Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špryc, lepidlo

Od: mig01 odpovědí: 13 změna:

Zdravím. Snažím se nahodit na hladký beton v paneláku jádrovou omítkou, ale nedaří se. Nedrží tam (i když jsem beton před tím napenetroval). Nejspíš to bude chtít špryc, ale hotový nemůžu nikde sehnat. Navíc takto potřebuju nahodit jenom cca 5m2. Nedalo by se místo šprycu použít flexibilní lepidlo na dlaždičky (to mám), ktere bych nanesl na beton hřebenem a na to pak po zaschnutí omítku?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mig01
hodnocení

Omlouvám se češtinářům, je to samozřejmě špric :)

hodnocení

0x

na co tu jádrovku?

mowla*
hodnocení

0x

Cementovápenná či cementová (špric) omítka na penetraci držet nebudou (tady byla penetrace jednoznačně chybou)...

Na penetraci je možné natahnout např. stěrku (akrylátovou) a nebo třeba ono lepidlo (pokud je potřeba zarovnat větší ´díry´) - ale natáhl bych jej dohladka a na ně rovnou stěrku, bez mezivrstvy jádrové omítky...

doplněno 18.09.12 12:13:

Jo jo - natáhnout lepidlo a na ně poté obklad. Pokud ale není povrch výrazně nerovný, je možné obkládačky rovnou nalepit, drobné nerovnosti srovná i vrstva lepidla potřebná pro nalepení kachlíků...

;)

doplněno 18.09.12 12:25:

OK - půlcentimetrový rozdíl - doporučuju na přesah panelů dát perlinku (stačí pás cca 50 cm), na jedne cca 2-3 mm, na druhý 7-8, nechat vyzrát a pak normálně obkladačky nalepit...

mig01
hodnocení

Jádrovka - pod obklad, je to koupelna. Dávat obklad přímo na beton se mi nechtělo (zrovna tady jsem četl, že je lepší mít více vrstev kvůli kompenzaci tepelné roztažnosti).

Penetrace asi byla vážně chyba... Takže tam natáhnout flexi lepidlo (tím to i zarovnat) a na to pak normálně obklad bez mezivrstvi omítky?

samozřejmě hned lepit,nebo si jí obezděte ytongem sádrou ,ale proč to dělat složitě?

mig01
hodnocení

Zed složená ze dvou panelů, které jsou vůči sobě cca 0.5cm. Ytong nebo sádoš jako předzdívku tam nechci. Když se ptáš proč tak složitě tak se ptám já proč to složite předezdívat nebo tam dávat sadroš (kde se v mezeře budou množit kde jaké potvory) když můžu koupit za pár stovek omítku a prdnout ji tam (pokud bude držet) nebo to zarovnat lepidlem...

protože jsi psal tu skladbu,anel a nahazování-na tom malta držet nebude,normálně to nalep rovnou na ten panel flexi lepidlem a je to ,jen jestli jsou ty paneli stabilní vudči sobě aby se to neprojevilo na obkladu,praskliny a td

mig01
hodnocení

OK, panel (resp. oba) je rovný (právě že hladký) bez prasklin, takže obklad tedy prdnu přímo na něj a před tim srovnám nerovnost panelů vůči sobě perlinkou a vrstvou flexi lepidla. Díky.

mig01
hodnocení

0x

Kdyz se jedna o koupelnu tak na holy beton (pokud na nem bude primo obklad) bych aplikovat hydroizolacni nater, ze? Plus samozrejme i na ostatni zdi.

jabraka*
hodnocení

0x

Lepit dlažbu přímo na panel může někde dělat problémy.Panely se vyrábějí litím betonu do forem,aby se daly z formy vyjmout,mazaly se formy suspenzí silikonového oleje.Podle mých dlouholetých zkušeností s paneláky není jeden byt,kde by stěrka(spryc)na panelu držela všude.Proto v kopelně je lépe ji až na ten panel odstranit.pro zvýšení adheze lepidla je vhodné použít kontaktní můstek,na něj pak lze po zaschnutí lepit obklady.(lepidlem na obklady.)

JABRAKA

mig01
hodnocení

Kdyz to tedy shrnu:

- Panel mam oskrabanej az na panel :) (byla tam nejaka sterka ci minimalni vrstva omitky). Dokonce jsem ho i myl (voda s trochou saponatu) a pak jsem ho napenetroval. Je hladky. Nerovnost skoro zadna (sem tam nejaky mnohotvar vysoky max. 2mm). Zed v koupekne ktera vychazi zrovna na panel je slozena z panelu dvou, ktere ovsem nejsou v rovine, ale je mezi nimy rozdil cca 5mm.

- Co vsude v koupelne doporucuji je udelat hydroizolacni nater (plus tu pasku k podlaze).

Takze ten panel, ktery je tedy napenetrovany nejprve vyrovnat a pak na nej aplikovat hydroizolacni nater? Nebo co s tim, kdyz rikas ze mam pouzit kontaktni mustek mezi panel a lepidlo, kdyz tam tedy musi byt jeste ta hydroizolace...

jabraka*
hodnocení

0x

Na panel se použije místo penetrace ten adhezní můstek.Na rozdíl od můstku je penetrace,většinou akryl disperze, zbytečná.Může způsobovat naopak horší adhezi lepidla.Kachlíky pak kloužou dolů.Co se týče tekuté hydroizolace,na panelu je zbytečná,protože prosakování vody tu nehrozí.Zvláště,když byla použita penetrace.Použil bych ji na podlahu,především na kouty.

JABRAKA

mig01
19.09.12 22:48

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]