Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zprovoznit studnu?

Od: lidka* odpovědí: 14 změna:

Poraďte mi prosím, jak rychle a pokud možno svépomocí opět zprovoznit studnu. Je asi 7 m hluboká a už asi 30 let není používaná. Nebyla zasypaná, jenom jsme si vybudovali přípojku na veřejný vodovod v době, kdy vodné bylo asi 0,30 hal/m3 . Jinak studna je stále včetně původní pumpy. Ale tuším, že byl rozbitý koš (?), to co nasávalo vodu ven. No a dneska nás čeká další hrozné zdražení vody a tak se budeme vracet k moudrým předkům a budeme pumpovat jak diví. Dokáže někdo říct, kolik by to asi stálo? *plac* Děkuji za každou radu a přeji dobrý večer!

doplněno 04.12.08 20:01:

Tak já se honem polepším: předpokládám, že bude třeba studnu nějak vyčistit. Nic jsme tam sice neházeli, ale určitě se tam dostávala voda při deštích a nebo tání sněhu, když byla celá pod sněhem a okolo pumpy sníh pěkně odtával. Určitě ale by se tam neměly dostávat nějaké nebezpečné látky, protože to není blízko silnice, ani nějaké provozovny. Pro začátek by studna asi sloužila jenom pro vodu užitkovou, než by se třeba časem používala i jako pitná. To by asi prozatím vyřešilo čerpadlo? V domku teď bydlí mladí s dětmi a takže spotřeba bude určitě dosti vysoká (zahrádka, bazén apod.) Chtěla bych jim trochu pomoci a tak beru každou radu, která pomůže. Už nevím, co dodat, já jsem spíš přes ekonomiku, než techniku. Ještě bych mohla dodat, že může být stará tak asi 100 let - předpokládám, že ji budovali v době, kdy stavěli původní část domku. A ten odhad klidně +-5 tis. Kč. Vím, že je těžké bez prohlídky chtít nějakou kalkulaci. Díky!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Ludmilo, chcete kompletní rozvod do domku, bytu? Jak je to daleko, nebo jen čerpat vodu ze studny na zalévání.

Je třeba vyčerpat všechnu vodu. Zjistit stav dna studny POZOR NA PLYNY. (Bohužel již mnoho lidí zahynulo při čištění studny. )

Sesbírat všechny nečistoty, klidně vybrat bláto, dostat na dno vypraný písek, nechat studnu natéci, použít dezinfekci (savo) a čerpat a čerpat.

Rada nakonec, pozvěte studnaře a požádejte o odbornou pomoc.

lidka*
hodnocení

Děkuji moc Milane i kejki. To mě pro představu, co nás čeká, stačí. Máme u nás firmu, která se touto činností zabývá. Něco si možná uděláme sami (díky za to upozornění na plyny - vím, že to už pár lidí nenávratně odneslo). Nejlepší asi bude studnu vyčistit a podle toho, jak to bude s vodou - pokračovat dál. Pod námi ve svahu cca 200 m šikmo stavěli barák i se studnou. Možná mohli i vodu stáhnou? Jinak studna je 1 m přímo před baráčkem. Teď už to nechám na mladých, jak se rozhodnou. Ještě jednou díky a večer pozor na čerty *cert*

Ludmilo, máte na studni povolení? Pokud ano a "někdo" Vám stáhl vodu, můžete žádat o nápravu. Samozřejmě svíčka je to nejsnádnější. Hodne pomůže vysavač. Natáhnete dadici do studna a ncháte běžet asi 30 minut a máte tam "čerstvo" (svíčka musí stále hořet). Je třeba více lidí na práci a JEDEN JEN NA HLÍDÁNÍ OSTATNÍCH.

lidka*
hodnocení

Studna je na mapách KÚ zakreslená, takže uvidíme na jaře. Ještě kouknu na mapu, jestli pod námi studnu pouze neopravovali, protože mám takový pocit, že tam nějaká skruž byla. Díky všem za rady, jste machři! *palec* Pokud by bylo ještě potřeba, až roztají sněhy, na jaře se ozvu *klik*

Liduško odkud jste, že tam je sních? Já ještě betonuji.

lidka*
hodnocení

No trošičku jsem to zveličila, do té studny bychom se dostali. Spíš to chci nechat na mladých, ať si to promyslí. Ale sníh tu skutečně leží. V noci napadlo dalších asi 6-8 cm, taky ráno projel traktor s radlicí. I když jiný rok v této době už bylo třeba metr sněhu. Takže zdravím z Jizerských hor! *jasne*

jabraka*

Lidko,na horách bude vody dost a asi také dobrá.Takže po důkladném vyčištění a několikanásobném vyprazdnění bude jako křen.Pak ji nechte na Hygienickou stanici zkontrolovat.

JABRAKA

gramota

páč to nevím,tak se ptám..co je to sních!

vy nevíte co je to sních?

přeci sníh s chybou! Vy to neznáte?

lidka*
hodnocení

No bóže i mistr tesař se někdy utne, že Milane? Co je jedno c navíc, proti tomu, co se tady od včerejška sype a sype a sype! *vtip* A fičí a fičí a fičí!*ee*

Liduško, koukám z okna a není tam sních ani sníh. Ani centimetr, tedy v Pardubicích. Chtěl jsem Vám dát, svatá Ludmilo, bodík, ale nejde to, takže 1*

troja*

.. tak to tam spusťte hořící svíčku na provaze a pak se tam jen podívejte. Pravděpodobně je voda stažená do spodní studny..

hodnocení

0x

Liduško, mnohkrát jsem vás pochválil za odpověď, ale teď bohužel ne. Jak máme poznat, co je na studni funkční. Máte čerpadlo, nebo jen pumpu, studna je zanešena, má sloužit k zalévání, nebo i k pití?

a ještě...

kejki3
hodnocení

0x

Vodní hladina je tedy cca 6m pod terénem? Darling cca 8-12.000,-, sací koš se zpětnou klapkou, plastová roura do domu podle délky a průřezu, přechodky plast-šroubení (beru to podle Sigmy, třeba si vyberete Danfos, sigmapumpy.com/... U tohoto řešení musí být vodárna blízko studny, aby nasála - to je ta sací výška 8,5m.

Stejně bude potřeba, abyste navštívili nějakou firmu v okolí. Slušný prodejce vám to spočítá podle plánku. Tady mají někteří lidé dané čerpadlo na konzoli ve studni, ale nevím, nakolik je to oficiální postup.

Přímo do vody se dávají ponorné, ale tam stojí čerpadlo tolik co celá vodárna a tlakovou nádobu se spínačem kupujete zvlášť. Zase odpadne sací koš a zpětná klapka. Klasická potřebují určitou hladinu vody, aby se chladila a neměla by stát na dně, pokud by mohla táhnout písek.

K čištění - bývá to vyčerpání vody včetně kalu event. písku na dně, dezinfekce je možná Savem nebo Sagemem (pokud se ještě prodává) podle návodu. Nehledejte v tom složitost.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]