Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
stalo se mi to co se občas stává ucpala se v paneláku stoupačka. Bohužel pode mnou a tak než přijel pán s pérem, tak mi to hrklo do bytu jak ze záchoda tak i z vany. Chtěl bych se zeptat jestli existuje nějaký způsob zabezpečení , aby se mi to nedostalo do bytu, když jsem třeba na dovolené. Napadá mě, nějaké šoupátko nebo zpětná klapka.
Děkuji
Je to problém. Se obávám, že nějaká zpětná klapka není optimální řešení, protože zpomaluje odtok a budou se zanášet trubky rovnou u vás v bytě.
Já bych vám poradil odpadní trubky preventivně čistit. Jednou za pár měsíců a před odjezdem na dovolenou trubky pořádně propláchněte louhem. Je to drastická metoda, ale funguje. Umíte zacházet s louhem?
To Figourek: to jsou rady jak asi vyčistíte funkční kanalizaci DN 110 svislá, tam nalejete cokoli zahučí tam a jeto pryč zcela bez ůčinku.
Vyrabí se zpětné klapky do kanalizace od DN 50 s ručním zajištěním,na odbočku k vaně by to šlo namontovat ale k WC se dostanete s montážní délkou moc do prostoru píšu o standartním paneláku kde záchod je od stoupačky cca 30 cm.Pokud ho máte jinak a je na svodu 40 cm rovného potrubí tak to tam také půjde.
Kdyby odpadní trubka měla skutečně průměr 110, pak se asi neucpe, ne? Nebo ano? Ucpaná trubka má průměr 110, přijde instalatér, prošťouchá ji pérem a trubka má zase průměr 110? Člověče, vidím slova znalce.
Já vám řeknu co se tazatelce stalo. Lidi mají ve zvyku pouštět do výlevky odpady z kychyně. Je to kousek ke kousku, troška k trošce, která se usazuje na stěnách trubky. Čím je trubka zanesenější, tím je zanášení rychlejší. Pak se jednou trubka zanese tak, že si voda začne razit cestu jinudy. A přesně k tomu došlo.
Douška pro tazatele:
V prvé řadě vyčistěte trubku jak to jenom jde. Použijte louh a hodně. Sajrajt z trubky musí pryč.
Fgurku figurku ty jsi nikdy neviděl odpady v paneláku tazatelce se vůbec neucpala nějaká padesátka od dřezu ale potrubí DN 110 někde pod ní v bytě nebo ve sklepě a každý kdo pak spláchl naplnil tu svislou kanalizaci o průměru 110 a první místo kam mohly splašky odtéct je odbočka na WC a odbočka vany u tazatelky měla jediné štěstí že nebyla dlouho pryč jinak by její byt pokud by byl v přízemí dopadl velice špatně pár jsem jich viděl.
Tyto klapky se používají především proti zpětnému vzdutí vody v kanalizaci(pro případ že bydlíte třeba u řeky) ale na tento případ by šly také použít.
Na ucpané odpady používáme osvědčenou metodu
Jinak jak píše @machp
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.