Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytékající kapalina z mražáku

Od: hrozen odpovědí: 5 změna:

V nedávné době při posunování šuplíkového mražáku jsem si povšiml zelené skvrny bez zápachu. Zřejmě se jednalo o chladící kapalinu. Mražák avšak mrazí.

Mělo by mě ono zjištění znepokojovat? A rozhoupat k zavolání opraváře?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Jako chladivo je použit plyn (tedy - za normálního tlaku je to plyn)...

Nejde třeba o zbytky po vytečeném kondenzátu či nějaké zbytky po odmražování?

doplněno 11.09.12 10:48:

Cenu opravy neodhadnu - může jít o zteřelou pryžovou hadičku i ´odešlý´ kompresor... ;)

Doplnění chladiva je poměrně jednoduché a nikoli drahé (množstí chladiva by mělo být - stejně jako typ, uvedeno na štítku) - otázkou je, zda má smysl do opravy investovat...

Kondenzát vs. zbytky po odmražení - při poškozené tepelné izolaci může pára kondenzovat pod ní a semotamo vytéct (stávalo se mi to na starém mrazáku), zbytky - po čištění mrazáku. V konečném důsledku je to jedno - měl jsem na mysli binec nesouvisející s funkcí chlazení - BTW - domníval jsem se, že skvrna byla na podlaze... ;)

hrozen
hodnocení

Děkuji za reakci.

Podle štítku mrazák obsahuje chladící kapalinu R134a, která je podle dostupných informací je v plynném skupenství. Takže máte pravdu.

Po konzultaci s opravářem mi bylo vysvětleno, že důvody mohou být pouze dva. Měděnka, a nebo chladící směs, která po vypnutí mrazáku nějakou skulinkou v chladící trubičce vyteče. Vzhledem k tomu, že se mražák nenamrazil ani po 14 hodinách, lze s velkou jistotou usuzovat, že druhá varianta je správná.

Chladící směsi nevyměnuje, odkázal nás na jiného.

Proto bych si dovolil vám položit dvě otázky:

Dokážete odhadnou výši opravy? 1-2 tisíce?

Kondenzátem jste myslel zkapalněnou páru z útrob mrazáku? Jen bych rád věděl, jaký je rozdíl mezi kondenzátem a zbytků po odmražení. Nemyslím to zle, pouze chci vyvést z omylu či pocitu, že se jedná o to samé.

Děkuji za případnou odpověď.

hrozen
hodnocení

Zapomněl jsem přiložit fotografii. Podle informací na internetu má měděnka modrou barvu, je možné že se jedná o ni? Přece jen jí není málo..

hrozen
11.09.12 09:55
hodnocení

Foto:

Vytékající kapalina z mražáku
majsterjoe*

Klasika, jestli opravdu nechladi, zadni sraznik, neboli kondenzator je studeny, pak je treba potrubí opravit, zavarit, chladici system odvakuovat a znovu naplnit. Cenu odhaduju do max 1000Kc i s cestou opravare k vam. Je to na trubce u kompresoru, muzou to byt casti oleje a oxidace potrubi. Proto ta barva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma mražák

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]