Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co s obecním bytem po smrti jediného nájemce?

Od: gwendollyn* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, mohl by mi někdo poradit, jaký je postup po smrti nájemce městského bytu? Situace vypadá následovně : moje maminka bydlí sama v pražském městském bytě, kde jsem rovněž od svého narození přihlášená k trvalému pobytu, ve skutečnosti však žiji již 15 let trvale v zahraničí (manžel cizinec).Maminka je na tom zdravotně špatně, asi už dlouho mezi námi nebude a já vůbec netuším co bych měla dělat po její smrti, co se týče bytu.Maminka nemá žádné další příbuzné ani přátelé(ti již zemřeli), bude tedy na mě, abych se o to nějak postarala.Jenže - jak?Do doby než proběhne dědické řízení bych , myslím neměla na nic v bytě sahat, vyklízet ani prodávat.Může to trvat i rok-dva, vzhledem k časově náročné práci nemohu každou chvíli jezdit do Prahy 500 km ani se tady déle zdržovat,mám tedy dvě možnosti - nechat vše, jak je, nahlásit úmrtí nájemce na byťáku, z bytu si odnést jen nějaké památky - fotky, šperky, apd. za byt ani za nic v něm neplatit, byt zamknout a jednoduše odjet a a´t si s bytem dělají, co chtějí, nebo nic nikam nehlásit , do bytu sehnat podnájemníka, který tam bude bydlet a vše potřebné platit a postupně pak věci vyklízet podle toho, jak se do Prahy dostanu. Pokud udělám to první, bude mít MÚ možnost po mě chtít doplatit zpět nájemné a ostatní platby, když jsem v bytě hlášená, ale žádnou nájemní smlouvu mít nebudu? Snad nemám v tomto případě povinnost cokoli platit? Předpokládám, že MÚ bude chtít byt hned po smrti nájemce vyklidit a odevzdat, ale budou tam stále věci původního nájemce, na které nikdo nebude moci sahat dokud neproběhne dědické řízení. Zdá se mi to neřešitelné, má někdo nějakou zkušenost?Díky za každou radu!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

slonbonjohn*
hodnocení

2x

Ano, tuto zkušenost mám, před rokem mě zemřela matka a s bratrem jsme zůstali jediní dědici. Po získání úmrtního listu jsme na jeho základě najmuli nejbližšího advokáta, podepsali něco jako místopřežné prohlášení že matka nevlastnila žádný cenný majetek a že o všechny plusy a mínusy se podělíme stejným dílem. Bratr dostal plnou moc ke konání dědic.řízení a na základě tohoto jsme odhlásili elektřinu, plyn, pečovatelskou službu, SIPO, vyklidili byt,zrušili nájemní smlouvu a vypořádali všechny poplatky.Celé to trvalo 14.dní. A nedělali jsme to v nějak moc velkém spěchu!

doplněno 02.12.08 20:22:

Teď koukám, tím advokátem byl myšlen NOTÁŘ.

gwendollyn*
hodnocení

Bezva, konečně někdo, kdo ví, jak na to. Mockrát děkuji za radu , budu se jí řídit! Zdravím a ještě jednou dík!

lidka*
hodnocení

0x

Píšete, že jste jedinou dcerou a maminka nemá žádné jiné příbuzné. Potom bych neviděla průběh dědického řízení nijak komplikovaně, pokud by maminka zemřela. Byla byste jedinou dědičkou s právem nakládat s majetkem v bytě. Informujte se na byťáku o možnosti ponechat si byt a platit nájem, pokud tam jste ještě skutečně trvale hlášena s maminkou. Je i možné, že se připravuje prodej bytů. To by byla pro Vás dobrá finanční investice, protože nájemníkům byly dosud byty prodávány za příznivé ceny. To si ještě všechno dobře promyslete. A určitě je to řešitelné, buďte bez obav. Můžete tady i pověřit osobu, která by za Vás veškeré záležitosti vyřídila. Určitě se ale nemusíte dopředu nervovat s představou běhání po úřadech. Bohužel to smutné, jak píšete, Vás asi nemine.

