Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
rád bych se na Vás obrátil se svým dotazem, ke kterému jsem nemohl najít nikde na internetu odpověď. Ve své chalupě rekonstruuji jednu místnost a potřebuji do ní přidat radiátor. Trubky tam mám připravené, takže se mi jedná jen o to udělat několik málo spojů. Rád bych se naučil pájet cu trubky a proto jsem se rozhodl, že bych si to rád vyzkoušel sám. Princip pájení na měkko je mi teoreticky dobře znám, ale potřeboval bych pomoci s výběrem hořáku. Říkal jsem si, že na těch pár spojů by mi mohl stačit malý ruční hořák na plyn do zapalovače, který se prodává řádově za pár stokorun, ale nejsem si jist, jestli tento hořák není moc malý, abych si ho nekoupil a pak stejně nemusel kupovat nějaký větší třeba na plynové kartuše.
Poradíte mi prosím jaký minimální hořák je pro správné pájení potřeba?
Předem děkuji za odpovědi a přeji všem krásný den,
Lubomír Sochr
Osobně bych doporučil zakoupení hořáku na normální malou láhev PB. Pro domácí dílnu nemá chybu, já to používám v dílně dost často a provoz je mnohem levnější na klasickou bombu než na kartuše které by ase mi anio nechtělo shánět.
Namátkově jsem jeden vygoogloval, v různých marketech jako je Obi, Bauhaus mají určitě také.
eobchod.net/...
Nejsem tedy topenář, na pájení potrubí bych ale asi použil hořák o něco větší, tedy výkonnější.
Přesně tímto, který je na obrázku, pájím vše okolo topení. Největší průměr 28 a bez problémů...
Jen pro pořádek, pájení je snadné, jen je třeba dodržet pár věcí. trubky i hrdla řádně očistit a hrany odjehlit (i zevnitř). Poté pasta, prohřát a cín...
Jak píše kolega, hořák na klasickou PB lahev je univerzální a stojí pár šupů.
Letoval jsem hořákem z hobby marketu (našroubuje se přímo na láhev) systém s cca 30 radiátory a drží to už více jak 6let. Výhřevnost je myslím dostatečná a když člověk dodrží již zmíněné podmínky-očištění kartáčky, pasta, správný cín! a dostatečné prohřátí, tak za cca 500 Kč včetně plynu to požadovaný účel splní...
Pane HOP. Ne fén by opravdu nestačil. Jste provokatér nebo hlupák?
Pan Praivo: Proč by musela mít 700°C? Teplota tavení cínové pájky je někde v rozmezí 200-300°C. Dobrá horkovzdušná pistole umí i hodně přes 400°C.
Udivuje mě, že oba dva okamžitě víte, že to nejde, aniž by jste si to zkusili. Kdybych za sebou neměl topení v několika barácích a bytech, pájená horkovzduškou, tak bych to sem nepsal.
Pane BUCHTA:
"Teplota tavení cínové pájky je někde v rozmezí 200-300°C" - ano s tím souhlasím, tímto "cínem" se pájí SMD součástky na PCB, třeba v mobilech...
Topení se pájí pájkou s "trošku" jiným složením...
Horkovzdušku jsem na Cu trubky opravdu nezkoušel, potřebuji aby moje práce byla kvalitní, abych si za ni mohl ručit...
Ó ANO. Pokud pájíte tvrdou pájkou vše, tak potom horkovzdušku samozřejmě nepoužijete, protože ta to na tak vysokou teplotu neohřeje. Ale ta cena. Pokud se pájí měkkou pájkou, má teplotu tavení do 250°C, ale to určitě víte, pokud jste z oboru, tak to jde. A bez problémů..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.