Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bezdrátový termostat

Od: lidus* odpovědí: 14 změna:

Vážení rádcové, prosím o radu. Letošní zimu bude naše chalupa první rok bez toho, že by někdo v zimě topil. Zvažujeme proto nějaký termostat aby se plyn zapnul vždy když klesne teplota v místnosti pod 5stupňů C ( aby dům nezamrzl a my se doplatili). Hledala jsem ale vůbec se v tom nevyznám hyperelektro.cz/..., vybrala jsem např. tento ale netuším zda by byl dostatečný pro naše potřeby. Nebráním se jinému, poraďte. Děkuji

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Plyn se zapnul - do čeho?

Rozumné plynovové kotle mají protizámrznou ochranu, pokud je kotel v zásuvce, tak i když je vypnutý tak při teplotě 5°C se zapne a přitopí...

...málo info...

lidus*
hodnocení

Hope zítra jedu na chalupu a podívám se na značku kotle, pochybuji ale, že ten 15 let starý kotel má nějaký rozum. Potřebuji aby nezamrzla voda v baráku a když v obýváku klesne teplota sepnul se kotel a vytopil mi barák na 5C (víc si při ceně plynu nemůžu dovolit). Kotel je umístěný na dvoře v kotelně spolu s kotlem na dříví a darlinkem.

Omlouvám se všem ale od zítra jedu zase na chalupu a tam nemám PC, rady přečtu až za týden. L

hop®

Ano, jukněte na to, něco vymyslíme! :)

A co zamrzne dřív - obývák, nebo kotelna? Jen aby při poklesu teploty v obýváku byl kotel ještě životaschopný...

lll*
hodnocení

0x

Jako příznivec české firmy doporučuji Jablotron.

Tady jsou termostaty

jablotron.cz/...

A tady jsou k nim přijímače.

jablotron.cz/...

Na jejich stránkách je i kontakt na poradenství, kde ochotně poradí.

Nevím jak cenově, ale mají dlouhé záruční doby, pozáruční servis, u termostatů v zimě přednostní zrychlené opravy.

lidus*
hodnocení

III Díky, právě jsem tedy zjistila, že ty krabičky vlasně potřebuji dvě. Mě vrtalo hlavou jak ten bezdrátový termostat komunikuje s tím plynovým kotlem.

mowla*

Plynový kotel - i stařík, určitě nějakou regulaci má (jinak by nevěděl, kdy topit a netopit). Takže bude jen potřeba ji seřídit na nezámrznou teplotu objektu...

Navíc - bezdrátový termostat má jedno slabé místo - je napájen baterkami a když ty ´dojdou´, nereguluje...

doplněno 25.09.12 23:26:

To lll: Jo jo - mám poměrně čerstvou zkušenost - kámoška se před cca 2 lety stěhovala do ´nového´, v každém pokoji má termostat napájený 3xAA - ty první vydržely cca měsíc. To chápu, ale od té doby už jsem jí termostaty programoval asi 5x (je zdechlá se to naučit) - a to tam dávám alkalické...

lll*

Hop: jo, já to pochopil, a jen jsem to trochu rozvedl.

Mowla: výrobce uvádí životnost baterie cca 1 rok. Z vlastní zkušenosti můžu říci, že je trochu "při zdi". Mě doma drží už více než dva roky. Jak dlouho ještě nevím. Třeba taky jen do zítřka, hi.

hop®

Mowlo, každý kotel má regulaci, když půjdu do extrému, tak u kotlů na pevná paliva je manuální regulace - přiložím, nepřiložím.

Pokud se bavíme o plynu, tak většina kotlů funguje i bez termostatu, řídí se podle teploty vody na zpátečce. Ale jen ty chytřejší kotle (s nezámrznou funkcí) umějí vyhodnotit určitou teplotu i při VYPNUTÉM stavu, zapnout oběhovku (občas), změřit teplotu na zpátečce, a případně přitopit...

doplněno 25.09.12 23:19:

Lui, máte pravdu, kvalitní dvě tužkovky v termostatu vydrží léta...

doplněno 25.09.12 23:30:

Mowlo, termostat na naftu? Kolik měl spotřebu - to zní fakt hezky! *smich*

doplněno 25.09.12 23:31:

REGO? ;)

doplněno 25.09.12 23:33:

P.S.: rozumné aktivní termostaty jsou napájené ze sítě a baterie funguje jen když vypnou proud...

doplněno 25.09.12 23:40:

Myslel jsem, kolik nafty spotřebuje ten termostat... :-P*smich*

doplněno 25.09.12 23:46:

:-P;)*smich*

mowla*

Hope: Přiznám se, že jsem asi zatím potkal jen ty chytřejší - nebo blbější - s pokojovým termostatem (první ještě na naftu, v ´78 - měl takové ´kolečko´, včil si nevzpomenu na název)... ;)

doplněno 25.09.12 23:38:

Hope: REGO - je to možné - je to už pár let... :-D

Spotřebu už si přesně nevzpomenu, ale pokud si pamatuju dobře, stačila na rok nádrž cca 2000 litrů (naprosto bez záruky)... Taky to rodičové ´živili´ asi jen dva roky, pak šla nafta ´přes palubu´ a skládal jsem uhlí a štípal dřevo... *smich*

doplněno 25.09.12 23:44:

*zed*

*smich*

lll*

Těch termostatů jde naučit do toho přijímače víc. Třeba z každé místnosti, ale to by se prodražilo. Stačí jen z nejstudenějšího místa, a druhý by asi byl dobrý, jak tu někdo píše v kotelně.

hop®

Lui, Liduš myslí dvě krabičky - přijímač a vysílač...

lidus*
hodnocení

Omlouvám se, právě jsem dojela z chalupy, moc práce, já ni na vozíku sbírám ořechy ale stejně nestíháme..

Kotel je DESTILA DP 25 Z.

Prosím o radu jak zajistit v zimě aby dům-voda, topení nezamrzl (aspoň 5C uvnitř domu) a abych neprotopila majlant. Když tam jsme topíme dřevem a plynový kotel nepoužíváme, otec zemřel a letos je první rok chalupa prázdná.

mowla*

Na typu kotle až tak nesejde - ale jak (čím) je regulován jeho provoz - pokud je v činnosti? Je tam někde pokojový termostat?

lidus*
hodnocení

Žádný pokojový termostat není, já se původně ptala na bezdrátový termostat ale z odpovědí vážených rádců vyplynulo, že mám napsat jaký máme kotel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]