Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
zatepluji 9m vysoký RD novostavbu polystyrenem EPS70F tl 150mm. Lepím pěnou etics bond. stěnu jsem před lepením řádně zarovnal od nepřesností při zdění, takž je rovná a bez ne příliš nosných zbatků cementového lepidla na porobeton. Zeď jsem ostříkal z hadice vodou, abych smetl prach a zeď před lepením navlhčil. Porovedl jsem odtrhovou zkoušku, kdy jsem nalepil kostku polystyrenu ke zdi a druhý den jsem odtrhem zjistil, že lepidlo polystyren k porobetonu dobře přilepilo-trhlo se to v polystyrenu.
Jak se stanovuje, zda musím či nemusím kotvit? Dle návodu výrobce je toto prý certifikováno pro lepení bez kotvení do 9m? Raději si nechám poradit a dokotvím, ikdyž nerad, než aby se to třeba větrem odtrhlo.
Děkuji Vám předem za odpověď
Roman B.
Tak to by mě taky zajímalo. To lepidlo přece musí držet jako ďas...Přiští rok si budu sám zateplovat chaloupku a tohle mi dlouho vrtá hlavou!
Lepí se s tím velmi dobře. Na rozdíl od klasických nízkoexpanzivních pěn velmi rychle tuhne. Dával jsem pro jistotu více pěny než doporučoval výrobce. Ten vzor typu "W" a pěnou kolem dokola na polstyrenu jsem dělal navíc vdolky na prázdných místech.
Spotřeba není ale těch udávaných 14m2, ale v mém případě 5m2 / láhev. Můj stavební dozor mi řekl, že by se nebál to nekotvit. PU pěna se obecně prý používá ve stavebnictví léta a drží. Jelikož to má za téměř novou metodu lepení fasády,tak říká, že se uvidí po deseti letech jak to prakticky držet bude.
Minule když jsme zateplovali 4p panel.dům tak dozor požadoval (protože mistr nebyl schopen nebo nechtěl toto zajisit) a poté provedl sám trhovou zkoušku a na jejím základu stanovil počet PTH na desku.Většinou se požaduje standartně dvojí kotvení-tj lepidlo a potom ještě PTH 5-6ks na desku jednu či dvě doprostřed a další do spár tak aby držely dvě sousedíci desky!
Ale když vidím svépomocí dělané tak většinou nekotví.Fakt je ten že odpadnout zateplení jsem neviděl a neslyšel,jen celá stěna-stěrka s perlinkou + barva díky neodržení technologických zásad.
doplněno 10.10.12 13:59:Zapomněl jsem dopsat že samotné zateplení tj polistyren zůstal na stěně (lepidlo +PTH)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.