Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chystám se udělat si rohovou spojku dvou stolů na které bych rád dal akvárium o objemu 100l. Chci se zeptat podle čeho vypočítat nosnost? Takové akvárium určitě něco váží a nechci aby prasklo. Spojka by vypadala následovně rozměry 57x57 (cm). Deska by stála na nohách asi těchto ironstyl.cz/... . Bylo by jich pět jedna uprotřed desky a 4 v rozích.
Nevím co vše k tomu říct Můžete mi poradit? Jaké volit dřevo? Mám vplánu koupit dřevotřísku v OBI nebo mám radši zvolit jiný typ dřeva?
Unese to? Nějaké zkušenosti čeho se vyvarovat?
Díky!
Nohy - na tlak určitě akvárko unesou (hmotnost odhadnu na max 150 - 180 kilo - i se šutrama uvnitř), otázkou je tuhost přichycení k desce (aby nedošlo k ´vypáčení´ nohou)...
Ale desku bych dal určitě z vodovzdorné překližky - je výrazně pevnější (při stejné tloušťce), než HDF nebo OSB - navíc, jak název napovídá, nevadí jí ani dlouhodobé zavlhčení či máčení...
Jak stojky, tak i dřevotříska akvárko unese. Pokud však mohu doporučit jako akvarista, udělejte stojen zakrytý dvířky. 100 litrové akva si už zaslouří vnější filtr který schováte z další technikou a přílušenstvím do skříňky pod nádrž a máte vždy při ruce. Také jsem měl několik otevřených stojenů a vždy to končilo tím, že jsem k ním postupem času dodělával dvířka. Později to je všechno problamatičtější, než když to člověk vyrobí hned na začátku. Pokud si uděláte kvalitní rám, prostřední noha by tam být ani nemusela. Dřevotřísku určitě nalakujte, nikdy nevíte jaký se naskytne problém a i při odkalování se někdy stane , že trochu vody může "vlítnout" na desku a holá dřevostříska pije jako velbloud:D jak dopadne, když "nacucá" vodu nemusím psát.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.