Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prokopnutý přívod Elektriky k RD

Od: kosmonaut* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,mám takový zajímavý dotaz,pokusím se to co nejvíc objasnit.

Soused si kopal přípojku ke kanalizaci a při kopání nám překopl kabel,nepřerušil vedení ale kabel byl vytažený ze země,vytvarovaný dle lžíce bagru a byla porušena bužírka,dohodli jsme se že to nechá spravit,bhužel to opravil takovým způsobem že to jen zamotal páskou a bez chráničky to zakopal zpět což se mi samozřejmě nelíbí...Bohužel jsem zjišťoval na ČEZU čí kabel je a je náš,tím pádem bych musel řádnou opravu platit já...Takže teď jsem v stuaci že nevím co dál,jediné co vím je to že to takhle opravené mít nechci.Díky za vaše rady

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

0x

já bych to tak také nechtěl a oprava určitě drahá nebude. každopádně si myslím, že soused (pokud byl kabel v zemi položen oficiálně), by měl kabel opravit.

kosmonaut*
hodnocení

Kabel byl samozřejmě oficiálně,pokládal ho ČEZ,je to hlavní přívodní kabel k našemu domku,bohužel je ale v našem vlastnictví,né ve vlastnictví Čezu,kdyby byl ČEZU,á soused po ptákách,ti se totiž v takových situacích nese...

stone
hodnocení

0x

jelikož jsem elektrikář a kabelových spojek na porušených kabelech jsem už páru udělal (naposled tedka v patek ) tak bych řekl že je to jednoduché!

Samozřejmě zaleží na domluvě se sousedem ohledně zaplacení opravy!

Sousedovy řekněte že vám přestala jít jedna fáze do baráku a tím se porušený kabel musí vykopat a opravit!

šikovný člověk by to zvladnul,ale jelikož se jedná o elektriku a ne vše mohou dělat kdejací nazdarci tak bych si to nechal udělat elektrikařem ten by tomu měl rozumět!

Předpokladám že kabel po rozstřižení bude určitě kratký, tak dvě kabelové spojky,lisovací válečky a kousek kabelu!

jinak ten kabel omotaný paskou určitě nějakej ten rok vydrží,ale je to otázka času kdy natahne vodu a pak už to pomaličku začne oxidovat.

kosmonaut*
hodnocení

Díky za parádní odpověď.

TAdy se pokouším vložit fotku kabelu,je viditelně vytažený ze země:

img8.rajce.idnes.cz/...

hop®
hodnocení

0x

Stone to napsal dobře, určitě opravit pořádně!

Předpokládám, že porušené místo je za elektroměrem, tedy v měřené části. Jde tedy i o to, že pokud "opravené" místo navlhne, vzniknou svodové proudy, které budou točit VAŠÍM elektroměrem!

doplněno 09.09.12 21:13:

Pokud nebyl kabel přerušen, bude stačit pouze KVALITNĚ zaizolovat, i na toto jsou dnes spolehlivé prostředky...

kosmonaut*
hodnocení

TAdy se pokouším vložit fotku kabelu,je viditelně vytažený ze země:
img8.rajce.idnes.cz/...

daniell*
hodnocení

0x
Řekněte sousedovy že díky němu vám v domě nastala porucha díky jím poškozeným přívodem když řeknete že nejsou žádné problémy tak vám na to asi řekne a proč bych to měl asi platit zalžete tak se to dělá už sem pár takových opravoval dělali se kanalizace a to bylo hned pozvěte si elektrikáře řeknu to takhle ta "oprava" co tam udělal soused tam vydrží rok možná dva ale časem se to naruší a v té chvíli už je na malér postaráno a jednoduší to opravit teď než třeba za rok.
tr

Zdravím, ten kdo provádí výkopové práce musí zabezpečit, že nedojde k poškození jakéhokoliv vedení. Pokud už k němu dojde, je povinen jej neprodleně úvest do stavu, v jakém bylo, tj. opravit ho na svoje náklady a nechat sepsat potřebné dokumenty a zprávu o opravě. Ona totiž poškozené přípojka není jen tak kus kabelu, jako např. u lampičky.

Takže se se sousedem domluvte na nápravě, jinak to budete muset opravit sami a mu dát potom fakturu k zaplacení. Pokud nebe chtít zaplatit, tak fakturu dát vymahačské firmě.

P.S.: Až budou kabel ukládat, tak na něj dejte takovou červenou pásku do výkopu. Příště kdyby se kopalo, tak bagrista hned uvidí, že je tam kabel.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]