Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, řeším připojení zahrady a chtěl bych se zeptat, zda musím uzemnit zásuvkovou skříň. Vede mi k ní cyky 4x10 o délce 10m. Na jiném fóru jsem našel, že "Přípojková skříň má být uzemněna pokud je vzdálena více jak 100 metrů od předchozícho uzemnění" a v mém případě je to 15m od uzemění PENu v pojistkové skříni čezu. Jenže nevím, zda těch 100m platí u uzemění vodiče PE nebo PEN. Někdo říká, že mám v zásuvkové skříni spojit PE a N a viděl jsem to už u několika stavebních rozvaděčů, ale jiní zase tvrdí, že mám zakopat zemnící pásek, tak nevim. V úterý mi přijde revizák a já mu nechci uštědřit zbytečný výjezd. Děkuji
Chápu dobře zásuvkovou skříň, jako rozvaděč s vlastním jištěním a proudovým chráničem s vestavěnými zásuvkami?
Pokud ano, zemnící pásek v rýze s kabelem je zbytečný a podmínka uzemnění rozdělení bodu PE a N bude splněna ve výchozím rozvaděči.
PE a N rozdělte až v zásuvkové skříni.
No já tomu rozumím tak že k zásuvkové skříni tahá 4x10CU. To znamená že bude PEN rozdělovat v zásuvkové skříni. Přizemnit bod rozdělení je nutné.
Ano, ale rozdělení bude uzemněné v 15m vzdáleném rozvaděči vodičem 10 Cu, takže vyhovuje.
doplněno 23.09.12 18:24:Každý normální revizák v tom nemůže vidět problém, u mě by to prošlo.
Tahat pásek ve výkopu samozřejmě možné je, ale v daném případě je to zybtečné. Zase jsme u toho, že by se na připojení zásuvkové skříně neměla dělat vědecká konforence, ale udělat to co nejjednodušeji, funkčně a bezpečně.
"Bod rozdělení PENu by měl být uzemněn. "
Takto hovoří norma "měl být" . Takže nemusí,ale může
Slovo "může" bych okamžitě vymazal ze slovníku,akorát mate lidi.
Nepřizemění bodu rozdělení PENu na PE a N je velmi nebezpečné. Stačí jedna porucha (přerušení PENu před chráničem a máte fázi na kostře, přičemž chránič NEVYPNE!
My si sice zřejmě nerozumíme, ale věřte, že tazatelovo řešení je dobré a bod rozdělení bude uzemněno.
Minstrel, rozumní elektrikáři Vám rozumí, proto se ani nemusí účastnit debaty, není co doplnit, Vaše vysvětlení je bezchybné!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.