Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vágrys - laser (potřebuji zaměřit)

Od: michaltopic* odpovědí: 30 změna:

Není tady někdo, kdo by mi mohl v Plzni udělat v rekonstruovaném bytě vágrys leaserem? Již jsem ho dělal třikrát šlaufkou (10 m) a ani jednou mi to nevyšlo. Dvakrát o necelý centimetr, ale jednou dokonce o asi tři centimetry. Nejpřesnější výsledek jsem získal, když jsem hadici uříznul v půlce. Chci to kvůli podlahám a nemůžu za to utratit balík. Tak jestli tu není někdo, kdo má leaser doma, bydlí v Plzni a na hoďku dvě by měl čas.

Jako odměnu mohu nabídnou třeba flašku domácí slivovice *placni*

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjanik112*
hodnocení

1x

Každé poctivé řemeslo má spoustu fint a jemných fines, o kterých nemá laik ponětí. Šlauchváha-pokud s ní měří dva profíci, se přesností zcela vyrovná nivelákům. Ovšem musí se také umět připravit. Hadice musí být nová. Na vodovodní kohout se našroubuje redukce, zakončená trubičkou, na kterou jde samotná hadice těsně navléknout. (Skleněné tubusy se vyndají). Pak se nechá aspoň 3 minuty volně protékat voda. Pak se druhý konec hadice zvedne-za neustálého protékání- do úrovně vod. kohoutku. Voda se přitlumí a do konce hadice se vloží tubus. Voda chvíli protéká, pak se zastaví, hadice se stáhne s trubky a vloží se do ní druhý tubus, který se pomalu doleje. Tubusy se zašroubují, zatřepe se s nimi, a povolí se. Upraví se hladina vody. Teprve takto připravená šlaufka může přesně měřit. Uvědomte si, že v tubusu bývává často dírečka jak od hřebíčku. Pak je tu kvalita pracovníků-na hladinu vody se musím dívat vždy ve výši očí-takže pěkně na kolínka jak u zpovědi.

ladaadal*

Hadice musí být nová. Na vodovodní kohout se našroubuje redukce, zakončená trubičkou, na kterou jde samotná hadice těsně navléknout. (Skleněné tubusy se vyndají). Pak se nechá aspoň 3 minuty volně protékat voda. Pak se druhý konec hadice zvedne-za neustálého protékání- do úrovně vod. kohoutku. Voda se přitlumí a do konce hadice se vloží tubus. Voda chvíli protéká, pak se zastaví, hadice se stáhne s trubky a vloží se do ní druhý tubus, který se pomalu doleje. Tubusy se zašroubují, zatřepe se s nimi, a povolí se
Kjanik, tak takovou kravinu už jsem dlouho neslyšel.
Hadice musí být nová - proč? Jsi distributor hadic pro šlaufváhy? Hadice musí být v pořádku (neděravá), toť vše.
na kohoutek redukce - proč? Stačí to napustit vodou a zajistit, aby odešly všechny bubliny.
3minuty protékat voda - proč? Ježiši, proč by tím mělo protékat tolik vody, co je za fantasmagorii? Ty máš vodu za paušál, viď?
Celej ten tvůj návod je snůška kravin, které se ti vylíhly v hlavě zřejmě po závadném alkoholu.
Také jsem se pozastavil nad popisem technologie napouštění, kterou popsal kjanik.
Mnohokrát jsme do hadicové vodováhy nalévali vodu třeba jen z flašky nebo konve. Rovnou přes sklo, případné bublinky se vytřepaly, voda dolila.
Vícekrát jsem vynášel výšky sám, stačilo nabít hřebík do přibližné výšky a obě skla zavěsit na špagát. Ten se po skle posouval tak, aby voda byla po naznačenou rysku na stěně. Potom se přenesla hladina na druhém konci na stěnu. Je pravda, že se jeden více nachodil, ale bylo naměřeno.
Žádné klekání nebylo, naznačil jsem ne 100 cm od čisté, ale 150 cm, před očima. Nebyl potom problém třeba těch 50 směrem dolů přeznačit.
Pozastavil jsem se nad poslední větou! Ta být nemusela!
doplněno 19.09.12 08:02: Tou poslední větou jsem myslel ladovo hodnocení kjanikova návodu... Tak nějak to spadá pod Z2
michaltopic*
hodnocení

Já si právě taky vybavuju, že tenkrát to nebyla žádná velká věda. Jen sledovat rysku a dělat čárku se musí fakt poctivě. A ikdyž jsme to dělali poctivě, tak nám to nevyšlo ... asi to ještě zkusim jednou.

ladaadal*

Já bych to opravdu typoval na bublinku v hadici (možná už je steřelá), nebo ti přítelkyně koukala jednou rovně, jednou ze šikma. Tohle prostě fungovat musí.

michaltopic*
hodnocení

Hadice je fungl nová: levnenaradi.stranky1.cz/...

