Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Prosím o radu. Žiji sama s dětmi vdomku po rodičích. Topím vkotli na uhlí převážně dřevem do plechových žebrových radiátorů, které začaly poslední dobou stále více kapat. Chtěla bych je vyměnit za nové a zachovat původní trubky, i kotel ještě docela funguje. Kolegové zpráce mi poradili, abych se podívala na rychlou výměnu radiátorů KORADO. To by se mi asi líbilo, ale chtěla bych znát na to názory ostatních lidí, hlavně těch, u kterých tato výměna proběhla. Také přibližnou cenu za výměnu jednoho radiátoru. Podle ceny bych je vyměnila i postupně. Díky Markéta
Dobrý den cena za výměnu jednoho radiátoru se pohybuje od 1500 do 2500 za radiátor přitom 2500je jen v případě že dojde k předělání přípojky a to kvůli jinné stavební hloubce deskového radiátoru.Ono když necháte trubky ve stávajícím stavu tak vám totiž deskové těleso vyjde třeba 10 a více centimetrů od zdi což nevypadá zrovna esteticky.To je takový trik od prodejců a výrobců že jen koupíte těleso se stejnou roztečí připojení a jen ho vyměníte ale tak to nefunguje.
Loni jsem takhle měnil 4 rad.(Korado) letos zbytek, tedy 7.Letos jsem dával Kermi, ty mají seriové proudění uvnitř. Kupoval jsem rekonstrukční, ty mají stejnou rozteč jako ty staré plecháče. Co se týká ceny, tak to chce hledat na internetu ušetříte tak desetitisíce. Mě tech 7 rad letos přišlo na cca 20 tisíc(je to včetně rad., termoventilů, reg. ventilů, termo-hlavic a dalšího potřebného materiálu.)
Sama si to asi neuděláte, takže pálka bude za práci. Rozteče jsou sice stejné ale je možné, že se bude muset každý rad. a trubky upravovat. Mě to moc nepasovalo...
Děkuji za rady. Jestli jsem to správně pochopila, tak nové radiátory Radik Klasik R určené pro rekonstrukce mají stejnou rozteč, ale původní trubky jsou dál od zdi, než je potřeba. Určitě bych nechtěla mít nové radiátory daleko od zdi. Dřevěné obložení naštěstí nikde nemám, tak by se ty trubky daly upravit. Rozměrově budou asi muset být stejné a podle potřebného výkonu také široké. Jak píše Jerry R10, R22, R33. Tak to třeba někde vyjde. Jenom nevím, jestli si nechat od topenářů spočítat výkon a rozměry radiátorů, a pak si je sama koupit na internetu? Jak píše Jerry, dá se ušetřit hodně peněz. Udělá mi to pak topenář, když po něm potom budu chtít jen práci? Markéta
Moc toho nevím, ale toliko, co jsem potřeboval sám... Nové radiátory mají malý objem vody, tzn. že rychle nastupuje topení, ale není setrvačnost, rychle vychládají. Za radiátory nalepte folii, aby se nevytápěla stěna za nimi, i když nová tělesa už směrují proud teplého vzuchu více do prostoru. Termoventily dejte tam, kam svítí slunce, kde se zdržujete nejvíce, kde vaříte... prostě tam, kde je ještě nějaký zdroj tepla. Jeden člověk v místnosti sálá asi jako stowatová žárovka... Termoventil pouze přiškrtí přívod otopného media (asi vody) do radiátoru, protože prostoj je vyhříván třebas sporákem, když vaříte, sluncem, když svítí do okna, návalem hostů...
Martine, opět s Vámi souhlasím, že extrémně silný tlustý člověk určitě vyzáří více tepla jak hubený člověk...
ale určitě ne 100W...
Dobrý den
Dělali jsem obdobné vyepšení jako vy zamýšlíte.Měnily jsme radiátory,dávali jsme radiátory značky Pumro ( myslím,že jsou parametrama na stejné ůrovni jak Korado).Dávali jsem na ně i termohlavice,je to pohodlnější a nemusíte hlídat,jestli máte přetopeno nebo přidávat že je Vám zima.Akorát na dvou radiátorech jsme nechali obyčejné topenářské ventily z důvodu,že pokud se Vámi nastavené radiátory nahřejí na požadovanou teplotu podle té termohlavice ,tak ta uzavře přívod topné vody do radiátoru a voda by neměla kam jít,to znamená že by se Vám systém přetopil.Takže jsme to vyřešily těma dvěma obyčejnými ventily aby ta voda měla kudy cirkulovat a stejně jsme nakonec dali i kombinovaný bojler.Tak jsem Sám zvědavý jak to bude v zimě fungovat.Jinak ty ceny záleží podle velikosti radiátoru,ale cca podle radiátoru 50cm výška a 1m délka se vlezete i se šroubením a tou termohlavicí cca do 3.000 za kus.Topenářské práce nedokáží říct,protože nám to dělal známý.
Dobrý den zabývat se termohlavicemi na rozvodech nejspíše samotížného systému s uheným kotlem je holý nesmysl a to i když tazatelka má v systému třeba čerpadlo.
Neni, normalne to funguje, ale musis par radiatoru nechat bez hlavic, treba na chodbe, na wc a v koupelne.
doplněno 05.09.12 20:26:Ovsem musis mit i automaticky privirani vzduchu do kotle.
Ano , je jasné že to funguje ale ta úspora a ekonomika je někde jinde.Když jedu na tuhá tak teplo dávám do celého baráku protože bydlím všude a ne jenom v kuchyni a v obýváku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.