Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odtah z digestore

Od: martina4* odpovědí: 8 změna:

Ahoj,budu montovat digestor Elektrolux z odtahem ven pres stenu 40cm. Mam tri moznosti prumeru roury max 150mm. Musim ji koupit. Otazka je zda je lepsi pouzit tenci nebo tu 150tku a zda pouzit flexi hlinikovou nebo plastovou rouru s kolenem. Co myslite? Dekuji Martin

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Lepší z hlediska odporu proti proudění vzduchu (a tedy účinnosti) je hladká plastová trubka o větším průměru, navíc se méně zanáší nečistotami.

Ovšem flexiroura se nemusí lepit a její vytvarování je podstatně jednodušší, je i levnější.

Takže jsem asi moc neporadil, rozhodnutí nechám na Vás. Ale domů bych doporučil spíše zainvestovat peníze i čas a pohrát s tou plastovkou...

doplněno 26.08.12 00:29:

Ještě doplním myšlenku, v tomto průměru bude metrová bílá roura s kolenem na VZT (a lepidlem či páskou) možná dražší než půlmetrová KG (oranžová) roura s kolenem na odpady, navíc odpadne lepení. Přesný průměr bude možná o něco odlišný, ale měla by jít použít bez problémů. Výsledná funkce bude stejná...

mowla*
hodnocení

0x

Čím větší průměr, tím lépe - tedy použít takový, který sedí přímo na odtah, bez redukování. A - osobně - bych použil pevnou trubku, nehrozí u ní pohyby (při správné montáži) vlivem změn tlaku (zapnutí-vypnutí). Pokud se rozhodneš pro flexi, pak opravdu hliníkovou, ne tu plastovou s pružinou jako výztuží... A nezapomeň na zpětnou klapku...

martina4*
hodnocení

Dival jsem se v OBI na ty trubky na VZT a byly dost drahe,ale pokud je to lepsi reseni nez flexi tak zainvestuji vic. Cim se lepi spoj trubka koleno? Zpetnou klapu mam hned za motorem v digestori original. Musi byt jeste jedna? Treba na vystupu ze zdi?

hop®

Druhá klapka není potřeba, jen dejte ven mřížku ať tam za chvíli nemáte ptačí hnízdo.

Lepit lze klasickým lepidlem na novodur, jsou na to i speciální lepidla.

Mimoto lze v oddělení vzduchotechniky koupit speciální lepicí pásku. Také není nejlevnější, ale drží dobře a člověk není "zapatlanej"...

figurek*
hodnocení

0x

klidně použijte flexi hliníkovou trubku s průměrem co má výstup na digestoři. Takový průměr úplně stačí, protože rychlost proudění je na něj počítaná a použít větší průměr nemá skoro žádný vliv a smysl. V každé digestoři vždycky nejvíc hučí ventilátor a ne proudící vzduch.

honzmalatny*
hodnocení

0x

Osobně bych použil flexi.otázka druhá je,jak to ukončíš venku? Jen větrací mřížkou na fasádě nebo nějakým nástavcem?Měl bys to mít trošku ve spádu aby Ti nekapala voda na sporák a když to ukončíš jen mřížkou,bude Ti zase stékat po fasádě.

martina4*
hodnocení

Tak jsem nakonec koupil bilou plastovou trubku urcenou k digestorum. Prumer 150mm. Udelal jsem uz otvor pres zed o vetsim prumeru a po vlozeni roury zafoukam penou mezi rourou a cihlou,je to tak spravne? V jednom miste se mi ten phorotherm dost ostipal tak dira je dost velka. Nemohl jsem nejak narusit statiku? Rouru mam uriznout zaroven s fasadou a na ukonceni mam dat nerezovou koncovku se sitkem? Treba toto? vzduchotechnika-ventilato/...

Nebo taky vzduchotechnika-ventilato/...

Ktera bude lepsi?

doplněno 28.09.12 21:42:

Ahoj,tak kdo poradi? Mam dat mrizku se zaluzii nebo obycejnou se sitovinou. Zpetna klapa je hned za motorem digestore. Uz to musim doresit at mi tam nevlitne nejaky ptak a neponici klapu. Jeste me tak napadlo omotat rouru zevnitr nejakym izolacnim materialem. Co si o tom myslite? Dekuji za rady

martina4*
hodnocení

Ahoj,tak kdo poradi? Mam dat mrizku se zaluzii nebo obycejnou se sitovinou. Zpetna klapa je hned za motorem digestore. Uz to musim doresit at mi tam nevlitne nejaky ptak a neponici klapu. Jeste me tak napadlo omotat rouru zevnitr nejakym izolacnim materialem. Co si o tom myslite? Dekuji za rady

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]