Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak opravit praskající zeď

Od: pppavel odpovědí: 7 změna:

Jak a čím opravit praskání mezi zdí a stropem? Praskání je způsobeno zřejmě přítomností železných nosníků, které jsou na půdě. Půdní prostor není obydlen, ale počítá se, že se tam místnost udělá. Pomohlo by tyto železa zateplit a jak? Případně co použít? Nějaký pružný tmel? Přikládám foto, děkuji za rady.

Jak opravit praskající zeď

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No ideálně otlouct omítku. Ale taková první pomoc je z uniflotu (nebo něčeho podobného) udělat kašičku a štětcem vetřít do spáry. Sice to nebude rovné, ale o hodně lepší než stávající stav.

jabraka*
hodnocení

0x

Takto vypadá polystyrenová lišta,kterou lze nalepit do kritického koutu.Případnou spáru z obou stran zatmelit akryltmelem.

JABRAKA

mowla*
hodnocení

0x

Takovou spáru, navíc v nikoli ´nejmladší´ omítce, žádný tmel neudrží - takže nejlíp otlouct omítku, problematická místa zpevnit perlinkou a znovu naomítat. Ideálně po zateplení celého domu... ;)

A nebo - jak píše Jabraka, překryvnou lištu...

doplněno 24.09.12 20:52:

Ani perlinka a štuk to neudrží - určitě ne na několikeré vrstvě malby, pravděpodobně ne na zvětralé omítce. Přinejhorším se prasklina objeví jinde...

polinek*
hodnocení

0x

No ,jenže ta prasklina není vodorovná a do toho bytu se mi zdá,že se nehodí. Jedině,kdyby ta zeď byla celá pokrytáa zakončená tím co nabízí se.

Dát tam perlinku a jemný potěr

doplněno 25.09.12 23:33:

je jasné,že díru vyplnit ,jsou dobré sádry na vyplnění. A nepraskají. nedrolí se Já jsem si zasádrovala v paneláku hroznou puklinu maďarským materiálem a pak za nějakou dobu se malovalo.Malíř to vydlabal a bylo po parádě. ..říkal,že mi to vydrží až do smrti. Puklina je tady a já také .. Takže už raději sama .

vlkzrout*
hodnocení

0x

Dobrý den. Než se pustíte do opravy, je potřeba nejprve zjistit příčinu vzniku trhliny a tu odstranit. Jinak se Vám trhlina objeví znovu. Odhalit příčinu vzniku trhliny je na základě Vámi uvedené fotografie obtížné. Je zřejmé, že došlo k posunutí obvodové stěny vůči stropu, není však zřejmé v jakém směru jsou uložený stropní nosníky, zda je místnost v přízemí a může na to mít vliv posun základů, aní není zřejmá konstrukce střechy. Uvedu zde pouze několik nejčastějších příčin podobných poruch:

- zatékající voda ze stšešních svodů do základů

-nedostatečná hloubka základů (min.80 cm) a jejich podmrzání v zimním období

- chybná konstrukce krovu (nejsou zachyceny vodorovné síly vznikající v krovu do vazných trámů nebo stropní konstrukce

-chybná konstrukce výše položené podlahy (pokud nejsou u prkenné podlahy prkna oddilatována od stěny mohou při změně vlhkosti rozvalit stěny)

-stavební činnost realizovaná v okolí (hluboké stavební jámy, výkopy, tunely) mající vliv na poklesy terénu

-změna režimu podzemní vody (soused s udělal studnu)

Příčin bude ještě více, z hlediska opravy je však potřeba rozlišit, zda se jedná o záležitost jednorázovou nebo opakující se. Přes trhlinu proto doporučuji vytvořit sádrový terč opatřený datumem a na něm sledovat zda je trhlina živá. Doporučuji Vám si na zjištění příčin přizvat statika.

Pokud se odstraní příčina vzniku trhliny, opraví se akrylátovým tmelem a a následně se přemaluje.

hop®
hodnocení

0x

Poprosím o další info:

Jak dlouho tam trhlina je?

Zvětšuje se?

Byla v minulosti opravována a jak?

pppavel
hodnocení

Díky všem za odpovědi.

Domek je už starý, opravený, .. jen ta trhlina ve zdi. Půda nahoře je zatím neobydlená, místy rozdrolená podlaha. Střecha je nová, na půdu neteče. - Jsou tam ty železné nosníky. Trhlina ve zdi je už od nepaměti, co si pamatuju, když jsem byl malý. Vždy se jen zatmelila, a dva tři roky to trochu vydrželo, a pak znova. Ted se s tím pár let nedělalo nic. Myslím, že se nezvětšuje, je pořád stejná, nerozšiřuje se. Táta chce dát na strop sádrokarton, snížit strop asi o 10 cm a schovat tak trhlinu a vlastně bude tím pádem nový strop. Já s tím moc nesouhlasím, moc se mi to nelíbí, do starýho domku dělat novej strop (sádrokarton). Něco jiného je půda. Strop je jinak naprosto v pořádku.

Asi zkusím sehnat nějakýho statika, aby se na to podíval.

Jinak stále uvítám další řešení a děkuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]