S přítelkyní jsme měřili fakt dobře podle mne, vždy se dívala kolmo, řekli jsme si, že vrchní hladinka v tubusu lícuje s vrchní hranou čárky, kterou kreslila na zeď. Ještě to zkusím o víkendu znovu s někým jiným a třeba to tentokrát vyjde. Pak by musela ta moje ženská udělat aspoň pořádnou večeři, ale já jí věřím, že to dělala dobře. Už jen proto, že jsme to dělali potřetí a sama měla zájem na tom, aby to tentokrát vyšlo ...

michaltopic*
tak jsem to delal presne takhle, jen jsem nesundaval tuubusy a vodu jsem mel pustenou neco pres mitu asi ...

ladaadal*
hodnocení

0x

Neporadím s majitelem laseru, ale šlaufkou to musí vyjít na milimetr. Pokud máš takové rozdíly, buď máš v hadici bublinu, nebo jen povoluješ víčka a nestihne uniknout vzduch nebo se ti někde hadice zaskřípla. . Prostě šlaufkou to musí měřit stejně jako laserem, jen je laser pohodlnější. Umí měřit přesněji, ale na podlahu je to zbytečný.

michaltopic*
hodnocení

Když jsem dělal po střední škole přidavače na stavbách, měřil jsem šlaufkou skoro pořád a šlo mi to. Ale teď teda nevim. Vyndal jsem z trubic to plastový kolečko, protože mě to mátlo a v každé trubici se nechovalo stejně vůči vodě (hladině). Pak jsem také sundal víčko, uplně sundal ... že mi zbyli jen ty tubusy skleněný. Pak jsem taky pořádně napustil hadici, oba konce co nejvýš a spodek co nejníž, aby nebyly bublinky. Pak jsem si taky dával velký pozor, aby hadice ležela při měření na zemi bez zalomení a pod. Víc už nevím, ale tak mi to prostě vyšlo. Měřil jsem tak na 7 místech v celkové vzdálenosti cca 25 metrů a když jsem obešel jednu z místností, tak jsem změřil třetí a poslední rysku a prd ... byl jsem o 5 mm jinde. A to jsem se dohodl s přítelkyní jak budeme měřit. To znamená, kde přesně je myšlená ryska vůči hladině. Aby jsme to dělali stejně. No a prostě to nevyšlo. Pro sádrkarton to nevadí, ale až příjde na podlahu, tak to chci mít echt. A překlad ve dveřích, co jsme zdili z ytongu jsme udělali odhadem. Tak snad nebude pak problém s dveřmi. Ale je tam tolerance 201 - 203 cm od nuly. Tak jsme to udělali na 202,5 raději od zhruba nuly (ta, co vyšla ve dvou měřeních skoro .. skoro stejně).

ladaadal*

No když jsi dělal přidavače na stavbách, tak ses to evidentně nenaučil, nebo něco zapoměl, nebo to špatně vysvětlil přítelkyni. Prostě laserem, nivelákem nebo šlaufkou - vždycky to musí vyjít stejně. Pokud ne, je chyba někde mezi trubicema a podlahou, rozhodně to nění šlaufkou.

michaltopic*
hodnocení

No dobře, tak z toho co jsem popsal bylo špatně co? A nebo jsem vynechal co?

Řekl bych že závada je v očích těch co to dělali,i když i se "šlajfkou"dá proměřit ale tal maximálně +-5mm.Zkuste se obráti na nějakou partu obkladačů nebo jednotlivce co dělaj obklady,Většinou to všichni mají-"nivelák co jim na zeď hází kříž.

Jiank nejlepší je udělat jeden centrální "vágrys" a od něj všechny ostatní do dosahu hadice a ne uděla jeden a oba se posunout a zase jeden a zase posunout-jestli jste to dělali takto tak se nedivím tomuto rozdílu.

Pokud byste nebyl tak daleko,tak bych si ten přístroj od kelegy obkladače půjčil a uděla Vám to,ale jak tu někdo píše-JH-Plzeň je docela dosta daleko na toto.Kupte byt v JH a pomůžu Vám s celou rekonstrukcí nebo seženu odborníky!

michaltopic*
hodnocení

No děkuju za radu, s tou koupí to nevyjde ;)

Neznám tu bohužel nikoho kdo má nějaký přístroj, už jsem rozhazoval sítě.

hodnocení

0x

No, asi jste něco dělal špatně...šlaufkou se to dělá pořád.

