Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Betonová podlaha na polystyrenu?

Od: bohemian* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, rád bych zjistil názory, zda je možné dát betonovou podlahu vyztuženou kari sítí na polystyren? Takto nám to právě udělala stavební firma v koupelně v 2. podlaží, podlaha dost pruží a v jednom rohu mi dokonce beton popraskal pod nohama (2-3 cm betonu na polystyrenu), v jiných místech je prý snad 5cm na polystyrenu, beton nepraská ale pruží hodně.

Je to podle vás správné nebo dokonce přípustné řešení betonové podlahy v koupelně? Mně ten polystyren tam vubec nesedí, raději bych pevnější podlahu bez izolace... Děkuji za názory.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Beton na polystyren se běžně dělá - ale:

1. 2-3 cm je málo, pokud je uvnitř kari, je to hrozně málo...

2. používá se polystyren s vyšší pevností , ne třeba ´fasádní´...

Pokud je stav takový, jak líčíte, je to jednoznačně na reklamaci - vybourání a znovuudělání, na nějakou případnou slevu bych nepřistoupil... BTW - takhle to snad ani nemůže být v projektu, ne?

bohemian*
hodnocení

Díky, jedná se o rekonstrukci RD, takto je to jen v koupelně a WC v druhém podlaží. Projekt máme jen pro stavební povolení, toto vůbec neřeší. Mám teď obavy, zda pružení podlahy bude nebo nebude v pohodě vzhledem k obkladům - aby mi to časem nerozpraskalo...

frame*
hodnocení

2x

Oau...

Píšete, že podlaha je ve 2.NP. Odděluje se zde vytápěný a nevytápěný prostor? Pokud ne - je otázkou proč tam EPS vůbec dávali. Většinou se v tomto případě dává jako zvuková izolace (pružná podložka). V tomto případě se používá tzv. elastifikovaný polystyren. Aby bylo vše funkční, měla by mezi EPS a betonem být nějaká folie, aby se zamezilo vzniku zvukových můstků zatečením cementové vody do spár desek. Betonová mazanina by měla být dostatečně tuhá a pružně uložená deska. Neměla by být pevně spojena se stěnami. Její tl. se dělá přibližně 6 cm. (2-3 cm je žalostně málo). Kari síť tak nemá ani žádné krytí. Tím, že by deska měla být pružně uložená (volně položená) vzniká problém s napojením dlažby a obkladu na stěnu a proto by spára měla být vyplněna něčím pružným (silikon). Jedná-li se o rekonstrukci, měl bych drobné obavy o stropní trámy ze statického hlediska. Beton, dlažba, kari síť něco váží (6 cm mazaniny 120 - 140 kg/m2).

kytara
hodnocení

0x

Můj názor je, že beton na polystyrenu je úplná hloupost.

bohemian*
hodnocení

Ještě mě napadá, jak poznám podlahový polystyren od obyčejného? Myslím jako laik, když mi to popraskalo pod nohama a viděl jsem jen bílý polystyren, který vypadal jako ten klasický měkký polystyren. V čem se ten podlahový liší a mám šanci ho pohledem poznat? Díky!

mowla*

"Na pohled"- je bílý jako fasádní - nejlíp se to pozná na omak ( EPS) - zajít do stavebnin v okolí a osahat si je...

Podlahu - pokud už je beton popraskaný, je potřeba udělat znovu - zvlášť, pokud jako krytinu plánujete dlažbu, popraskala by...

doplněno 08.09.12 21:37:

Rekonstrukce - to je vždycky ´sázka do loterie´... ;)

Doporučil bych, aby tu podlahu zkouknul nějaký zkušený obkladač - otázka je, jak jinak ji řešit (o kolik ještě jde zvednout apod.). Pokud by podlaha pružila jako celek (pevná deska), dlažba nepopraská, otázkou by ale bylo napojení podlahy na stěny. Fakt nejlíp, aby to viděl na dodavateli nezávislý fachman.