gwendollyn*
hodnocení

Moc děkuji, už předem si dost zoufám, rozhodnutí o dědictví ze dne na den asi nebude a na placení dvou bytů (tady a v zahraničí ) absolutně nemáme :(( V Praze již není nikdo, koho bych mohla "úkolem" vše obíhat pověřit, je to smutné, ale je tomu tak.Kromě manžela příbuzné také nemám. Nevím ,jestli by po mě bytový odbor mohl pak chtít nějaké peníze? Proč bych měla platit něco v bytě, který nemám nárok užívat ( a také nehodlám)? Ale stejně děkuji za radu :))

hodnocení

0x

V bytě jste hlášena, takže dostanete dekret (takzv. nájení smlouvu, neboli užívací právo). Mám pocit, že některá města požadují svědectví, že v bytě opravdu bydlíte. Byt se v žádném případě nedědí, nemůžete dědit něco, co není vaše. Byt musíte platit i nadále, protože v podstatě tuto povinost máte i teď, protože žijete s matkou ve společné domácnosti( i když jen papírově). Pronajímat byt bez svolení města legálně nemůžete, protože opět, nemůžete promajímat něco, co není vaše.

Čili, dědictví je věc jedna a získání nájemní smlouvu věc druhá, to spolu nesouvisí.

gwendollyn*
hodnocení

No právě v tom je zakopaný pes- dekret nedostanu, ano o něj nehodlám žádat - k čemu mi byt, v němž bydlet stejně nebudu? A nebudu-li mít na něj smlouvu, nevidím jediný důvod, proč v něm něco platit? Orientuji-li se dobře, příhlášení k pobytu je pouze evidenční a administrativní úkon, nezakládá nárok na přechod smlouvy a tedy - logicky- ani na žádné povinnosti. Bylo by ideální, kdyby si pak obec byt vyklidila sama a někam odvezla do doby , než proběhne dědické řízení, já určitě nebudu mít několik měsíců volna na to, abych se zdržovala v Praze a byt postupně vyklízela, to je ten problém. Podnájemníkem jsem myslela jen někoho, kdo by třeba jednoduše platit vše v bytě - nic navíc -a to by mi poskytlo čas na postupné odvezení či prodej věcí z bytu.

slonbonjohn*

Nejde jen o vyklizení bytu, je třeba i odhlásit a vypořádat platby u dodavatele elektřiny, plynu a tepla. Píšete, že jste jedinný dědic, tudíž veškeré pohledávky v dědickém řízení by šly za Vámi. Vlastník bytu (město),by sice mohl nechat byt vyklidit, ale asi by to něco stálo.

gwendollyn*
hodnocení

Což o to, ty by se daly odhůásit snad skoro hned, pvšem vyklízení by byl dost veliký oříšek - vše by mohlo potrvat i rok - rozhodnutí o nabytí dědictví po smrto otce přišlo až po roce ( a to nebylo nic, žádné nemovitosti, auta, cennosti, apd. ), byli jsme jen dvě - máma a já, takže po její smrtito možná potrvá úplně stejně. Do té doby by se na nic v bytě sahat nemělo, a že těch krámů tam je! Obec mě snad nemůže nutit platit nájem za byt, na ktrý nemám smlouvu ani žádný nárok na něj? Má někdo praktickou zkušenost? Děkuji za každou radu...

jarmik*
hodnocení

0x

Jestli to dobře chápu, tak jste jediná dcera a nástupnictví v nájemním vztahu nebudete uplatňovat. Z hlediska města bych považoval za rozumné počkat na výsledek dědického řízení, jestli se tam skutečně neobjeví nástupce v nájemním vztahu. Myslím, že návštěva na městě by Vás posunula o velký kus dál - pokud neuplatňujete nástupnictví v nájmu, tak bych nečekal problémy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]