Nejste přihlášen/a.
Jak a čím opravit praskání mezi zdí a stropem? Praskání je způsobeno zřejmě přítomností železných nosníků, které jsou na půdě. Půdní prostor není obydlen, ale počítá se, že se tam místnost udělá. Pomohlo by tyto železa zateplit a jak? Případně co použít? Nějaký pružný tmel? Přikládám foto, děkuji za rady.
Takovou spáru, navíc v nikoli ´nejmladší´ omítce, žádný tmel neudrží - takže nejlíp otlouct omítku, problematická místa zpevnit perlinkou a znovu naomítat. Ideálně po zateplení celého domu...
A nebo - jak píše Jabraka, překryvnou lištu...
doplněno 24.09.12 20:52:Ani perlinka a štuk to neudrží - určitě ne na několikeré vrstvě malby, pravděpodobně ne na zvětralé omítce. Přinejhorším se prasklina objeví jinde...
No ,jenže ta prasklina není vodorovná a do toho bytu se mi zdá,že se nehodí. Jedině,kdyby ta zeď byla celá pokrytáa zakončená tím co nabízí se.
Dát tam perlinku a jemný potěr
doplněno 25.09.12 23:33:je jasné,že díru vyplnit ,jsou dobré sádry na vyplnění. A nepraskají. nedrolí se Já jsem si zasádrovala v paneláku hroznou puklinu maďarským materiálem a pak za nějakou dobu se malovalo.Malíř to vydlabal a bylo po parádě. ..říkal,že mi to vydrží až do smrti. Puklina je tady a já také .. Takže už raději sama .
Dobrý den. Než se pustíte do opravy, je potřeba nejprve zjistit příčinu vzniku trhliny a tu odstranit. Jinak se Vám trhlina objeví znovu. Odhalit příčinu vzniku trhliny je na základě Vámi uvedené fotografie obtížné. Je zřejmé, že došlo k posunutí obvodové stěny vůči stropu, není však zřejmé v jakém směru jsou uložený stropní nosníky, zda je místnost v přízemí a může na to mít vliv posun základů, aní není zřejmá konstrukce střechy. Uvedu zde pouze několik nejčastějších příčin podobných poruch:
- zatékající voda ze stšešních svodů do základů
-nedostatečná hloubka základů (min.80 cm) a jejich podmrzání v zimním období
- chybná konstrukce krovu (nejsou zachyceny vodorovné síly vznikající v krovu do vazných trámů nebo stropní konstrukce
-chybná konstrukce výše položené podlahy (pokud nejsou u prkenné podlahy prkna oddilatována od stěny mohou při změně vlhkosti rozvalit stěny)
-stavební činnost realizovaná v okolí (hluboké stavební jámy, výkopy, tunely) mající vliv na poklesy terénu
-změna režimu podzemní vody (soused s udělal studnu)
Příčin bude ještě více, z hlediska opravy je však potřeba rozlišit, zda se jedná o záležitost jednorázovou nebo opakující se. Přes trhlinu proto doporučuji vytvořit sádrový terč opatřený datumem a na něm sledovat zda je trhlina živá. Doporučuji Vám si na zjištění příčin přizvat statika.
Pokud se odstraní příčina vzniku trhliny, opraví se akrylátovým tmelem a a následně se přemaluje.
Poprosím o další info:
Jak dlouho tam trhlina je?
Zvětšuje se?
Byla v minulosti opravována a jak?
Díky všem za odpovědi.
Domek je už starý, opravený, .. jen ta trhlina ve zdi. Půda nahoře je zatím neobydlená, místy rozdrolená podlaha. Střecha je nová, na půdu neteče. - Jsou tam ty železné nosníky. Trhlina ve zdi je už od nepaměti, co si pamatuju, když jsem byl malý. Vždy se jen zatmelila, a dva tři roky to trochu vydrželo, a pak znova. Ted se s tím pár let nedělalo nic. Myslím, že se nezvětšuje, je pořád stejná, nerozšiřuje se. Táta chce dát na strop sádrokarton, snížit strop asi o 10 cm a schovat tak trhlinu a vlastně bude tím pádem nový strop. Já s tím moc nesouhlasím, moc se mi to nelíbí, do starýho domku dělat novej strop (sádrokarton). Něco jiného je půda. Strop je jinak naprosto v pořádku.
Asi zkusím sehnat nějakýho statika, aby se na to podíval.
Jinak stále uvítám další řešení a děkuju.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.