Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Chtěl bych se zeptat na zapojení světla v koupelně. Ze stropu mám drát se třemi dráty(modrý,hnědý a žlutozelený). Žlutozelený je uzemnění. U těch zbývajících dvou je jedno jak je zapojím? Ve světle mám u každé svorkovnice písmeno L a N. Je tedy jedno jest-li zapojím hnědý např. do L a modrý do N? nebo opačně? Děkuji za odpověď
Jedno to samozřejmě není.
Písmeno L znamená hnědý, fázový vodič, tedy drát, který je živý a tužkovou zkoušečkou na něm naměříte napětí. Doporučuji to vyzkoušet, nikdy nevíte, zda elektroinstalaci nedělal někdo, kdo má své vlastní elektrotechnické normy...
A logicky písmeno N, tam zapojíte střední vodič - "nulák", který je modré barvy.
Takže do L-hnědý, do N-modrý.
Pokud by jste to obrátil, nic moc by se nestalo, ale měl by jste napětí ne ve špičce žárovky, ale v objímce, což by za určitých okolností mohlo být nebezpečné.
hnědý je fáze, písmeno L
modrý je nulák, písmeno N.
Není jedno jak je zapojíte, protože fáze má být připojená do kolíku žárovky (to je ten čudlík na konci) a ne do závitu. Jestli máte zkoušečku, pak to zapojení raději zkontrolujte.
V elektrice jsem taky docela ještě velký laik, ale na co tam tedy je ještě ten žlutozelený drát? To uzemnění se nikam nepřipojuje, když píšete, že do světla tam má napojit jen dva dráty? Tak na co tam ten třetí dávají? Dík.
Dřív se uzemňovalo i tak, že se zemnící drát připojoval k nulovému vodiči. Teď už se to nesmí, ale zemnící drát je tam pro to, kdyby jste měl třeba kovový lustr a mohlo by to někde probíjet, takže se ta kovová kostra připojuje na zem. U lustrů býval ještě šroubek na tyči, kam se žlutozelený drát připojoval. Ale opravdu je ve vašem případě celkem zbytečný.
Žlutozelený je uzemnění, kostra. Pokud máte plastový lustr, nepřipojuje se. Pokud máte lustr kovový, z elektricky vodivého materiálu, měla by tato konstrukce lustru být připojena zelenožlutým vodičem...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.