepicí pěnou? A tak vlastně XPS přilepit k obvodové zdi? Nebo jen přiložit těsně k sobě bez lepení? Ale co pak s tou škvírou, která bude mezi XPS a horní zdí?
4. Jak se provádí ukončení horní části XPS v místě vchodových a terasových dveří, kde není přesah zdi? Nechá se volně nezakryté?
Děkuji za pomoc.
zdravím,ohledně lepení...už kvůli ceně xps je lepší využít co možná největší část plotny u soklu je jedno jestli na stojato nebo na ležato.Po nalepení desky a vytvrdnutí lepidla se musí zakotvit talířovíma hmoždˇinkama pro zateplovací systém ETICS,potom se plocha podle potřeby přebrousí a kotvy zamažou.Následuje celoplošné nanesení tmelu pod perlinku která se do této vrstvy vtlačí a nerezovým hladítkem zatáhne.po vytvrdnutí vrstvy se natáhne druhá vrstva(už jen tmel) a hotovo.Potom penetrace a konečně marmolit.Síťovat pod terém stačí pouze cca 10cm.K XPS v zemi je dobré jestě přiložit nopovou folii tu nechat cca 5cm nad budoucí konečnou výšku terénu a v zemi cca 60cm od základu.
Na lepení xps stačí použít Baumit Duo-contakt
na perliku a stěrku Baumit Pro-contakt
penetraci si vezměte zárroveň s marmolitem ať je to od jednoho výrobce
jo ještě na nějaký mezery a švírky dírky je dobré použít nízkoexpanzní pěnu a všechny tyto neduhy řádně vypěnit
snad to tak nějak stačí...aspoň tak to dělám já
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.