Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
budu lepit v naší kupelně kachličky a chtěl bych sa optat odkud sa začíná a jak sa to lepí? Jestli vodorovně, od spodu a nebo svisle?
Jak sa to lepi na koncách, dělajů to tak že sa ta délka odměří a na každom koncu je pak stejný odřezek?Myslím tím od jedné strany k drzuej.
Lepidlo sa nanáša na kachlu nebo na zeď nebo umakart?
Je tu někdo kdo to zná?
Byl bych rád kdyby mě někdo toto řekl.
obkladači obvykle začínají tak, že si namalují vodorovnou čáru asi metr nad zemí. Ta čára samozřejmě není přesně metr vysoko, ale tak vysoko, aby vám pod ni vešel celý počet obkladaček a musí být skutečně vodorovná. Pak se kachlíky lepí po řadách od této čáry směrem shora dolů. Až je hotové všechno směrem dolů, pokračuje se směrem od čáry nahoru. Nikdy nezačínejte od země, protože podlaha bývá nakřivo.
Na konci řady se kachlík obvykle rozřízne a použije se ten konec, co lépe vypadá nebo se lépe hodí.
Lepidlo nanáší na obě plochy, stěnu i kachík.
Mezi kachlíky se při lepení vkládají takové malé plastové křížky, které se před spárováním odstraní hřebíkem nebo nožem. Je to kvůli mezerám mezi kachlíky, aby byly stejné, ať každý vidí práci mistra. Ty křížky si kupte.
No, jestli to je někde ve chlévě či kůlničce, tak prosím, ale jestli doma do koupelny nebo nedej bože na záchod, tak teda no potěž, tam bych chtěl bydlet.
Vždy záleží na tvaru místnosti. Standartně v obdélníku se neřezané kachle dávají do rohu, na který se ze dveří kouká - tudíž protějšího, ale může to být jinak v případě tvarových anomálií, usazení oken, dveří, umyvadel, van a pod.
Někdo začíná odspodu, někdo odshora, někdo jede svisle, někdo vodorovně, záleží na obkladačoj. Důležité je dopočítat kachle se spárama tak, aby na horním konci vany byla spára a nemuselo se dořezávat.
Lepidlo - někdo nanáší na kachle jednotlivě, někto našpricne kus zdi a sází kachle do toho, taky záleží na obkladačoj.
Na spáry doporučuju koupit aspoň křížky. Zeď musí být rovná - většina obkladačů si radši i sama nahazuje, aby to zedník nezmrvil. Spáry musí ladit zvláště na záchodě, kde má každý h...no na práci a při trůnění skoukává spáry mezi kachlema a dlažbou, v kopelně či kuchyni na to skoro nikdo čas ani myšlenky nemá.
Pak to nafoť, to jsem opravdu zvědav.
Mám-li být upřimný, tak takhle na dálku a na fotkách to vypadá dobře, ale to ti asi ohodnotí spíš manželka nebo někdo, kdo se tam koukne osobně. Počkej až dorazí nějací známí, ale doporučuju neupozorňovat na nedostatky, o kterých sám víš. Jenom tak poznáš, jestli jsi to udělal dobře. A případná pochvala určitě potěší. Jen můžeš prozradit, že je to tvoje první obkládání.
Děkuju, jsem rád že som to nějak tvládnul, protože jsem se lekl toho co jste mi tady psali.
Ještě bych sa chtěl zoptat jestli se kolem umyvadla dává také silikon kolem dokola nebo to není nutný?
Děkuju
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.