Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, prosím o radu někoho zkušeného. Jsme v bytovce - máme jeden společný plynový kotel. Topí domovník. Neustále máme problém s intenzitou a způsobem topení. Jsme severní byt, takže dost chladný-nezateplený. Rozhodli jsme se udělat si vlastní topení - elektrický kotel v bytě. Zajímalo by mne, zda potřebuji souhlas sousedů, že se odpojíme od společného vytápění. Nejspíš ano, teda myslím si to. Další otázka ale je, jak vypočítat, jakou částí se budeme podílet na vytápěných spol. prostor.
Jaký je váš názor na vytápění elektřinou? Pro představu, jsme byt cca 62m2, protopíme cca 18-20tisíc za rok - plynem pouze vytápíme, nevaříme na něm. Problém ale je, že tuto částku protopíme, ale celé jaro a podzim máme dost zimu a vysokou vlhkost, což se pak projevuje plísní. Kvůli malým dětem stejně přitápíme el.přímotopem, takže si myslíme, že takto by to mohlo vyjít snad i lépe a hlavně tu snad za ty peníze by mohlo být teplo.
Děkuji za vaše názory.
Nejde ani tak o to,že byste nemohli mít vlastní topení.Musíte ale počítat s tím,že stávající potrubí nemusí stačit přívodní kapacitou.Také musí být zajištěno bezpečné odstranění spalin.
JABRAKA
dobrý den, moc tomu nerozumím, omlouvám se, ale plánujeme koupit nový kotel na elektriku a od toho budou do bytu rozvody k tělesům. Stávající stoupačky musí zůstat pro byt nad námi, ale tělesa se odřežou. O těch spalinách, četla jsem, že se dělají kotle bez nutnosti komínu atd... děkuji za váš názor.
Dobrý den,myslím si že sousedům do toho nic není,jen by dle mého bylo třeba domluvit vše na družstvu nebo vlastníka domu,pokud byt není v osobním vlastnictví.
Děkuji, byt mám v OV. Na byťák se chystám, jen jsem chtěla nějaké info dopředu, bohužel s nimi není moc rozumná dohoda. A ten souhlas mě napadl z toho důvodu, že většina bytů je už také v OV, ale společenství vlastníků ještě založené není, teda nevím o tom, tak si myslím že není založeno.
Budete asi potřebovat projekt,na plyn určitě,na elektriku nevím.Víc by Vám měl říct stavební úřad a dát Vám i soupis všeho co jew třeba oblítat.
to se mi moc nezdá, kvůli změně topení jít na stavební úřad ... nebudu v podstatě nijak zasahovat do stavby, jen budu mít kotel na elektriku v bytě a rozvedené trubky v mědi.
Což o to, souhlas sousedů byste pravděpodobně nepotřebovali, ale téměř jistě by byl potřeba od provozovatele el. distribuční sítě, aby Vám povolil navýšení příkonu. Přípojka elektřiny do bytu by musela být v každém případě třífázová a není jisté, jestli vůbec domovní vedení má takovou rezervu. Elektřina (přímotop) je také ovšem v současnosti zřejmě nejdražším zdrojem tepla, a tak by úspora nákladů ani nastat nemusela, popř. by se mohly i zvýšit.
Nepíšete o tom, zda ze stejného zdroje dostáváte také teplou vodu. Jestli ano, může být nezanedbatelná část nákladů právě na ni (vícečlenná rodina). Náklady by tak vcelku odpovídaly běžným.
Náklady na vytápění společných prostor (pokud jsou v domě vytápěné) jsou jistě vyčíslitelné a částku kterou platíte (možná) nyní byste platili i nadále. Ale zpět k problému.
Spíš by, jak vidět, chtělo optimalizovat topnou soustavu. Jednak stav, kdy je v zimě teplo a zkraje topného období ne svědčí o tom, že teplota topného média je nastavena na kotli špatně (ono to dá dost práce a někdo buď nechce nebo to ani neumí seřídit. Dále máte pravděpodobně v bytě poddimenzována (možná jen některá) topná tělesa, popř. jen špatně nastavené ventily (omezení průtoku na nich) - to má většinou za následek, že radiátor hřeje jen ve své horní části - zkontrolujte.
