Nejste přihlášen/a.
Měl bych otázky na štukování při rekonstrukci bytu - vnitřní suché rovné stěny.
Místnost je z větší části původní, malba suchá, neloupe se. Opravované zásuvky a několik míst nově naomítkováno zdicí a omítkovou maltou (BASF K01). Nově nahozená místa bych viděl opravit lepidelem a perlinkou (kvůli zpevnění a vyrovnání, rohy stejně budu natahovat rohovou perlinkou s hliníkovým rohem). Tyhle části tedy budu štukovat na lepidlo. Ale co se zbylými stěnami?
Když se podíváte na foto ... nechali byste to jak to je a po napenetrování rovnou štukovali? A nebo se snažili dostat původní malbu (což asi nepůjde uplně dobře - ještě jsem to nezkoušel)?
Díky za rady a zkušenosti.
Když jsem opravoval dům,před x lety a měl jsem ten sám problém,tak jsem oškrábal co šlo,co drželo nechal jsem,napenetroval jsem to a natáhl štuk.Podmínkou je ale aby byla stěna rovná bez hrbolků. Pokud chcete dát na stěnu perlinku,nic tím nezkazíte,ale takéí bych to předtím napenetroval.Pro jistotu.Na perlinku s tmelem můžete klidně dát i strukturovanou omítku,drásanou a pod. Vypadá to v místnosti moc dobře.
Pokud důkladně seškrábeš původní malby,tak ani nemusíš nic penetrovat a po zaschnutí to můžeš natáhnout sádrovou stěrkou.Pokud jsou tam nějaké defekty po opravách,tak jen přebrousit,Penetrace nutná není,protože staré nátěry bývaly klížené a tím se omítka dostatečně zpevní.
JABRAKA
michal
jsi si jisty, ze vymalba drzi?!
vem nuz narizni malbu (tvar ctverec) a prelep lepici paskou (dobrou) a pokud ti pri sloupnuti zustane barva na pasce, nater nedrzi
jinak co nejvice oskrabat, pak treba jeste ruco kartacem prejet, klidne lehce brusnou mrizkou at ztrhnes kaminky
pak rozhodne napenetrovat a to rozhodne pri pouziti sadrove sterky, zde musis snizit a sjednotit savost, pokud to neudelas tak sterka behem chvile seschne tj. drive nez nastane proces tvrdnuti ... vysledek bude stat za prd a o tom, ze nebudes stihat nanaset a vyhlazovat ani nemluvim
na rohy dej spise PVC (genius), AL rohy jsou blato a zde se snema bude spatne delat
misto lepidla zvas perlinu a sadrovou sterku
nebo v miste kde bude hrozba praskani, vyskrabni omitku, vloz pas perliny a trochu toho lepidla no?.-)
pak stuk
Malba drží pevně. Zkoušěel jsem to po řádném namočení sundat špachtlí a šla max jen malá vrstvička první a druhé barvy. Pak už byla uplně původní malba (ještě s takovym tim vzorkem, válečkem na štuku). A ta taky drží. Pokus s izolepou jsem dělal a nespadlo nic (použil jsem "nasa pásku"). Takže zkusím na nějakém místě, kde bude třeba skříň, napenetrovat a naštukovat.
A taky vyzkouším jak bude držet lepidlo a perlinka. Pak se podle toho rozhodnu jak to udělám v celé místnosti.
Zatím to vidím na někde lepidlo a perlinku a štuk a někde jen štuk. Nechat uscnout, vyhladit smirkovým papírem a namalovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.