Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zadehtovaný komín - jaké nouzové řešení

Od: hajnusov* odpovědí: 16 změna:

Dělaly jsme před třemi lety ústřední topení s kotlem na tuhá paliva, který se napojoval na starý komín jenž sloužil pro lokální vytápění kamnama. Už tehdá měli ti řemeslníci strach, jestli bude průměr komínu dostačující, ukázalo se že jo, jenže teď po třech letech i když topím jen dřevem a snažím se aby bylo řádně proschlé, tak mám komín samý dehet. Čistím si ho sám každý měsíc kominickou štětkou, ale už se dvakkrát stalo, že mi začaly čadit dvířka na komíně na hůře, tak jsem musel honem projet komín i když se topilo a to je za provozu šílená práce vzhledem k tomu že dehet je změklý zahřátím a funguje na tu štětku jako lepidlo. Asi už má nejlepší léta za sebou a chtělo by ho to vyvložkovat, slyšel jsem něco o tom že se dá takový komín vyfrézovat od shora, ale to bude asi celkem drahé, nevíte někdo o nějakém prozatimním řešení teď během sezony, aspoň na čas, protože v létě si to už určitě vyžádá nějaké zásadní řešení. Komín vede přez dvě nově obložené koupelny, takže o nějakém bourání nechci ani přemýšlet...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bobr*
hodnocení

3x

Dobry den měl jsem taky takový problém a nic nepomohlo tak sem vymyslel jednoduchy přípravek stačí nejaká silnější podložka kulatá o pruměru asi10-15cm na ní sem přišrouboval péra která jsou tvrdá ale aby se daly ohnout tech sem tam dal asi 8 kusů potom přivařit na tu kulatou podložku kousek trubky doprostřed a na tu trubku jsem nasadil a přišrouboval hadici polirtilen černý na vodu a můžete komín oškrábat opravdu to jde skvěle

hajnusov*
hodnocení

Dobře a Vy se dostanete ke komíno shora, (myslím k jeho vyústění ze střechy? Už mě totiž kolikrát napadlo zkusit to něčím oškrábat, ale z dvířek na komíně bych to tam musel nějak zalomit i když s tou hadicí jak píšete by to možná nějak šlo, takhle tam zatím cpu pořád dokola jen kominickou štětku, které mám dokonce tři průměry a vždy zkouším od té nejmenší postupně až dokud tam nenarvu tu největší...Ona sice něco vezme, ale nic moc, proto to taky dělám každé tři týdny, abych aspoň udržel ten stav který je a říkám si že jak tam jednou nedostanu ten největší průměr, tak už nebude vyhnutí a budu to muset nechat teda vyfrézovat a vyvložkovat. Máme sedlovou střechu, takže bez nějakého lešení se k vyůstění komínu tak abych moh pěkně kolmo zabrat pro oškrábání dehtu nedostanu.

bobr*

jde to sice steží ale dostanu se tam dvířkama ta trubka stačí jen krátká jen abych mohl přišroubovat hadici ale jde to jak nahoru tak dolu samozřejmně ze střechy by to bylo super

troja*

... tady už záleží na detailech - Sedlová střecha - žádnej vykýř - kolik poschodí - atd... s tou hadicí dávám dobrá odpověď.

8976*
hodnocení

2x

kominíci na to mají grif / asponˇ ti staří měli / umí ten dehet opatrně vypálit za pomoci lihu a kontrolovaného hoření, je to sice trošku časově náročnější ale jde to , v žádném případě to nedělejte sám, já si to zkusil co to je když blafne komín / bylo mi líto vyhodit pytel starých ořechů, nasypal jsem je a už to jelo / a málem to lehlo popelem odnesla to naštěstí jen hliníková anténa, ale měl jste vidět jak jsem byl rychle vikýřem na střeše i s dvěma kýblema vody a pak celý den kontroloval jestli nehoří, nikomu to nepřeji zažít...

Když začne hořet komín je dobré do něj nasypat písek a nepoužívat vodu.Písek se pak vybere spodními dvířky.

8976*

jiříku jasné , zavřel jsem dvířka i komín a vodou hasil kapající hliník z antény na eternitu - šablonách, komín posléze přestal hořet sám. jen pro vysvětlení...myslím že dehet by se choval jako horký asfalt? taky se nemá s vodou rád...hezký den

technikjirik*
hodnocení

1x

vyvložkování se dá provést i přez zimu. Jen nebudete jeden den topit a to se přežít dá. frézování není kničemu. Oslovte komináře.

hajnusov*
hodnocení

A jak to ptotom probíhá takové vyvložkování komínu? Já nevím, ale mám představu, že vevnitř v komíně je asi třeba nějaké bourání aby se tam ta vložka vlezla, bude asi třeba nejprve ten dehet nějak mechanicky odstranit ne? Na kolik takový zákrok potom taky může vyjít?

doplněno 04.12.08 08:29:

Jo a ten komín mám Viadrus, pětičlánkový, při topení dřevem 20kw...

doplněno 04.12.08 08:30:

Pardon, ne komín, ale kotel samozřejmě...

Zkuste se podívat sem: komin-servis.cz/...

Je tam vše solidně popsáno.

hodnocení

0x

No, ono k dehtování dochází také při nedostatečném spalování, což se děje při omezeném přístupu vzduchu k hořícímu dřevu...

troja*
hodnocení

0x

Vzpomínám si na úsloví "hoď si koule do komína". To funguje lepší než štětka z E55. Je to kovová koule dosti těžká a kolem ní je spirála asi jako lístky květiny. Krásně se s tím vyrajbuje komín. Pokud to nebude k sehnání v železářství, tak bych vzal dvoukilovku závaží a k tomu připevnil péra od posilovače svalů, tedy toho starýho.

Frézování jde udělat, ale je riziko prasknutí komínu, což je ovlivněno stářím a kvalitou cihel. Rovněž se frézuje shora a už to je problém přístupu. Dehtování je dáno spalováním s malým přístupem vzduchu.

můžu vědět nějaké doporučení jak často takový komín vymetat? (při denním topení dřevem). Vyhláška snad říká každý měsíc nebo ob měsíc, ale nepředpokládám, že by tuhle frekvenci někdo zvládal.

troja*

Tak když to pěkně hoří, tak tam hodím šlupky od brambor, nebo jablek i s papírem na který se to oloupalo. Pěkně to zasyčí a současně se uvolní saze. Pokud nevěříte, jděte se podívat na dvorek, nejlépe když tam budete mít pověšené prádlo.

jabraka*
hodnocení

0x

Při rekonstrukci bytu jsem byl u vložkování komína.Není to až takový problém,To frézování bylo hotovo za půl hodiny,odstraní se v podstatě jen přečnívající malta a vložka tam zapadla sama.Jen je okolo hrůza sazí.Mistři to spasovali a bylo za dvě hodky hotovo i se zazděním děr.Místy se musely do komína i vyseknout pomocné otvory.

Takže vřele doporučuji.

JABRAKA

kejki3
hodnocení

0x

Viadrus je dělaný na odhořívání, ne prohořívání.

zahrada.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]