Pokud hřeje radiátor prakticky celý, závada ve ventilu nebude a asi nesnažším řešením by byla výměna těch těles, která jsou poddimenzovaná. Zkuste tedy vzít nějaký slušný teploměr a změřit si teplotu v jednotlivých místnostech. Nevím z hlavy přesně, jaká je minimální pro obytné místnosti, ale myslím, že je to 22-23°C (např. - přesný údaj se dá nalézt). Pokud máte v topném období teplotu nižší, než je minimální podle normy, obraťte se na majitele objektu (pronajímatele) s požadavkem, aby závadu odstranil. Pokud je byt v osobním, nebo dům v družstevním vlastnictví, budete ale muset cenu nových těles pravděpodobně zaplatit. Přesto si ale myslím, že je to nejméně nákladná cesta k teplu.
Pomohlo by také zateplení domu(alespoň stěny na Vaší straně).
doplněno 19.09.12 21:28:Koukám že rádci už "sekají" elektriku a někteří i plyn. Já bych ale vyměnil radiátory za větší nebo instaloval přídavné, jestli by bylo možno.
Dobrý den, to co píšete je rozumné. Bohužel, bydlíme tady pátým rokem a rok co rok chodím prosit aby se zatopilo, ale marně. Ono se topí tak, že se kotel zapne a podle čidla se to samo řídí. Každý má ale na kotelnu svůj vlastní názor-jedni tvrdí, že je OK, druzí, že je to špatně, těžko soudit. Už jsem měla v bytě dva nezávisle na sobě topenáře a zatím nikdo nic neporadil Problémem bude i to, že v každém bytě je jiné topení-tělesa. Někdo má staré žebra, jiní "placatý".
Voda se ohřívá el.bojlerem, nezávisle na topení.
Ventily jsme nechali otevřít, zkontrolovat. Prý jsou otevřené. Je pravda, že žebrové staré radiátory topí dobře, kdežto vyměněné "lacaté" jen v horní části. Tam je asi problém, že je špatně nastavené čerpadlo, ale to je další domněnka-ne moje, topenáře.
Radiátory velikostně odpovídají místnostem, to máme v pořádku.
Zateplení domu je bohužel nereálné, nejsme schopni se domluvit. Ti, co mají okna na jih a západ to nechtějí a na sever a východ jsme 3 byty, z toho jeden neobydlen a v druhém bytě je pán, co je mu to v podstatě jedno. Takže jsme sami.
Přímotopem přitápíme stejně(přenosným) kvůli malým dětem. Proto nás napadla myšlenka, udělat v bytě elektrický kotel, nebo jak to napsat a topit takto. Chápu, že cenově na tom budeme stejně, líp určitě ne, ale za cenu toho, že budeme mít teplo by mi to nevadilo. Víc mě "bolí" když musím zaplatit 20 tisíc za plyn a máme tady skoro pořád zimu.
Děkuji Vám za Vaše rady a postřehy.
Společné bydlení má bohužel své neduhy a jedním je to, že by se lidé na něčem měli shodnout a přitom třeba nekoukat jen na své potřeby - myšlenka nezřídka utopistická. Kdo má okna na jih má teď tepelný zisk ze slunečních paprsků i více světla, topit ještě nechce. Sotva by si s Vámi ale byt chtěl vyměnit. Příspěvěk do fondu oprav ale platíte stejný... jistá vstřícnost by tedy byla na místě.
-
Z dodatečného popisu je zřejmé, že náprava není tak snadná, jak se dá napsat. Ekvitermní regulace (teplota topného média v závislosti na venkovní teplotě vzduchu) není nastavena optimálně, jenom si to někdo nechce přiznat. Ono "se to samo řídí" - ano, jenže někdo to nějak jednou nastavil (pravděpodobně při instalaci) a teď už to nikdo nedovede změnit. No to už jsem psal...
Druhý nešvar je to, že máte v topné soustavě použity radiátory s rozdílným dynamickým odporem průtoku, tedy na vině budou tělesa nebo ventily. Zvýšení výkonu oběhového čerpadla by mohlo zřejmě částečně pomoci, je to ale tak trochu náprava jednoho nedostatku druhým.
Ještě mne napadá, zdali nemáte třeba nedostatečně otevřený uzávěr stoupačky dole ve sklepě. Jestli jsou uzávěry ještě staré (s kolečkem, ne s páčkou) mohli je někdy instalatéři málo otevřít. Špatně se ale někdy hledá co kam vede, chce to představivost.
