Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdíl ER113 a ER117

Od: fidonet* odpovědí: 8 změna:

Nikdo neví všechno, ale vím že radu najdu tady.

Prosím pro amaterské použití, jaký je rozdíl mezi ER117 a ER 113 "rutilove". Nepíšu ani co to je , neboť kdo ví odpoví, ostatní jen okopírují web. Potřebuji spíše radu z praxe.

Děkuji předem

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

i to "rutilove" bylo zbytečné, je to dané typem ER...

Pro amatérské použití je to asi jedno, pevnost bude záležet především na kvalitě sváru, tedy na umění "kutila" ;)

doplněno 17.09.12 21:29:

Nene, EK jsou s kyselým obalem, EB s basickým...

doplněno 17.09.12 21:47:

Fido, záleží na svářečce. Na klasickou starou střídavinu byly vždy ideální ER-117...

technoman*
hodnocení

2x

E-R117 není vhodná na koutové svary! Výborná na svařování je E-K103

doplněno 17.09.12 19:44:

Ta R117 je taková , jako dost hustě teče. musíte dát pozor na zavaření strusky. Ta K103 teče řídčeji a dobře se s ní dělá.

technoman*
hodnocení

1x

Jestli je to baubau za 600 v akci,tak je to obyč. trafo. Musíte použít elektrody pouze určené pro střídavý proud ( označené AC nebo vlnovkou)

doplněno 17.09.12 23:44:

Ta 113 je na svařování konstrukcí, pro opravy , slabými elektrodami jdou sbodovat i tenké plechy

117 je určena na svařování tenkých plechů, nevhodná na koutové svary

obě tečou jako hustě, tak se s nima daj zavařit větší spáry a mezery.

doplněno 17.09.12 23:51:

a ta K103 je třeba pro dynamicky namáhané konstrukce a tlakové nádoby

jerry00
hodnocení

0x

Pro domácí použití je to fuk. Rozdíl je jen ve třídě oceli, na kterou je elektroda určena. 117 jsou na "kvalitnější ocel" než 113. Z toho pak vyplívají i mechanické vlastnosti sváru(pevnost v tahu, teplota použití svářeného materiálu atd..)

fidonet*
hodnocení

Dobrá odpověď, postačuje mi. Škoda, že nemáě registraci, abych poslal bod. Maximálně na doplnění: Takže na lešeňové trubky, plot, nějaké zábradlí .. je to tedy jedno, na nějaké "přilepení" na chatě?

Děkuji

doplněno 17.09.12 19:39:

Běžnou zátěž ta ER113 vydrží? Třeba železnou branku? Váha tak cca 30 kg?

doplněno 17.09.12 21:23:

Jsem laik, proto se ptam jako "tele":

E-K103 je taky rutiová?

doplněno 17.09.12 21:36:

Hope:

to EK zmínil tady kolega. Proto mě ta zkratka udivila, když se bavíme o ER. Takže to nejde použít?

doplněno 17.09.12 23:11:

jj, mam takovou, typ baubau, ale je to 150 a mám ji za pouhých cca 600 kč, včetně 3 kg elektrod, a výpavy. No neber to. Na takové to lepení .. jsem spokojen. Takže díky, budu kupovat ER a EK.

doplněno 17.09.12 23:12:

body odeslány ...

p.s. mám nějak zohledňovat ty čísla? 113 117 a podobně? Zatím jen vím že 2mm na plech a 3 mm na lešeňovky. Jinak zatím nevím nic. Dáte ještě nějaké rady do života?

Děkuji předem

doplněno 18.09.12 08:20:

Není to typicky BauBau. Je to Elektrická svářečka Güde GE 145W ( dle přesneho označení ) . Já ji jen za 600 koupil jako starší.

Takže budu kupovat ty ER113. Zatím mám ty ER117 které byly v ceně u toho.

Jediné z čeho šílím, že to nemá vlastní chlazení.

technoman*

E-K103 je dnes jediná kyselá elektroda u nás vyráběná. Já na ní nedám dopustit,*palec*se s ní dobře pracuje - zapalování oblouku, kouťové svary, pěkně se rozleje, je i na střídavý proud (stejně jako rutilová el.) Akorát rychleji odhořívá.

Jo - a bazické jsou - s výjimkami - pouze na stejnosměrný proud! Pokud máte jen obyčejný baubau svařovací TRANSFORMÁTOR, můžete použít pouze kyselé a rutilové elektrody! Pokud na něj připojíte bazickou el., nezapálíte oblouk, bude to jen prskat a nic!

doplněno 17.09.12 21:45:

Na branku stačí cokoliv*palec*

ladaadal*
hodnocení

0x

Na branku ti stačí 113 a jinak rozdíl bys poznal, pokud bys opravdu hodně svářel (denně), pokud to máš na občasné domácí použití, 113 je pro tebe ideální.

hodnocení

0x

prosim na co se nejlepe hodi E-K 315 nasel jsem je u otce 2 baleni ulozene pekne v suchu akorat papirovy obal ozraly mysi :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]