Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu. Před půl rokem jsem se nastěhovala s mým synem do domku, který zdědil po svém otci. V domku má věcné břemeno synův dědeček, se kterým jsme se od synových 2 let nestýkali. Když jsme se nastěhovali, dědeček na měsíc "zmizel" ke svému druhému vnukovi, pak se vrátil. Domluvili jsme se, že bude platit třetinu záloh na energie a když přijde nedoplatek, tak uhradí opět třetinu. Nicméně opět se přemístil k vnukovi a nic zatím nezaplatil. Své 2 místnosti má zamčené a chodí si sem jen pro poštu. Syn se s ním snažil domluvit, ale dědeček řekl, že když se netopí (to bylo v létě), tak proč by platil. Jeden sociální pracovník mi řekl,že pokud nebude platit, tak by mohl o věcné břemeno přijít, ale to bylo v době, kdy tu přespával. Chci se tedy zeptat, pokud s tím máte někdo zkušenost, zda musí přispívat i když tu fyzicky nebydlí a zda musí přispívat do "fondu oprav". Domek je vybydlený, elektřina z roku 1929 a já jsem v inv. důchodu a syn právě dodělal učňák a ještě nemá práci.Děkuji za odpovědi.
Mělo by to být defináno ve smlouvě o jaké věcné břemeno se jedná. Asi má dědeček právo na dožití. Pokud v domě bydlí, podílí se na energiích, ale pokud není majitelem žádné části domku, nemusí se finančně podílet na rekonstrukci domku. Nejlépe je udržovat dobré rodinné vztahy, vnuk má dědečka jednou v životě, jistě ho má rád a dědeček vnuka taky. Chce to trochu tolerance a porozumění k dědečkovi, kdoví, jak dlouho bude ještě mezi Vámi. - pt
Naprosto s Vámi souhlasím. Jenže dědeček o mého syna vůbec nemá zájem, za posledních 16 let se nikdy neozval a když jsme se soudili o tento domek (prarodiče předložili závěť o vydědění, což nelze vydědit nezletilé dítě), chtěli prarodiče test otcovství,což se mně velmi dotklo. Nicméně když syn soud o dědictví vyhrál, dědeček se choval přijemně a já doufala,že syn bude mít konečně dědečka (můj otec zemřel, když synovi byli 4 roky). V dubnu bylo vše v pohodě, já dědečkovi vyvařovala, děda se o syna zajímal, ale když jsme se začali bavit o placení záloh, tak se najednou "vypařil" a posléze se odstěhoval. Teď se tu zastaví tak pro důchod a poštu a ani se za synem nezastaví a nezeptá se, jak se má. Je mi to moc líto, a i když syn nic neříká, je mu to určitě taky moc líto. Celé tři roky, co probíhaly soudy jsem se těšila, že tu budeme žít spolu a že dědeček bude synovi konečně mužským vzorem, ale bohužel. Myslím, že dědu ovlivnila jeho rodina, že mu řekli, že přece tu nebude platit, když dům je syna. Dědovi je už 82, nicméně je čilý a zdravý, a tak mě moc mrzí, že nepochopil, že mu Osud vrátil do života vnuka, jediné dítě po jeho synovi a že by si ho mohl ještě užít.
Dědeček je opravdu ve vysokém věku, nechejte ho ať si dělá jak myslí. Myslím, že nemá cenu začínat soudy a otrávit si tím život a vzájemné vztahy. Dělejte na domku, co se dá a co se nedá, to musí počkat. Syn si jistě práci časem najde a život má před sebou. Pomalu bude domeček zvelebovat a možná tím udělá i dědovi radost, že je pracovitý a snaživý. Nabádejte syna spíš k pěknému vztahu s dědou a mluvte o dědovi pěkně. Věřím, že jen po dobrém se mohou věci posunovat zdárně kupředu. - pt
Přesně tak. Musí to být v té darovací smlouvě, čeho se věcné břemeno týká. Často se do smlouvy dává, že mají právo na dožití zdarma nebo za 1Kč ročně (to se dělalo kvůli daním, nevím jak to je ted) a v tom případě se podílet taky nemusí. Vem smlouvu a zajdi za právníkem, budeš to mít nejjednodušší a s jistotou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.