Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,poradí mě někdo prosím jak mám postupovat při prodeji pozemku?
Můj otec mě chce nechat přepsat zemědělský pozemek který má rozlohu cca 25000m2,stím že ho prodám.Ale jednu třetinu pozemku vlastní jeho bratr který je nesvéprávný a tudíž má svého zákonného zástupce.Můžete mě prosím poradit jak mám postupovat,kde mám začít?
Děkuji velice za jakoukoliv radu.
Dobrý den. Musíte podat návrh k příslušnému soudu ke schválení. Bez toho nelze prodej uskutečnit v tomto případě.
doplněno 18.09.12 11:07:Pro upřesnění - tento postup je nutný obsolvovat v případě, že zamýšlíte prodej celého pozemku, tedy i s tou jednou třetinou, která patří obobě, která byla soudem zbavena způsobilosti k právním úkonům.
doplněno 18.09.12 11:11:Ano, nejdříve otec musí přepsat na Vás podíl, který mu náleží (vložit smlouvu o převodu na katastr). Až bude proveden vklad vlastnického práva na Vaši osobu, pak s majetkem můžete disponovat dál dle svého uvážení. Buď prodat pouze svůj podíl majetku, nebo jako celek je nutno postupovat, jak jsem psala výše.
doplněno 18.09.12 11:15:Smlouvu o převodu si buď napíšete sami, nebo zajít za právníkem.
Je to trošku zmatek... Pokud jsem to správně pochopil, tak Váš otec vlastní pozemek (spolu se svým bratrem) a tento pozemek (přesněji svůj podíl) Vám chce přenechat, abyste jej mohli později prodat. Správně? A Vy teď chcete poradit s tím převodem z otce na Vás, nebo pozdějším prodejem?
Pokud jde o převod z otce na Vás... záleží jestli se jedná o prodej či darování. V každém případě bude předmětem převodu jen podíl pozemku, který má Váš otec ve vlastnictví. Sepište si smlouvu, nebo to nechejte na advokátovi či právníkovi. Pokud si je budete psát sami, tak budete potřebovat 4 smlouvy (počet účastníků + 2 navíc). Všechny smlouvy podepsat a na jedné z nich nechte ověřit podpisy. Na katastru si vyzvedněte formulář návrhu na vklad (nebo si ho sepište sami, letos to ještě jde) a všechny papíry pak nechte na katastru zapsat jako vklad.
Co se týká podílu nesvéprávného strýce... je několik možností. Může mu nadále zůstat, nebo se též převést. V tom případě se musíte obrátit na soud, aby mu určil opatrovníka. Ten by měl vystupovat tak, aby strýc neutrpěl škodu. Takže pochybuji, že by došlo k bezplatnému darování Vám, to spíš k prodeji... což může stát dost peněz. Předpokládám, že si nebudete kupovat pozemek, abyste jej za stejné peníze hned prodal. To spíš bude schůdnější varianta (pokud budete mít kupce na celý pozemek), že Vy mu prodáte svůj podíl (který získáte od otce) a strýc v zastoupení opatrovníka prodá svůj podíl.
Ano chápeteto správně,otec mě své 2/3 pozemku chce darovat abych sněma mohl dále disponovat jak uznám za vhodné.Pozemek má rozlohu 25000m2,čili 2/3 otce a 1/3 strýce.Je možné abych své potencionální 2/3 prodal bez toho abych do toho nějakým způsobem angažoval svého strýce?
Jinak co se týče darovací smlouvy,můžete mě prosím poradit jak by měl vypadat obsah této smlouvy?
Děkuji p.Kocián
Samozřejmě, že můžete svůj podíl prodat komukoliv si usmyslíte. Někdo může argumentovat předkupním právem strýce, ale jde spíš o zvyk... pochybuji, že byste to měli smluvně upravené.
Co se týká znění smlouvy... na internetu se dá najít dost vzorů. Nejjednoduší je to sepsat asi takto: Kdo - Komu - Co - Za kolik... tedy např: Jan Novák (r.č.), bytem tam a tam a Petr Novák (r.č.), bytem tam a tamu uzavírají tuto darovací smlouvu. Předmětem darovací smlouvy je ideální podíl 2/3 parcely číslo XYZ zapsané u Katastrálního úřadu ABC pro obec EFG a katastrální území HIJ. Dárce výše uvedenou parcelu daruje obdarovanému se všemi právy a povinnostmi a ve stavu v jakém se nachází ke dni podpisu smlouvy. Obě smluvní strany svými podpisy potvrzují, že je jim znám právní i skutečný stav výše uvedené nemovitosti a současně stvrzují, že tuto smlouvu podepsali o své vlastní svobodné vůli, bez jakéhokoliv nátlaku. Datum.Podpisy...
Je to ve zkratce, ale takouto smlouvu sepíšete na jednu stránku A4.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.