Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat,jestli máte někdo zkušenosti nebo informace o možnostech postupu exekutora.V době manželství jsem podepsala půjčky jako ručitel.Nyní jsme 3 měsíce rozvedení. Máme uzavřenou Dohodu o SJM.Já mám své závazky z jiných půjček,které splácím.Manžel chce neúspěšné podnikání řešit konkurzem. Byl by konkurz i pro mě nějaké východisko?Mohou další banky po mě jako ručiteli chtít plnění závazků,když bude on v konkurzu?Byla jsem na mateřské,ted jsem nastoupila do zaměstnání.Mám v péči 4 letého syna.Manžel své závazky neplní.Nyní mi přišla exekuce z půjčky,kde jsem ručila.Tato exekuce postihla můj plat,budou mi tedy pravidelně strhávat.On oznámení o exekuci prý ani nedostal.Přišla mu zřejmě na adresu,kde se nezdržuje.Býv. manžel u mne již nemá trvalé bydliště,tak já už nevím,co přijde poštou..Může exekutor vzít i příspěvek na bydlení a soc.dávky?Jsem samoživitelka se 4letým synem.Bývalý manžel neplatí ani výživné. Děkuji za odpověď
Je to smutné, ale je to tak. Nemám zkušenosti s exekucí, ale vymáhání pohledávek podle Zákona o správě daní a poplatků je ze sociálních dávek prý nejjednodušší. A pokud vím, banky se nezabývají velikým hledáním dlužníka, pokud mají na dosah ručitele. Nechají Vám pravděpodobně životní minimum a vůbec nebudou řešit, že máte děcko (to Vám pouze započítají do vyživovaných osob) a že bývalý manžel neplní své závazky vůči Vám. No, ale zkuste se s bankou domluvit, ať uplatní svou pohledávku v konkurzním řízení a potom teprve, když nebude uspokojena z majetku při konkurzu, by mohli vymáhat od Vás - ručitele. Za zkoušku to stojí. Zdá se, že s manželem trochu komunikujete, tak ho zkuste chytit za límec, ať jde na jednání s věřiteli, kde Vy ručíte, s Vámi. Jo, já vím, že je to hodně těžké, ale třeba se něco povede odsunout od Vás. Držím palce!
Zatímco exekuce na plat má omezení, aby motivovala dlužníka, exekuce na dávky bude naopak plná, protože mzdou na minimum dosáhnete. Podle velikosti pohledávek zvažte "osobní bankrot", protože ručíte za všechny podepsané úvěry. Banky nemohou nějaké vymáhání odpustit - to je dané. A pokud dlužník nesplácí, celá povinnost přechází na ručitele, tam se nic nedělí.
Při bankrotu budete vlastně pod ochranou soudu, protože někteří soukromí exekutoři obstavují i nad rámec zákona, počítají s tím, že se lidé musí odvolat a to nějakou dobu trvá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.