Takže ještě k té elektřině.
Letos už to asi předělávat nebudete, tak si můžete třeba pro představu zkusit vytápět jednu místnost (zavřené dveře) pouze elektricky, pokusně jeden týden když je venku kolem +10°C a ještě jeden týden když je kolem nuly (špatně se to předpovídá,tedy jen přibližně). Energii kterou za tu dobu topení spotřebovalo (kWh) změřte měřičem spotřeby, (stačí levný kolem 300,-Kč). Když spotřebu za tuto dobu (dva týdny) vynásobíte 12x, dostanete velmi hrubý odhad, kolik tepla se může spotřebovat v té jedné místnosti za topnou sezonu. Vynásobením ceny 1kWh v sazbě D45 přímotop (přibl.2,50 až 3Kč) získáte náklady za tuto místnost za celou topnou sezonu. Můžete je pak porovnat se současným vyúčtováním (podle otápěné plochy - nutno přepočítat poměrnou část ceny pro tuto místnost. Za elektřinu je nutno ještě připočíst pevný plat, za rok 5000,- i více podle velikosti hl. jističe, platíte jej ale i teď (je menší).
Jakkoli se uvedený postup zdá složitý, přece jen by určité výsledky k porovnání dal a třeba tak zabránil pozdějšímu zklamání.
Dobrý den, váš názor je přesný na naši situaci. Co vím, tak u kotle jsou 3 větve a do nich je nějak nastaven průtok. Problém ale je, že první rok to topilo v pořádku. Poté si někteří vyměnili tělesa a začali do toho šťourat, že jim to netopí atd...Samozřejmě tomu nikdo nerozumí a ty větve rozeštelovali a už nejsou schopni je dát dohromady-je to 30let staré a nová kotelna prý není potřeba. Je jasné, že když to většině bytů nepřekáží-protože je vytápí sluníčko, proč by se to řešilo dál. Poté, co jsem si sehnala svého topenáře-sama jsem si ho platila(ne z fondu) stejně to nepomohlo, protože pan domovník má prostě názor, že takhle je to správně. Jak píšete, nikdo by byt neměnil, ale nehodlá proto ani nic dělat, proto vymýšlíme různé možnosti.
Máte pravdu, mám obavy z topení elek.kotlem.
"Poté si někteří vyměnili tělesa a začali do toho šťourat, že jim to netopí atd...Samozřejmě tomu nikdo nerozumí a ty větve rozeštelovali a už nejsou schopni je dát dohromady"
Ano..a to je právě docela podstatná část Vašeho problému...
Vy do toho také "zašťouráte"...vyřešíte svůj "problém"..., ale tím že se odpojíte od systému, ho ještě více hydraulicky "rozhážete" a bude to topit opět o něco hůře.
To je prostě velký problém společných kotelen...a více bytových jednotek v domě.
Pokud by se situace řešila "komplexně" pak řešitelná samozřejmě je...ovšem to chce jistou dávku empatie, hluokého přesvědčování...a pochopení situace dalšími lidmi v domě.
tak jsem našla vyhlášku, která určuje začátek a konec topné sezony : 1.9. - 31.5.
co je mi to ale platné? Jsme bytovka, (ne)topí domovník, má cenu dělat si zle mezi sousedy, když tu člověk bydlí a bydlet v klidu chce?!
Anny:
Začátek a konec topné sezony je jeden koeficient,ovlivňující topení,ale další hledisko jsou dosažené venkovní teploty.
Je nutné také vědět: Každou změnu způsobu vytápění stavby, což je i odpojení od CZT a vybudování vlastní kotelny, je nutné posuzovat podle stavebního zákona _ je tedy nutné získat stavební povolení. Kromě toho musí taková změna splňovat mj. požadavky zákona o hospodaření s energií, zákona o ochraně ovzduší a energetického zákona. Ten v § 77 odst. 5 říká, že změna může být provedena pouze na základě stavebního řízení se souhlasem orgánů životního prostředí a v souladu s územní energetickou koncepcí. Veškeré vyvolané náklady a také náklady spojené s odpojováním od rozvodného tepelného zařízení hradí ten, kdo změnu nebo odpojení vyvolal.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.