Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Radiátory purmo compact seřízení

Od: meridius* odpovědí: 3 změna:

Zdravím, máme výše uvedené radiátory, kde na všech jsou termostatické hlavice. Jako laikovi je mi v podstatě jasné, jak funguje termostatická hlavice, ale dole jsou ještě další ventily s normálním šroubením. Nikdy mne nenapadlo s nimi manipulovat. Pokud bych je vyšrouboval, předpokládám, že si budu muset připravit hadr s kýblem. Tyto ventily jsou k čemu a jak by měly být zregulovány? Spíše bych uvítal jakýsi laický postup. Nic počítat nebudu a nechci.

Dále bych se chtěl zeptat, zda by jejich seřízení mohlo mít nějakou souvislost s tím, že mám problém s tlakem na kotli dakon dua. Problém spočívá v tom, že pokud jsem minulou zimu vodu v soustavě dopustil na požadovaných 1 bar, při topení začal stoupat až nad 2 někdy až ke 2,5. Což mi nepřijde normální. Poté jsem vodu upustil, ale to mi samozřejmě klesl tlak až třeba na 0,6. Nakonec jsem to tak nechal, kotel naskakoval a po chvíli se tlak nad 1 bar dostal. Ale nevím, zda kotel pracoval správně.

Trošku váhám, zda volat na prohlídku kotle topenáře už teď nebo až se začne topit. Ale předpokládám, že závadu např. na expanzní nádobě nebo někde v kotli by měl takový servisák odhalit i v době, kdy se netopí. Že tento kotel není žádné terno, to je jasné...už by se asi pomalu měl vyměnit, ale to už je na jinou debatu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Mícháte dohromady dvě věci, které spolu nemají mnoho společného.

To že Vám kolísá tlak v soustavě od 1 do 2,5Bar není věc radiátorů, ale buď špatné velikosti EN, nebo špatně natlakované EN.

Že máte u radiátorů šroubení je v pořádku, ale jaké konkrétní šroubení to je...a zda je i uzavírací, nebo regulační z Vašeho dotazu

poznat nelze.

Pokud je šroubení opravdu regulační, pak se seřizuje podle toho jak se to v PD spočítá (ale to Vy nechcete jak píšete).

Bez výpočtu si hydraulické odpory samozřejmě také můžete nastavit...metodou "pokus-omyl" a zabere Vám to (možná) také

poměrně dost času. U velké soustavy (což asi není Váš případ) by se to "odhadem" nemuselo povést vůbec.

meridius*
hodnocení

Díky, michám míchám a proto jsem se na to ptal.

Předpokládám, že to šroubení je tam mimo jiné i proto, aby se dal radiátor měnit bez toho, že by se vypouštěla veškerá voda z okruhu. Je tak? Ale hlavní funkce to nebude. Zda je regulační...myslím si to, ale jak to poznám? Stupnice na něm žádná není. Mohu poskytnout foto, až se k tomu dostanu. Ale pokud jsem s ním kroutil, přišlo mi, že na chod radiátoru to vliv má.

PD žádná není...takže ten postup pokus omyl funguje jak? Nastavím požadované teploty v termohlavicích dejme tomu např. na trojku (krom místnosti, kde je termostat, tam dám naplno) a sleduji, zda začnou topit všechny panely v +- podobnou chvíli, zda hřejí rovnoměrně (celý panel) a...?

EN není mimo kotel, ale v kotli, je jeho standardní součástí, protože žádnou jinou nikde nemáme...ten kotel máme už roky. Znovu se tedy zeptám, protože si myslím, že problém je v kotli, zda má smysl někoho volat teď nebo raději až se začne topit.

Pokud je na šroubení nějaký nastavovací element...imbus...šroubek..atd, pak má šroubení v datasheetu i uvedený diagram v kterém je uvedena tlaková ztráta při daném průtoku...a příslušném nastavení škrcení. Vyvažovat soustava se ale samozřejmě dá i přes radiátorový ventil respektive přes ventilovou vložku:

purmo.com/...

Nastavuje se to tak (ve Vašem případě), že všechny ventily dáte na maximum (teplotní maximum) a zapnete kotel..., teplota všech radiátorů by měla být +- stejná...a radiátory rovnoměrně prohřáté (v dolní části je ale samozřejmě pokles teploty, to je logické). Pokud je radiátor studený, musíte škrcení armatury zmenšit...případně na ostatních které jsou "teplé"naopak škrcení přidat.

V "podobnou chvíli"musí radiátory vzdálené stejně od zdroje tepla...je logické, že radiátor 3m od kotle bude topit dřív, než radiátor 30m od kotle na druhé straně domu.

To je OK že EN je integrována do kotle..., ale musíte si zkontrolovat tlak vzduchu v EN..zda tam vůbec je...a jaký má tlak. Měří se při "odtlakované"soustavě.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]