Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohrev vody, vytapeni bytu

Od: rk* odpovědí: 3 změna:

Dobry den,

vim, ze se tady podobnych temat resilo povic, ale z zadneho z nich nejsem moudry.

Chci stavet podkrovni byt 3+kk a premyslim jak u nej bude resit ohrev vody a vytapeni.

Bude se jednat o maly byt nad garazi cca 60m2. Kde budou dva pokoje na spani, otevrena kuchyn spojena s obyvakem, koupelna a wc.

Byt budou vyuzivat dve pracujici osoby, coz muze mit na rozhodovani leckdy vliv.

K dispozici mam jak plyn tak elektriku, ale chci co nejnizsi porizovaci naklady coz u plynoveho kotle zrejme nebude.

Na vodu bych pouzil prutokovy ohrivac a jako jedno z vytapeni by se mi libily krbova kamna umistena v obyvacim pokoji s rozvody tepleho vzduchu do zminovanych dvou pokoju. Koupelna zrejme elektricky zebrik.

Obavam se, ze tohle, ale nebude stacit.

Navic, nez se vratim z prace a roztopim v kamnech bude dum pekne promrzly.

Uvazoval jsem o obcasnem pritopeni podlahovym topenim v podobe kabelu, kvuli jeho nizke porizovaci cene.

Bohuzel "lity beton" ktery na nej prijde uz tak levny neni. Je mozne pouzit nejakou alternativu? Neco levnejsiho co muzu vyrobit sam.

Radiatory bych volit nechtel, jsou nevzhledne a naopak ty designove velmi drahe.

Jaky je Vas nazor? Co nejlepe zvolit, aby vstupni investice byla prijatelna?

Dekuji RK.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Já podkrovní byt mám, topím v zimě v krbu, když nejsem doma zvolím topení klimou (do - 3°C) nebo plynový kondenzační kotel na 18°C (20% podlahovka - koupelna, WC, Chodba a 80% radiátory) ty radiátory hlavně z důvodu střešních oken, takže pod nima aby okna nenamrzala a navzhledné mi nepřijdou. Litým betonem asi myslíte anhydryd, ten není sice levný, ale já jsem dal normální beton 5 cm vrstvu na podlahovku. U podlahovky zvažte jakou budete mít podlahu (krytinu)! Pokud půjdete do elektriky, tak sice vstupní cena bude proti plynovému spotřebiči nižší, ale náklady na topení vás přijdou víc. Hlavně si kotel a podlahovku - radiátory musíte nechat spočítat dobrým topenářem.

rk*
hodnocení

Pouzil jste bezny beton na podlahovku? Poznamel jste nejaky problem? Muzete mi strucne popsat rozdil mezi nim a zminovanym anhydrydem? Dekuji, RK.

zakus*
hodnocení

0x

Dobrý den, nejlevnější variantou pro pořízení jsou el. přímotopy. Na spotřebu je to, ale ta nejhorší varianta.Ideálně dosáhnout malých tepelných ztrát pořádným zateplením. El. žebřík v koupelně je tak max. na sušení prádla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]