Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové, prosím o radu. Letošní zimu bude naše chalupa první rok bez toho, že by někdo v zimě topil. Zvažujeme proto nějaký termostat aby se plyn zapnul vždy když klesne teplota v místnosti pod 5stupňů C ( aby dům nezamrzl a my se doplatili). Hledala jsem ale vůbec se v tom nevyznám hyperelektro.cz/..., vybrala jsem např. tento ale netuším zda by byl dostatečný pro naše potřeby. Nebráním se jinému, poraďte. Děkuji
Plyn se zapnul - do čeho?
Rozumné plynovové kotle mají protizámrznou ochranu, pokud je kotel v zásuvce, tak i když je vypnutý tak při teplotě 5°C se zapne a přitopí...
...málo info...
Hope zítra jedu na chalupu a podívám se na značku kotle, pochybuji ale, že ten 15 let starý kotel má nějaký rozum. Potřebuji aby nezamrzla voda v baráku a když v obýváku klesne teplota sepnul se kotel a vytopil mi barák na 5C (víc si při ceně plynu nemůžu dovolit). Kotel je umístěný na dvoře v kotelně spolu s kotlem na dříví a darlinkem.
Omlouvám se všem ale od zítra jedu zase na chalupu a tam nemám PC, rady přečtu až za týden. L
Ano, jukněte na to, něco vymyslíme!
A co zamrzne dřív - obývák, nebo kotelna? Jen aby při poklesu teploty v obýváku byl kotel ještě životaschopný...
Jako příznivec české firmy doporučuji Jablotron.
Tady jsou termostaty
A tady jsou k nim přijímače.
Na jejich stránkách je i kontakt na poradenství, kde ochotně poradí.
Nevím jak cenově, ale mají dlouhé záruční doby, pozáruční servis, u termostatů v zimě přednostní zrychlené opravy.
III Díky, právě jsem tedy zjistila, že ty krabičky vlasně potřebuji dvě. Mě vrtalo hlavou jak ten bezdrátový termostat komunikuje s tím plynovým kotlem.
Plynový kotel - i stařík, určitě nějakou regulaci má (jinak by nevěděl, kdy topit a netopit). Takže bude jen potřeba ji seřídit na nezámrznou teplotu objektu...
Navíc - bezdrátový termostat má jedno slabé místo - je napájen baterkami a když ty ´dojdou´, nereguluje...
doplněno 25.09.12 23:26:To lll: Jo jo - mám poměrně čerstvou zkušenost - kámoška se před cca 2 lety stěhovala do ´nového´, v každém pokoji má termostat napájený 3xAA - ty první vydržely cca měsíc. To chápu, ale od té doby už jsem jí termostaty programoval asi 5x (je zdechlá se to naučit) - a to tam dávám alkalické...
Hop: jo, já to pochopil, a jen jsem to trochu rozvedl.
Mowla: výrobce uvádí životnost baterie cca 1 rok. Z vlastní zkušenosti můžu říci, že je trochu "při zdi". Mě doma drží už více než dva roky. Jak dlouho ještě nevím. Třeba taky jen do zítřka, hi.
Mowlo, každý kotel má regulaci, když půjdu do extrému, tak u kotlů na pevná paliva je manuální regulace - přiložím, nepřiložím.
Pokud se bavíme o plynu, tak většina kotlů funguje i bez termostatu, řídí se podle teploty vody na zpátečce. Ale jen ty chytřejší kotle (s nezámrznou funkcí) umějí vyhodnotit určitou teplotu i při VYPNUTÉM stavu, zapnout oběhovku (občas), změřit teplotu na zpátečce, a případně přitopit...
doplněno 25.09.12 23:19:Lui, máte pravdu, kvalitní dvě tužkovky v termostatu vydrží léta...
doplněno 25.09.12 23:30: Mowlo, termostat na naftu? Kolik měl spotřebu - to zní fakt hezky!
REGO?
P.S.: rozumné aktivní termostaty jsou napájené ze sítě a baterie funguje jen když vypnou proud...
doplněno 25.09.12 23:40: Myslel jsem, kolik nafty spotřebuje ten termostat...
Hope: Přiznám se, že jsem asi zatím potkal jen ty chytřejší - nebo blbější - s pokojovým termostatem (první ještě na naftu, v ´78 - měl takové ´kolečko´, včil si nevzpomenu na název)...
Hope: REGO - je to možné - je to už pár let...
Spotřebu už si přesně nevzpomenu, ale pokud si pamatuju dobře, stačila na rok nádrž cca 2000 litrů (naprosto bez záruky)... Taky to rodičové ´živili´ asi jen dva roky, pak šla nafta ´přes palubu´ a skládal jsem uhlí a štípal dřevo...
Omlouvám se, právě jsem dojela z chalupy, moc práce, já ni na vozíku sbírám ořechy ale stejně nestíháme..
Kotel je DESTILA DP 25 Z.
Prosím o radu jak zajistit v zimě aby dům-voda, topení nezamrzl (aspoň 5C uvnitř domu) a abych neprotopila majlant. Když tam jsme topíme dřevem a plynový kotel nepoužíváme, otec zemřel a letos je první rok chalupa prázdná.
Na typu kotle až tak nesejde - ale jak (čím) je regulován jeho provoz - pokud je v činnosti? Je tam někde pokojový termostat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.