Nejste přihlášen/a.
Podílela jsem na tvorbě vyhlášky o místním poplatku za odpady. Brali jsme to skutečně odpovědně, ale vždy se to bude zdát někomu nespravedlivé. Ale přeci platí, že poplatek se platí pouze 1x ročně za každou fyzickou osobu. Pokud se přestěhujete, odhlásíte se a poplatek se vrací. Začnete platit v novém bydlišti pouze za poměrnou část roku.
Že se platí za rekreační nemovitost je určitě spravedlivé. Nakonec je možné, že se tam nerekreujete sami, ale i Vaši přátelé, příbuzní. To nemluvím o tom, že hodně rekreaček je pronajímáno cizím rekreantům. To je další kapitola. A že si vozím odpadky domů - promiňte - to je nejapná výmluva. Navíc, jak už jsem uvedla, za tento poplatek mohou rekreanti likvidovat harampádí z chalup ( a věřte, že toho je) ve sběrných dvorech a to včetně nebezpečného odpadu - lednice, televize, to co se většinou na chalupy vozilo při výměně doma.
Pokud jste dlouhodobě např. v cizině, věřím tomu, že Vám bude poplatek prominut. Chce to jenom požádat. Tento poplatek je podle mne jeden z mála, který je spravedlivý a pomohl zlepšit životní prostředí. Postihuje všechny bez rozdílu. Dřív, komu záleželo na pořádku, si platil popelnici a ten, kdo na to kašlal, mu tajně strkal odpadky do ní a nebo na kraj lesa.
Ano, pokud je to nemovitost která slouží a nebo je určená k rekreaci a není v ní trvale hlášena fyzická osoba. Ale to v případě, pokud město nebo obec vybírá zkráceně"poplatek za odpady". Poplatek je vybírán na základě obecní vyhlášky v souladu se Zákonem o místních poplatcích. Předpokládá se, že i když v nemovitosti trvale nebydlíte, pouze se rekreujete, stejně tvoříte odpad. Proto se za rekreační objekt platí poplatek ve výši jako za jednu trvale bydlící osobu. Obec nehradí pouze odvoz popelnic, ale i odpadkových košů, úklid a likvidaci černých skládek apod. Z těchto všech výdajů je potom prováděn výpočet poplatku. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že výši výdajů na likvidaci komunálního odpadu v žádném případě nepokryje vybraný poplatek a město nebo obec je hradí ze svého rozpočtu.
Jiné by to bylo, pokud město nebo obec nevybírá poplatek za odpady, ale občané si hradí přidělené popelnice. Tuto druhou variantu si prosadila velká města až do schválení Zákona o místních poplatcích. Ale omlouvám se, nejsem si jistá, zda to tak ještě platí.
doplněno 01.12.08 11:15:Tak to je doplnění k té druhé variantě platby:
Děkuji za odpovědi,asi můj případ bude ten,kdy si občan platí popelnici,protože se jedná o RD,kde bydlel můj otec,který zemřel a popelnici si platil,RD je zcela prázdný,nevyužívá se ani pro rekreaci-přišlo by mi zvrhlé platit paušál za odpady,když nikdo žádný neprodukuje.I když v našem státě je možné vše )
V našem státě je sice opravdu možné lecos. Ale úplně stejný případ jsem měla v Kolíně, když mi zemřela maminka. V RD měla popelnici, kterou platila (to je ta druhá varianta, jak jsem psala a i Váš případ). Napsala jsem odhlášení na MÚ s kopií na odvozovou firmu. Tam jsem uvedla, že RD je momentálně neobývaný, bude se prodávat a proto odhlašuji popelnici. Sice mi nikdo neodpověděl, ale také jsem nic neplatila a je to už 7 let. Ale na MÚ to chce raději doporučeně a nebo mailem s potvrzením převzetí zprávy.
V Pardubicích platím za každého rodinného příslušníka a na chalupě za 14denní svoz. Nechám si vystavit potvrzení o zaplacení, pak dojdu na magistrát v Pardubicích požádám o slevu, a za jednoho člena nemusím platit.
Jasný já taky platím za každýho člena tam kde bydlím,ale tam kde nikdo neni ani hodinu v roce a neodhodí ani papírek od bonbonu odmítám cokoliv platit )
Je paradoxní,že se musí platit i v rekreačním objektu,kde trávíme maximálně měsíc ročně,ale nikdo nebere v úvahu,že v tu dobu nepáchám odpadky doma.A opačně.Logické by bylo,že jeden člověk,cestující po republice zaplatí jen jednou.Když jsem na zahrádce,tak všechny odpady,které nezkompostuji,beru domů.Proč za to platit.Od našich představitelů je to jen tahání peněz lidem z kapes.Zkrátka-diskriminace.
JABRAKA
Jardo jak by k tomu přišli sousedi, že platí za mě? Polopatě: budu platit ve městě, na chalupě nikoliv, páč tam jsem jen o víkendu, přes léto. (Nebo přes prázdniny, dovolení svátky, vánoce) Kdo bude počítat kolik dní jsem tam byl? Obci to za mě zaplatí kdo?
Neříkejte, že si někdo odpadky odveze domů.
Ale vždy můžete požádat o úlevu z poplatku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.