Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, rád bych se zeptal. V rámci rekonstrukce domu jsme měnili rozvody elektřiny,vody,topení. Poté následovalo začištění rozvodů zedníkem a oškrábání stávající malby. Na "zarovnání" stěn a stropů vybíráme mezi štukem+perlinka,lepidlo a sádrovou stěrkou. Prosím o radu, co je "lepší" (líp zakryje stávající praskliny, líp drží,..) Rozdíl v nabízené ceně není výrazný. Předem děkuji.
Já bych použil sádrovou stěrku. Je to mnohem rychlejší a esteticky hezčí. Místa která by mohla praskat podlepte páskou na sádrakorton. Hlavně oprava takové zdi je hračka. Vyrýbne se v sádře drážka, přetmelí (třeba i pomocí výztužné pásky) a je to. Névýhoda je bordel který při přebroušení vznikne.
Zkušenosti laiků se sádrovou stěrkou jsou kladné.Je nutné dobře seškrabat staré nátěry.
JABRAKA
knirek@ napsal v podstatě všechno, já bych jen něco málo doplnil.
Se sádrou se dobře dělá i těm, co omítky zrovna moc neumí. Umotat fajnovou není žádná sranda, teda umotat ji dobře, ale se sádrou to jde o poznání líp, protože je tvárnější a navíc nerovnosti přebrousíte. Jen si dejte pozor na dvě věci:
1. i po zaschnutí je to pořád o dost měkčí materiál než klasická omítka, takže pokud je to na nějakém exponovanějším místě, dobře zvažte, jestli ji tam ainstalujete, abyste to za pár let nemuseli předělávat. Dnes už se ale vyrábí i směsi sádry s nějakým jiným materiálem, které jsou o něco tvrdší, ale zase už to není tak lbuvzdorný materiál. Já sádroval zdi před osmi lety a tenkrát takový výběr ještě nebyl a hlavně o tomto materiálu nebylo takové povědomí. Občas jsme museli zaimprovizovat a ne všechno dopadlo optimálně. Já musel např. po 4 letech přeštukovat předsíň (pes, kolo, ...). Samozřejmě jsem se to pokoušel i přetmelovat, ale nakonec už to nebylo optimální Teda mně to nepřipadalo tak strašné, to manželce se to nelíbilo. Navíc pořád před zdí stály nějaké krámy, tak na to nebylo moc vidět. Jenže manželka kvůli tomu vyváděla jak kousnutá tarantulí, tak mi nakonec nic jiného nezbylo. Tentokrát už jsem radši zvolil poněkud tužší materiál. I teď po těch 4 letech to vypadá mnohem líp než sádra. Ale to byla jen předsíň a byla s tím svinská práce. To se pro změnu zase manželka vyptávala, jestli musím tolik prášit a proč mi to tak dlouho trvá, když předtím to bylo rychle. Jo, to byla ale ta sádra a ta by se musela brousit, takže bych nadělal dokonce dvakrát. To nemá cenu. Někomu se prostě nezavděčíte. Pokud tedy máte esteticky náročnější manželku, magora psa, co škrábe zeď, a neradi štukujete každé 4 roky, sádru do exponovaných prostor nedoporučuju.
2. je to rychle tuhnoucí materiál, takže si vždycky namíchejte jen tolik, abyste to spotřebovali nejpozději do hodiny. Také si dejte pozor na napojení na už zaschlou část pásu omítky, kde se i zkušeným úplně nedaří vyhladit odskoky. Proto je lepší nahodit najednou celou zeď. Toto ale platí spíš pro klasické omítky, i když i u sádry vám to ušetří problémy. Nemyslím tím teď, že sádrovou omítkou musíte nahodit celou jednu zeď za hodinu, jen nečekejte hodinu než nanesete další pás omítky, aby nevznikl ten nežádoucí odskok.
Dílu zdar!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.