Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lakování parket - jak dlouho schnou?

Od: pu® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den všem,

před pár dny jsem zde žádala o pomoc ohledně řemeslníků na renovaci parket. Zadali jsme poptávku, rozeslali mejly... a teď nastává fáze rozhodování, komu zakázku zadat. Cena se až na občasné výkyvy nijak zvlášť neliší, používané laky také ne. Nejnavrhovanější je lak Bona pro střední zátěž (chápu-li dobře), jednotlivci se ale liší v tom, jak dlouho se má lak nechat schnout - někdo tvrdí, že 3x lakování je práce na den, jiný, že každá vrstva musí 24 hodin schnout. Zajímá mě prosím - klidně s ohledem na konkrétní značku laku -, jak dlouho je tedy nutno nechat lak schnout mezi jednotlivými nátěry. Nechceme nechat místnost odfláknout, počítáme s tím, že dalších +-10 let parkety vydrží, a nechceme práci za rok za dva opakovat.

A k tomu podotázka - někdo preferuje tmelovat celou místnost, někdo jen lokální plošky (moc jich tu není, parkety vesměs doléhají a vyštíplé jsou asi na třech místech celkově o cca 3 cm2). Není to pro nás asi určující, ale zajímal by mě názor odborníků.

Za veškeré rady a tipy předem mockrát děkuji a přeji krásný večer, Pů *slunce*

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Laky BONA jsou vesměs disperzní laky,jejich vysychání a tvrdnutí je závislé na odpaření vody,obsažené v disperzi.Podle teploty a vlhklosti bych schnutí a vytvrzení odhadoval na 24 hodin.

JABRAKA

mowla*
hodnocení

2x

"Lak Bona" je poněkud neurčitá definice laku - Bona vyrábí laků více - přesný nabízený typ nevíte? Pokud ne - resp. můžete si vybrat, doporučuju jako vrchní nátěr dvousložkový polyuretanový lak (také třeba od Bona ;) )...

K původní otázce - odpověď není tak triviální, jak by se mohlo zdát - schnutí (a vyzrávání) laku závisí na několika faktorech (teplota, vlhkost vzduchu, větrání)... Samozřejmě nejdůležitější je ale typ laku - nitro schnou v řádu desítek minut a olejové až desítek dnů...

:-D

doplněno 20.09.12 15:25:

Ty základní na vodní bázi schnou okolo dvou hodin (za dobrých podmínek), takže tři nátěry za den nejsou problém (na druhou stranu - proč tři vrstvy základu? - dvě jsou ažaž)... Lak vrchní je ale dobré nechat proschnout aspoň 5-6 hodin, lépe třeba na noc...

pu®
hodnocení

Super, děkuji - nevěděla jsem, co přesně dále uvést. Mělo by jít o lak na vodní bázi, bylo mi řečeno, střednězátěžový - to už pomůže? Schnout bude plus minus za 14 dní ode dneška ve zcela větrané místnosti, tj. když nebude pršet, bude prostě chladno.. :D Dočítám se různé věci, řemeslníci tvrdí různé věci... a nechci si je za dva roky zvát znovu kvůli pitomosti, která by mi rádoby něco ušetřila, ale v konečném důsledku věc prodraží. Díky!

jabraka*

Pu,

za 24 hodin určitě se bude moci natírat znovu,záleží také na tloušťce nátěru.Lepší je natírat jen tenočkou vrstvu.Já jsem podobný nátěr nanášel ocelovou stěrkou,zatíráním přes hranu,lak se dokonale vtlačí do dřeva a netvoří se tahy jako štetcem,nebo válečkem

JABRAKA.

jabraka*
hodnocení

0x

Pro nalakování přebroušených parket bych použil disperzní lak. pavlik-barvy.cz/...

JABRAKA

zabu
hodnocení

0x

Moje rada: Dvousložkový lak. Je tvrdší, nepraská. A vydrží víc. Každý nátěr ale schne jeden až dva dny, a smrdí při natírání. Ale výsledek stojí za to.

pu®
hodnocení

Prosím kohokoliv, kdo se pohybuje v oblasti lakování parket, zda by mi zodpovědně neodpověděl na otázku, kterou jsem zde položila... Přestože si cením času pisatelů, zajímá mě to, na co se ptám již v úvodu - jak dlouho se má nechat schnout lak Bona tak, aby splnil svůj účel, a mohla se nanášet další vrstva? Děkuji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]