bohemian*
hodnocení

Stavební firma popraskanou, resp. spíše rozlámanou část (cca 30x30cm) udělala znova, ta drží docela pevně (asi tam ten polystyren uplně vybrali a dali jen beton), zbytek je bez prasklin ale stále pruží. Dodavatel argumentuje, že se jedná o starý RD, podlaha 2. patra je na trámech, takže prý nemůžeme čekat zcela pevnou podlahu. Netuším, jak velké pružení je ještě v pořádku a co je už nepřípustné...

jinad

Na podlahy se používá tzv. extrudovaný polystyren, pohledem je rozeznatelný snadno, má naprosto odlišnou-jemnnou strukturu od běžného polystyrenu... google.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

možné řešení to je,ale spíše v nepodsklepeném přízemí.V patře jde spíše o zvukově izolující vrstvu,použil bych proto spíše sádrovláknité desky a na ně po hydroizolačním nátěru rovnou dlažbu.

JABRAKA

losob*
Tak ti z vlastni zkusenosti rovnou poradim, at to cele vybagrujes a celou podlahu si mistri udelaji znova. Neco podobneho udelali podobni mistri u nas v prvnim dome co jsme meli a obkladac mi utekl jen kdyz to videl. Pokud podlaha pruzi, dlazba ti driv nebo pozdeji vyskace. Radim ti dobre, nech je to cele predelat pri jednom neporadku, jinak budes litovat. Ja je to predelat nechal a vse si zaplatili. Pokud pouzili silny polystyren, aby usetrili na cementu, tak je to jejich chyba. Co jsem mluvil se zedniky s letitou praxi, na drevene podlahy to chce aspon 6cm betonu jinak to praska. Pokud tam tolik mista neni, uvazoval bych o nejake suche vystavbe, nebo si nechat podlahu vylit.

hop®
hodnocení

0x

Prvotní problém je příliš tenká vrstva betonu. Beton bude držet i na molitanu, když bude dobře udělán...

A navíc je to CELÉ zprasené, reklamujte! *hej*

hodnocení

0x

Běžně se dává polistyren pod podkladní beton.Navíc při použití podlahového vytápění dávají topenáři ještě 3cm s fólií do které chytaj trubkohadice a tento je ještě měkší než běžně používaný fasádní.Extrudovaný jsme v práci dávali akorát jednou,ale to bylo jen v garáži! Závada v tom,že beton i s použitím armovacích sítí praská je t příliš tenké vrstvě betonu.Většínou musíme dodržet minimum 10cm!

dexters
hodnocení

0x

Jen bych podotknul, že polystyren se dává do maltového lože (stačí jalová jedna ku hromadě), aby pod polystyrenem nebyly mezery, pak není třeba ani extrudovaný polystyren ani kari síť do obytných prostorů a nic vám nepraskne.

Dovedu si jasně představit moc se tím nemazali polystyrén položili na nerovný podklad a zabetonovali tím vznikl dutý prostor pod polystyrénem a při došlápnutí nad takovým místem se to rozpadne ,betonu je málo minimum 6 cm a polyš na vyrovnaný podklad bez dutin

bohemian*
hodnocení

Nevím, jak přesně to dělali, ale bylo tam položeno mnoho rozvodů vody a odpadů, doufám, že na to polystyren nedávali, to by asi bylo přesně to, co popisujete, ale trubky by ten tlak asi nevydržely... fakt nevim, na čem ten polystyren je. Každopádně jsem se rozhodl, že nechám udělat kontrolní vrty, abychom ověřili skladbu a pak se uvidí.

hodnocení

0x

Dobry vecer,beton se na polystyren dava bezne,jen je potreba dodrzet spravny postup. Polystyren do podlahy by mel byt tvrzeny ne klasicky fasadni,ale uz jsem v podlaze videl i fasadni a nebyl s tim problem. Pisete ze tam je 2-3 centymetry betonu,to je malo. Sit v betonu byt musi,ale betonu by mela byt silnejsi vrstva aspon 6-10 cm.

Preji zdarne vyreseni problemu,nashledanou

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]