Laserem to také půjde..., nebo nivelákem.., ale připadá mi to zbytečné.

michaltopic*
hodnocení

A ten nivelák je prosím pěkně co?

Nivelační stroj, co zná každý geodet, stavař, nebo projektant..

doplněno 18.09.12 13:45:

eshop.geoobchod.cz/...

přesnost 2,5mm/km...

To by u RD mělo stačit:)

Půjčuje se za cca 300Kč/den.

michaltopic*
hodnocení

Dělám "jen" byt 3+1. Půjčovna má dvě úskalí ... musí se zaplatit kauce (na kterou mám, ale platit se mi moc nechce - nikdy nevíte, v jakém stavu vám nářadí půjčí a jestli se něco nepokazí i když s tím sotva někde bouchnete nebo něco) a pak taky to, že s tím přístrojem nebudu třeba umět měřit (což moc nepředpokládám, asi to bude dost intuitivní).

Nivelační stroj mají všichni geodeti (ti mají dnes spíše "totálku", což je měřící stanice 20x dražší než obyčejný nivelák), a samozřejmě hodně stavařů a dalších projektantů..., stavbyvedoucích atd.

Tak zkuste jestli mezi nimi nemáte nějakého kamaráda.

Já mám nivelační stroj doma také, ale do Plzně s ním za Vámi nepojedu:)

michaltopic*
hodnocení

Tak to víte, že rozhazuji sítě, ale zatím bez úspěchu. Nedělejte Zagorku a koukejte přijet *bezim*

*frajer*

Ceny mám určitě lepší než Zagorka:), ale vzhledem ke vzdálenosti JH-PZ by Vás má návštěva vyšla také draho...a zpívat neumím:)

michaltopic*
18.09.12 14:29
hodnocení

:)

drejdl*
hodnocení

0x

Při takové nestabilitě výsledků považuji za prokázané, že tam máte bublinu. Napouštím hadici tak, že jí nechám chvíli protékat vodu (dost rychle) a pak teprve nasadím konce.

michaltopic*
hodnocení

To jsem přesně dělal. Proudem vody jsem mířil do jednoho tubusu a z druhého nechal asi minutu vytékat. Pár bulinek tam vylítlo ven (přičemž ale proud vody z kohoutku byl ustálený a bez bublin). A tak jsem si jistý, že bublina tam není. A opravdu jsme zvedli oba konce ke stropu, spodek jsme drželi u země a chvíli to nechali, aby tam nebyla ani bublinka. Víc už nevím ...

hodnocení

0x

Po napuštění a odvzdušnění dejte oba (povolené) konce k sobě. Ukazuje vám to stejný sloupec v 1m a třeba nad hlavou ve 2m? Pokud ano, je hadice bez bublin a vodní sloupec se bude chovat stejně. Jestli máte ale steřelou hadici, nebo je někde dírka a přesunem se to zase zavzdušní, musíce řešit ... fyzika ale funguje, věřte nebo ne. Olovnice je taky celkem důvěryhodná, přesto, že nemá laser a neřídí ji mikročip ;)

michaltopic*
hodnocení

Tohle taky ještě mohu zkusit, jestli to ukazuje stejně v různých výškách. Díky za tip.

olaf71*
hodnocení

0x

šlaufce věřím na 100%. takovej nivelák z Lidlu, z OBI atd. za pár kaček, nebude lepší. mám ho doma a radši jsem ho nepoužil.

doplněno 18.09.12 20:11:

hlavně ne vodováhu s laserem. sama vodováha měří blbě a kam asi potom míří ten paprsek , podle mne tak akorát do (_§_)

To se nedivim...V Lidlu, ani v OBI se nivelacni stroje nekupuji, ovsem kdyz to vite, nechapu proc jste to sam udelal.
I za slusne penize se da koupi nivelak u geodeticke firmy, za mirny priplatek i s protokolem overeni presnosti.
olaf71*

doma ho mám, ale nekoupil jsem ho ;)

mám ho přímo od dodavatele těchto hobby zařízení. zadarmo, protože bych za něj nedal ani korunu

aaaaaa*
hodnocení

0x
já před lety rovinu pro sdk strop objel 80 cm vodováhou bo šlaufka nebyla při ruce a sešel jsem se. Mistnost 3,5x5 m. Šlaufkou jsme dělali plot, vrata a taky to klaplo.
michaltopic*
hodnocení

Dělal jsem na stěny nejdřív dvě a pak jen jednu čárku při těch pár měření a chci to ještě pomocí nich přeměřit váhou. Problém je, jak změřit přechod například z chodby do obýváku ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma hadicova vodovaha
Otázky na téma šlauchváha
Otázky na téma šlaufka
Otázky na téma vágrys
Otázky na téma vodováha hadicová

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]