Nejste přihlášen/a.
Potřebuji radu ohledně kabelu 220V v zemi.
Mám veden kabel 4žilový původně na 380V který vede od rozvodnice ke kůlně. Před rokem se ženě podařilo rýčem vyhodit jistič a od té doby vím kudy vede.
Potřeboval bych se nyní v tom místě napojit a udělat rozbočku, abych vytáhl napájení na el. bránu.
Vedení nového kabelu z rozvodnice díky fasádě atd, by bylo mnohem složitější.
Poraďte co koupit, jaká krabička by byla nejlepší s ohledem, že bude zakopaná kousek pod zemí.
Případně s odkazem jak vypadá, podívam se v marketu, jestli seženu.
Děkuji
doplněno 25.08.12 19:52:Kabel silnější 4žilový by se musel přerušit a vývod do strany by byl užšší.
Takže ta krabice by měla mít 2x silnější vývod a jeden užšší.
V podstatě můžete do země zakopat klasickou acidurku,
zajistit, aby byly vývodky řádně utěsněné a moc víc bych se nad tím netrápil...
Otázka je, jaký má průřez stávající kabel a jak je v rozvodnici jištěný - podle toho bude potřeba navrhnout kabel k el. bráně, aby to bylo alespoň trochu, v rámci možností, funkční a bezpečné.
Napojení už kolegové poradili, ovšem pokud kabel v zemi nelze popotáhnout, kupte raději krabice dvě (které propojíte třeba 20-ticentimetrovým kablíkem), jinak budete bojovat s nedostačující délkou překopnutého kabelu. Vývody z krabice doporučuji dobře utěsnit, asi bych v zemi nespoléhal jen na originální těsnění a prostupy bych ještě zalepil medvědím hownem, silikonem či asfaltem...
Myslím, že jste poradili všichni přínosně.
Počítal jsem s tím, že bude potřeba dvě krabice a prodloužit, protože v zemi to je na pevno.
Zítra se porozhlédnu po takových krabicích.
Hodnotím vás všechny. Děkuji
Ještě mě napadlo na co jsem se chtěl zeptat.
V návodu k montáži motorů NICE WINGO 24Volt je uveden průžez kabelu k napájení a k motorům 3x 1,5mm2.
Ale není uvedeno jaký kabel.
Koupil jsem takový kabel, myslím že se jmenuje cyky je tvrdý není to spletenec klasický jako v kabelech od nalájení spotřebičů.
Ten bych použil pro napájení zdroje, krabice která je na pevno.
A otázka zní myslím že lepší bude použít ten ohebnější kabel k motorům, když se často hýbou.
Myslím si to správně?
Je to jen 24volt, tak by se nemělo nic dít , pokud zvolím 3x 1,5mm2.
Ano, na pohyblivé přívody je lepší používat kabely se splétanými vodiči, např, CYSY nebo gumové (v případě zvýšené tepelné zátěže).
Nemělo by se nic dít - zajímavá teorie, průžez drátů je volen vzhledem k proudovému zatížení, poddimenzovaný kabel se přehřívá, k požáru tedy může dojít i když kabelem táhnete 1 volt, záleží pak na zdroji proudu...
doplněno 25.08.12 21:49: Autobaterie má 12V, myslíte že byste vzhledem k polovičnímu napětí mohl (podle Vaší teorie) použít jako startovací kabely drát o průřezu třeba 1mm2?
Acer: v tomto konkrétním případě bude tento průřez vyhovovat.
Jen jsem zobecnil Vaši dedukci "Je to jen 24V, nemělo by se nic dít,,,"
Podle vedeného napětí se dimenzují spíše izolace drátů a kabelů. Ze samotného údaje o napětí nelze odvodit potřebný průžez drátu, je třeba znát proudové zatížení tohoto kabelu - to jen pro vysvětlení...
Ok v pohodě.
Koupil jsem pletenou trojlinku 1,5 jen pro ty motory a zítra budu shánět ty krabičky, protože slavné obi, nemá nic co potřebuji.
Lepsi je bauhaus a uplne nejlepsi je nejake specializovane elektro, tam i dobre poradi...
V obi jsou podavaci, nikoli prodavaci...
Jste z Prahy?
Kupoval jsem ty dvě krabičky a prodavač mi řekl, že mám kontakty zalít asfaltem, nebo něčím podobným.
Prý do 5 let tam mám jinak vodu.
Poraďte někdo co nejlevnější sehnat a kde.
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.