Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat střechu

Od: jeslinek odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych poradit. Chci se pustit do výstavby střechy a nejsem si jistý jaký by měl být správný postup.

Jedná se o sedlovou střechu na garáž a jako krytinu chci dát šindel. Mám OSB desky 22mm s pero drážkou.

Krov mám 85cm od sebe. Hlavně nevím jak postupovat z parotěsnou či paropropustnou či difůzní fólií, jestli je nutná.

Musí být desky v místě spoje nad krokví nebo je to jedno a jestli se musí skládat jedním směrem.

Děkuji za radu

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Pokud nebude garáž vytápěná, jsou parotěsná i jiné folie nadbytečné (leda jako zachytná vrstva pro případ poškození krytiny).

Spoj OSB nemusí být podložen krokví (ale bylo by to lepší) - záleží ale samozřejmě na sklonu střechy (aby se desky pod např. těžkým sněhem příliš nepronášely).

doplněno 06.09.12 14:09:

K vytápěné prostoře je naopak parotěsná folie potřeba, instaluje se mezi vytápěný prostor a tepelnou izolaci (aby pára nemohla v izolaci kondenzovat,pozor na případné poškození folie), difuzní folie pod krytinu je zbytečná (uplatnila by se v případě odvětrávané krytiny, tady ne)...

doplněno 06.09.12 14:17:

Jo - sklon střechy vychází při šířce garáže 5 m a výšce krovu 1,8 m (krokev cca 3 m, těch 80 cm bude přesah ;) ) cca 33° - jestli bude dostatečný záleží na lokálních podmínkách, na Šumavě (i v Beskydech, odkud pocházím) bych volil určitě sklon větší... ;)

doplněno 06.09.12 20:17:

Když to ´vezmu´ odspoda: podbití (pokud SDK, pak zelené, ale 85 cm rozestup je moc, přidal bych latě napříč krokvemi, tak po 40 cm), parotěsná folie, minerální vata, OSB, šindel (k čemu ta papírová lepenka?).

BTW - osobně bych nepoužil SDK (navlhá), ale OSB (třeba 15 mm) i zevnitř. Šindel pak přímo na OSB, bez mezivrstvy lepenky (šindel se ´časem´ k podkladu teplem přilepí)...

doplněno 06.09.12 20:20:

BTW - když si troufneš na konstrukci krovů, je opláštění a šindel ´brnkačka´... ;)

jeslinek
hodnocení

´Vytápěná bude,střechu bych chtěl zateplit vatou a přiklopit něčím co seženu. Je to garáž s dílnou. Úhel střechy nevím, ale na 5m šířky je krokev dlouhá 3,8m :) a víška krovu od podzednice 1,8m

Děkuji za odpověď

jendad

Pokud máte tramy 85cm od sebe , tak tam dejte mezi to tramky třeba 5x 10cm aby mezery byly mezi sebou cca 0,5m . Těch 85cm bych si asi neriskl .Bál bych se že se propadnu :) . Ta osb je lepená a není to rostlé prkno.

jeslinek

presně jak píšete, 33stupňů :) Jsme na Vysočině, tak uvidíme.

Takže,jestli jsem Vás dobře pochopil, na krov mám rovnou nandat OSB bez nějakých fólií, na desky papírovou lepenku a pak šindel.

Na zateplení vatu, na ní parotěsnou nebo propustnou či co :) folii a přikrýt třeba sádrošem?

Podbití zadělat až ke stěně, protože jak jste psal, nejedná se o větranou střechu.

jabraka*
hodnocení

0x

Nejlevnější postup je se sbíjenými vazníky.Ty se připevní na trámy pozednice a zavětrují OSB deskami.Na OSB desky se použije asfaltový šindel.Na garáž je dostačující.Zateplení jen v minimální míře.

JABRAKA

jeslinek
hodnocení

0x

jo a děkuju za rady, stále ještě nevím, jestli se do toho mám pustit sám nebo to přenechat ,,odborníkům" :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]