Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit, co se solným výkvětem ( takové bílé chloupky ), který mi na několika místech vystupuje ze zdi.
Jedná se o koupelnu, kde je kamenná ( opuka ) zeď v tlouštce 65 centimetrů. Zeď je vnitřní, tedy mezi dvěma mistnostmi. Je tam obklad do výšky 170 centimetrů a teď po 13 letech od rekonstrukce začíná na 3 místech, těsně nad obkladem vylézat nějaký bílý "sajrajt.
Nejdřív se rozpelichal nátěr ( normální Primalex do interiérů ) a pak z omítky vyleze ten bílý povlak.
Když ho odstraním, tak přibližně do 14 dnů je tam znova.
Použil jsem i sůl od firmy Düfa ( po očištění příslušných míst až na samou omítku ) a teď po týdnu tam vidím opět náznak výkvětu.
Potřeboval bych poradit jak s tím zatočit. Nejraději nějakou šetrnou metodou, nechce se mi poměrně nově ( 13 let ) předělaný dům osekávat na kámen. Kdyby to byla jen omítka, snad bych to i dal, ale takhle by vzaly za své i obkladačky a prostě se mi už nechce začínat znova.
Ta koupelna je relativně malinká a po večerním umytí všech členů rodiny je tam vlhko, to nepopírám, ale udivuje mě, že ten výkvět se objevil až po těch 13 letech. Kdy se celou dobu používala koupelna pořád stejně.
Mohl by mi někdo pomoci? Myslíte, že by pomohl i elektrický odvlhčovač vzduchu?
Relativní vlhkost se v místnosti pohybuje v létě od 65 %Rh do 80 % Rh.
V zimě je to od cca 30 % Rh do 50 % Rh.
Děkuji všem za případné rady.
Matěj
Solný výkvět je ze zemní vlhkosti. Zdivo nasává vlhkost jako houba, pokud není, zejména proti vlhkosti zemní, chráněno horizontální a vertikální izolací. Elektrický odvlhčovač vzduchu je dobrý pomocník, výkvěty se budou tvořit pomaleji, ale problém neodstraní.
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Udivuje mě ale to, že 13 let to "dělalo dobrotu ".
Jedná se o opukový dům, starý více než 100 let, takže o izolaci nelze v tomto případě mluvit.
Myslíte, že to do té výšky 1,7 metru vzlínalo zdivem tak dlouho, ale pod obkladem to nebylo vidět a nyní jak se to dostalo nad něj, tak to vylezlo?
Při renovaci jsem v celém domě kompletně omlátil omítku až na čistý kámen a kameny nebyly nikde mokré, ba ani na vlhké.
Nejsem odborník, jen moje úvaha. Vlhkost nemusela vzlínat 13 let, ale něco se stalo. Dům sedá, praská, nemáte blízko domu zasazené keře - stromky a kořeny také udělají své. Stačí moc mokré období, velká spodní voda atd.
Že se vlhkost objeví až nad obklady je logické. Ze vnitřku toho moc nespravíte. Jako první pomoc bych odkopala základy, alespoň opřela o dům ipu a zasypala jen kamením bez hlíny, aby i zvenku se voda mohla odpařovat. Je možno i položit dřenážní trubky. Předpokládám, že podřezávat barák nehodláte. Teď mě odborníci asi roznesou na kopytech, ale ať.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.