Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rohová perlinka z plastu?

Od: michaltopic* odpovědí: 13 změna:

Před časem jsem byl ve stavebninách a chtěl jsem rohovou perlinku na zarovnání rohů pro rekonstrukci bytu. A dostal jsem tu klasickou s kovovým plechem. A včera jsem byl zase v těch samých stavebninách a objednal jsem si dalších x metrů. Zatímco jsem tam pobíhal, kamarádka převzala materiál a naložila do auta. A až teprve doma jsem zjistil, že mi dali tu samou perlinku od toho samého výrobce, ale ty zpevňovací lišty jsou z plastu. Což o to, plast mi nevadí, ale ta lišta z plechu byla asi 0,5 mm tenká, kdežto ztoho plasti je to asi 3 mm :( To už je sakra rozdíl a když jsem si to přiložil na nově nahozený roh, tak už teď vím, že to nebude asi tak snadný štukovat, než u toho plechu.

Nebo se to dá stejně pohodlně či dokonce ještě lépe? Nenastane nějaký problém? Dá se to použít i na vnitřní rohy? A nebo to mám raději zanést zpátky a nechat si to vyměnit?

Něco podobného se mi stalo i s maltou. Poprvé mi prodali maltu BASF HK01 a teď BASF K01. Je v tom velký rozdíl?

Budu si to muset pro příště víc hlídat, ale co teď s tím? Dělám byt, suchý byt ...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud ty rohy máte v toleranci 5 desetin, není co řešit, vemte ty plechové. Ale 3mm na výšce místnosti určitě nebude problém zapravit. Více je zasekněte (utopte) a určitě dejte na lepidlo, ne do štukové omítky. Budou alespoň dobře plnit svouji funkci, chránit rohy před uražením.

michaltopic*
hodnocení

Co znamená v toleranci 5 desetin? Jak je mám více zaseknout? Mám nahozenou zeď pomocí dvou prken a klasického nahození a ztržení prknem. Takže mám nové, pevné, nahozené, rovné a svislé rohy. Když na to dám ty perlinky s plechem (kterých mám 6 metrů) ak to krásně sedí. Když tam dám ty plastové (kterých jsem koupil 16 metrů), tak mezi zdí a perlinkou jsou asi tak ty 3 mm. A to se mi zdá na připevnění sice víc, ale zase nevím, jak to tam dát správně.

hodnocení

0x

Dobrý den, Michale. Přesně to samé, jsme nakoupili na jaře v Hronbachu. Zboží jsme objednali, nechali nastříhat na potřebnou délku a naložit do auta. Zaplatili a dál běhali po obchodě. Když jsme přijeli domů, tak jsme měli rohy umělé a lepidlo na dlažbu, jiné značky, než už bylo doma. Protože nejsme odborníci, tak jsme se vrátili a vše nám vyměnili, bez problémů. Jen náš názor.

michaltopic*
hodnocení

Problém je, že nemám auto a vozit to tam tramvají, to budu za blázna :( Auto potřebuji, shámím, ale ta rekonstrukce mi bere dost peněz, takže na auto už nezbylo. Občas i pomůžou kamarádi, jednou jsem si za dovoz materiálu připlatil ... to je fuk, vyměnit by to jít mělo, ale jestli to není zbytečné. Asi to vyzkouším a uvidím.

Teď jsem si četl o těch maltách a mezi těmi co mám, není zas takový rozdíl. No jsou to lekce do života a běh na dlouhou trať a já se toho nebojím :) Jen bych nerad zbytečně něco nedomyslel ...

hodnocení

0x

Na ten nahozený roh budete už tahat jen štuk? Nebo perlinku a lepidlo? Ten perlinkový roh by měl svou silou vyrovnat perlinku a lepidlo, na to se pak lepí třeba obklady. Pokud ho chcete jen přiložit a "zapucovat" štukovou omítkou, použijte ten tenký. Myslím, že jejich tloušťka je pro sádrokarton a nebo klasickou omítku, ale není to dogma, v podstatě tam nemusí být vůbec, ale má li to zpevnit ...

doplněno 05.09.12 09:50:

U těch malt se rozlišuje frakce (jak hrubý bude povrch) a určení pro vnitřní nebo venkovní použití. Frakci máte u obou stejnou a u vnitřního použití není to ostatní důležité.

michaltopic*
hodnocení

Takto vypadá ta zeď:

michaltopic.rajce.idnes.c/...

Je to "pouze"ložnice, nebude tam dlažba, ale rohy chci mít rovné a pevné. Takže uvažuji tuhle nahozenou zeď natáhnout hodně tenkou vrstvou štuku, natáhnout perlinku na plochu i na rohy a pak finálně natáhnout štuk. Po zatuhnutí ho molitanovým hladítkem ještě vyhladím a pak už bych maloval.

Půjde to?

hodnocení

0x

Štuk není pevnostní omítka a ve větší vrstvě ráda popraská. Já bych ty rohy zapravil do lepidla, (klidně je trochu "zaškrábni" do tá nahozené malty, tak aby nevystupovaly) a teprve na to natáhl štuk a vypucovat, klidně do oblého tvaru. Je to víc odolné proti uražení, ale to je už na vkusu.

michaltopic*
hodnocení

A to lepidlo, to je jaké? Mám jen lepidlo na ytong. Dále používám penetraci soudakrat a kvalitní maltovou směs. Zatím mám v plánu to napenetrovat, nechat zaschnout. Pak natáhnout tenkou vrstvu řídkého štuku, přidržet perlinku (ať už tu v rohách nebo na ploše) a natahovačkou natáhnout jednu poslední vrstvu štuku. Bude to tak dobře?

hodnocení

0x

Myslím, že není třeba to ani penetrovat, proč? Na sucho si připravit podklad, aby ten rožek seděl a lícoval, nebojte se nějde přiškrábnout a dobře ho usadit. Stavební lepidlo, to nejlevnější (nebude ve vlhku ani tam nemrzne), dobře rozmíchat v kbelíku, špachtlí nebo plechovou stěrkou napřed nanést na zeď a do této vrstvy zatlačit ten rožek. Vodováhou srovnat, upravit povrch a hotovo. Jak to vytvrdne, a tvrdé to opravdu bude řádně, na to naneste vrstvu štuku a vypucujte namočeným hladítkem. Nutrácejte zbytečně koruny, stavělo se i bez lepide, penetracíl a rožků a dodnes je to funkční. S chutí do toho, uvidíte, že se vám bude dařit a výsledek bude perfektní.

michaltopic*
hodnocení

Dobrá a jaké lepidlo máte na mysli? Penetrace není lepidlo? Mám ho od neděle na ruce a pořád to nejde dolů :) Soudakrat, koncetrát ...

stavomarket.cz/...

hodnocení

0x

Lepidlo, třeba tohle je na extrémní namáhání: soudal.cz/... Vám stačí obyčejné, řádově 100.-Kč za 25 kg. Penetruje se povrch, aby nenasakovat a měl co nejlepší přilnavost.Ve vašem případě zbytečnost, dává se to hlavně pod obklady a problémové zdivo.

hodnocení

0x

Protože jste to ohazoval,tak jste měl dát rohy ne s perlinkou (je jedno zda al+perlinka či plast a perlinka-pbpjí do lepidla!) ale pozinkový (odkaz : stavbaonline.cz/... ) a do toho strhnout jádro a také dle nich naštukovat.(maltovat = spíše při zdění!)

michaltopic*
hodnocení

No, tak to mě vůbec nenapadlo. I když tenhle profil znám. Škoda, ale tak ta perlinka to taky zmákne. Díky za tip ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]