Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Musím je pustit do bytu?

Od: mikesdh odpovědí: 12 změna:

Nedávno jsem se tady už ptal, ale asi jsem blbě formuloval otázku. Zkusím to ještě jednou, trošku jinak. Mám povinnost pustit do bytu firmu, která má u mě na půdě v obecním bytě vysílač na internet? Na půdu je přístup pouze z mého bytu a nebo ze střechy vikýřem (ale kdyby tam někdo lezl ze střechy, tak bych to asi ohlásil na policii jako vloupačku). V nájemní smlouvě není o vysílači žádná zmínka. V občanském zákoníku se říká, že nájemník je povinen umožnit přístup k dalším technickým zařízením, pokud jsou součástí bytu a patří pronajímateli (§ 692 odst. 3 ObčZ). Ten vysílač ale pronajímateli nepatří (i když s provozovatel vysílače možná má smlouvu, to nevím).

Mám v případě nějakého výpadku vysílače povinnost pustit tu firmu na půdu k jejich zařízení? Jedná se mi o to, že bych od téhle firmy chtěl zvýhodněnou cenovou nabídku na připojení k internetu a jako argument chci použít, že jim naoplátku za to umožním přístup k jejich zařízení. V opačném případě neumožním.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Myslím, že na vaší půdě ta firma vysílač nezprovoznila jen tak načerno, veškerá technická zařízení, umístěná na budovách, musí být zřizována a spravována podle nějaké smlouvy. Víte určitě, že pronajímatel, který vám pronajímá váš byt, takovou smlouvu nemá?

Pokud ji má, pak máte smůlu. Asi by měl pronajímatel s vámi mít uzavřenou dohodu o věcném břemenu.

Zkusit nějakou slevu sice můžete, ale pokud má firma, provozující internetové připojení, dohodu s majitelem domu, jako že asi ano, může se stát, že k vám přijde s policejní asistencí, eventuálně vám naúčtuje ztráty, které vznikly tím, že vysílač na vaší půdě nebyl vaší vinou v provozu.

pecenkav*

Velice trefna odpoved, trva dlouho, nez se povede s majitelem domluvit na podminkach montaze anten na strechu, samozrejme je i soucasti smlouvy neomezeny pristup na strechu z duvodu udrzby, inovace a nutnych servisnich zasahu a take i to, ze ma cely barak pristup na internet prave diky tomu, ze maji na strese anteny. Pokud se najde takovy vycurany debil jako tazatel, muze se stat, ze se anteny prestehuji na jinou strechu a kvuli nemu prijde cely barak o internet.

Jo, nejhorsi je, kdyz zacnou lidi byt nenazrany.

Jinak na strechu ses povinnej pustit kazdyho, koho tam majitel posle z jakehokoliv duvodu, souvisejicim s udrzbou cehokoliv na strese, pokryvace, kominika, instalatera, zednika, mozna by se nasla i dalsi profese a ani u toho byt majitel nemusi, staci, ze to majiteli bytu oznami a pak uz je na najemnikovi a remeslnikovi, aby se dohodli na case, kdy ho na tu strechu pusti.

Omlouvam se za debila, ale neumim to prihodneji nazvat.

půdaje nespíše posleč. částí domu tj. všech a na zamezení či omezní vstupu podle mého nemáte právo. Podlě mějste i s tím byt kupoval, že jste pocinen tyto společné prostory dle potřeby zpřístupnit. Je divný, že Vás o tom nikdo neinformoval. Někde by to mělo být formulováno, zejména z hlediska potřeby oprav, prohlídky, revizí a podobně.

doplněno 27.08.12 19:30:

pardon: "společn. částí domu".

Nehledě na to, že snad k vám na půdu k anténě nechodí opravář každý týden. A když se jednou za čas něco pokazí, snad jsme lidi a domluvíme se.

Opravdu se může stát, že provozovatel přesune anténu na jiný objekt a majiteli domu tím vzniknou nejen starosti s dohodou o demontáži s vyúčtováním finančních nákladů, ale také mu provozovatel přestane platit za pronájem střechy . A na kom myslíte, že bude majitel domu vymáhat vzniklé náklady a ušlý zisk?

hodnocení

0x

Co si z toho děláte hlavu? Dělejte že nejste doma...a je po problému, když Vám to vadí.

Co když budete 3 týdny na dovolené? Nebo 3 měsíce na služební cestě? Máte v nájemní smlouvě že nesmíte odcestovat, že musíte držet u dveří pohotovost? Určitě ne..

Ev. si pořiďte jiný byt, dnes je jich všude plno...a bude zcela po problému.

zajixxx*

100% se na zvýhodněné nabídce domluvíte, ikdyž se divím že jste se ješte nedomluvily, ... ikdyž jste to ještě neřešilly, tak trochu solidarity jednou za půl roku neuškodí.. je to na vás. Budete dělat dusno tak vám ho pronajímatel udělá...pokud tedy byt není váš... Oni si cestu najdou..

doplněno 27.08.12 16:13:

jestly váz zajímá jestly je to argument? ... ANO JE

mikesdh
hodnocení

Tohle není o tom jestli vadí nebo nevadí. Jen bych z nich chtěl vymáčkonout cenově zvýhodněnou nabídku na internet, který je v jejich zařízení u mě doma. A jde mi o to čím bych měl argumentovat.

A co Vám brání to zkusit..?

Buď uspějete...nebo ne...a v nejhorším případě (pokud by jste "řval" moc nahlas), Vám bude doporučeno hledat si jiný byt..

Nic horšího se stát nemůže.

buss
hodnocení

0x

No ale nejste vlastníkem bytu, že? Tudíž dá souhlas vlastník, s ním byla uzavřena smlouva. Nebo na ně poštvat právníka... budou z vás mít radost.

mikesdh
hodnocení

A má vlastník právo mě nutit, abych té firmě umožnil přístup? V občanském zákoníku, se píše o povinnosti pustit do bytu vlastníka (respektive zástupce vlastníka), o nikom jiném. Tedy snad to bude dobrý argument.

Vlastník má právo vás nutit - nanejvýš dosáhnete toho, že nějaký zástupce vlastníka bude chodit s těmi techniky. A taky má nejspíš právo vás z bytu vyexpedovat (zrušit vám nájemní smlouvu), když budete mermomocí bránit údržbě domu a společných zařízení. Nakonec jste určitě podepsal nájemní smlouvu - co si jí celou důkladně přečíst?

mkat*
hodnocení

0x

Ked chcete byť priečny,môžete byť.Len sa potom nečudujte že budu na vas zazerať ludia ked im nepôjde internet.Ja by som sa určite dohodol na zapojeni internetu z nejakou rozumnou vyhodou.Len by ste nemali " rubať " privysoko.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]